Cestopis Bali

Dovolená na Bali

Hanka Ševečková|20. 5. 2018|

Nápad vyjet na dovolenou na tuto exotickou lokalitu kupodivu původně nevyšel z naší hlavy - prapůvodní plán vyšel od naší společné kamarádky a mělo se jet ve skupině. Z toho jsme ale nakonec zůstali já s přítelem, ostatní to z různých důvodů zavrhli.

Plánování

První přípravy zahrnovaly koupi letenek, ty jsme sehnali levně přes Pelikán, jednalo se o zpáteční let Praha - Helsinki - Singapur za cca 13k na osobu. Co nás ale překvapilo, byl vysoký poplatek za platbu kartou (v řádech stokorun) v posledním kroku, kdy ale bohužel nešlo platit jinak. O několik měsíců jsme pak rezervovali let Singapur - Bali (Denpasar) přes asijskou letenskou společnost Air Asia, zpáteční letenka na osobu vyšla na cca 5k. Vysoká cena nás překvapila, bylo to kvůli příplatkům za zavazadlo a také vysokým letištním poplatkům v Singapuru.

Další část spočívala v koupi věcí a očkování. Do této destinace se doporučuje očkování proti žloutence A, B, břišnímu tyfu a vzteklině. Absolvovali jsme všechny (krom žloutenky B, kterou jsme již měli). I přes příspěvky od VZP jsme za ně každý dali několik tisíc. Dál jsme pořídili filtrační láhev (tu vřele doporučuji do asijských zemí) a moskytiéru (tu už ne, nevyužili jsme, komárů jsme potkali jen pár a jen venku). Jelikož jsme plánovali cestovat a nebýt na jednom místě, sbalili jsme se do batohů.

Nakonec jsme rezervovali ubytování. Využili jsme portál booking.com a vybrali ubytování na jednu noc v Singapuru a první čtyři noci na Bali, s tím, že další budeme rezervovat průběžně podle potřeby. Jeli jsme v květnu, mimo hlavní sezónu, nebyl proto problém najitím ubytování a dalších služeb, poptávky bylo málo.


Doprava a Singapur

První část spočívala v cestě Brno - letiště Praha, zvolili jsme Student agency bus (rezervován dopředu). Následoval let Praha - Helsinki a po velmi krátké pauze hlavní let Helsinki - Singapur. Ocenili jsme komfortní větší letadlo, které letecké společnosti používají na delší lety, i podávání večeře i snídaně, celkově jsme byli s letem spokojeni (společnost Finnair). Po příletu jsme se ubytovali a vyrazili na průzkum, na dopravu jsme využili místní metro. Bohužel lístky šly koupit jen v automatech a jen na mince - hodilo by se mít nějaké nachystané, museli jsme vybrat a ještě rozměnit. V Singapuru jsou přísné pokuty na konzumaci potravin a nápojů v dopravních prostředcích - v přepočtu cca 10k a všude jsou kamery. Je ale fakt, že tak čisto jak tam, u nás nemáme.

Strávili jsme tam noc, pokračující let následoval až druhý den odpoledne. Měli jsme tedy čas se podívat hlavně do místních zahrad Gardens by the Bay, odkud je výhled i na proslulý hotel Marina Bay. Byli jsme navštívit i placené skleníky Cloud Forest a Flower Dome a určitě doporučíme, za ty peníze ten zážitek stojí. Následující večer jsme pokračovali směrem na Bali.



Denpasar a Canggu

Po příletu jsme měli domluvený odvoz na hotel od místního průvodce Dwityi. Vřele doporučujeme mít něco domluveného i s cenou a smlouvat! Místní taxíky vás oškubou a doprava v Denpasaru a okolí je šílená, vlastním prostředkem je to doslova o život. Dnes bych i více smlouvala o ceně, myslím, že jsme zaplatili obecně za dopravu na Bali zbytečně moc, ikdyž nám to po přepočtu na české koruny tak nepřišlo.

Hotel jsme vybrali dražší a luxusnější včetně snídaně, za tu cenu to ale stálo. Nejbližší pláž Echo Beach neskýtala úplně ideální podmínky na koupání, byla kamenitá a s obřími vlnami. Pro surfaře ale ideální, dokonce zde šel surf i zapůjčit. Jeden den jsme strávili na pláži, druhý na celodenním výletu s místním průvodcem směrem na jih (zde vypíchnu pláž Nusa Dua a místní vodní atrakce, kde nás nehorázně oškubali - v přepočtu za 1500 Kč jsme šli šnorchovat, ale ve zvířené vodě nebylo vidět vůbec nic). Určitou nápravou byl zbytek dne, oběd v příjemné restauraci, návštěva pláže a večer při západu slunce vystoupení Ketchak dance, které bylo první ochutnávkou místní kultury). Třetí den jsme na vypůjčené motorce navštívili známý chrám Tanah Lot. Vtipné byly pouliční stánky s benzínem, prodávané v lahvích od alkoholu.


Ubud

Následovalo ubytování v centru Ubudu s rezervací opět přes booking.com a na 4 noci. Ubud je velmi rušné vnitrozemské město, přeplněné pouličními prodavači a taxikáři (dělali jsme si legraci, že na 10 taxikářů tam byl tak jeden turista, byli někdy až moc agresivní v nabídce svých služeb), s úzkými rozbitými chodníky a věčnou dopravní zácpou. Z Ubudu jsme podnikli několik výletů (je to ideální výchozí místo) - na sopku Mount Batur, do opičího pralesa přímo v centru Ubudu, do Bali Zoo a na známé rýžové terasy na vypůjčené motorce.

Výlet na Mount Batur jsme podnikli s místní cestovní kanceláří, která poskytla dopravu, snídani i průvodce (ti jsou na tuto horu povinní, bez nich vás tam nepustí, aspoň ne v klasickou dobu a co jsem četla, můžou být i dosti agresivní, pokud člověk odmítá, to jsme nechtěli riskovat). Odjezd byl ve 2 hodiny ráno, výstup na sopku se totiž podniká tak, abychom byli na vrcholku při svítání. Baterky jsme dostali. Byl to opravdu zážitek, výstup trval cca 2 hodiny. Cestou jsme potkali opice, co nás chtěly obrat o svačinu a na vrcholku celkem agresivní psy. Zpátky jsme se ještě zastavili na kávové a kakaové plantáži s možností ochutnat proslulou cibetkovou kávu (Luwak coffee).

Monkey Forest je známá turistická atrakce v centru Ubudu. Jedná se o místo přebývání posvátných opic, o které je i náležitě postaráno (jídlo 3x denně, turisté nesmějí ublížit). Opice jsou na lidi celkem zvyklé a můžou být i agresivní, nejednou se stalo, že někoho pokousaly. Bali Zoo byla pro nás trochu zklamání, očekávali jsme víc a samotný vstup byl podmíněn tím, že dojedete s místním dopravcem, jinak připlatíte celkem slušnou sumičku (místní turistická politika). My dojeli na vypůjčené motorce, naštěstí jsme ale potkali místního, co nás protáhl zadarmo (my se odměnili spropitným). Součástí prohlídky byla i show s divokými ptáky nebo možnost nakrmit slona nebo si na něm zajezdit.

Rýžové terasy jsme navštívili opět na vypůjčené motorce (na Bali nejlevnější a nejčastější způsob přepravy). Na místě jsme potkali houfy turistů a stánků se suvenýry a vyfotili se s místním farmářem.


Lovina Beach a Singaraja

Z přelidněného Ubudu jsme pokračovali na méně rušné místo směrem na sever, dopravu zajišťoval opět místní průvodce. Cestou jsme navštívili místní botanickou zahradu v horách, časté místo navštívené školami a také známý chrám Pura Ulun Danu Bratan. V horách jsme podnikli i výlet směrem k několika vodopádům. Na Lovině jsme si domluvili ranní výlet za delfíny, který je asi nejznámější (a prakticky jedinou) místní atrakcí. Opět nás chtěli oškubat, ale poučení z minula, smluvili jsme celkem rozumnou cenu a na lodi byli nakonec sami dva. Samotná podívaná byl spíš hon na chudáky delfíny, lodí bylo tak 10x tolik jak delfínů, víckrát bych platbu asi nepodnikla. Ten samý den jsme ještě navštívili místní termální lázně poblíž, pěkné a za příjemnou cenu, potom už pokračovali dál po pobřeží směrem na východ. Celkem jsme v Singaraji (Lovině) strávili dvě noci.



Amed

Další dvě noci jsme strávili v poklidném Amedu s minimem turistů. Tato lokalita je vyhlášená potápěním, oba dny jsme tedy strávili na pláži. Ubytování jsme opět zajistili přes booking.com, přímo u pláže a za skvělou cenu (cca 300 Kč/os i se snídaní). Jinak poblíž moc turistických atrakcí nebylo, všem výhledům ale dominovala nejvyšší sopka Bali - Mount Agung, stojící nedaleko. S místním průvodcem jsme jedno ráno podnikli menší výšlap, který byl ale trochu zklamáním (čekali jsme lepší výhled), poznali jsme však více místní kulturu - šli jsme kolem místa, kde probíhají kohoutí zápasy a potkali děti jdoucí ráno do školy.


Gili Air

Ostrovy Gili patří k vyhlášeným lokalitám na Bali, s plážemi plnými bílého písku, zajímavé i pro potápění. Nachází se poblíž sousedního ostrova Lombok a dá se na ně dopravit jen lodí, nejčastěji tzv. speed boat, která není úplně pro slabší povahy (dosti nadskakuje). Nejčastěji se jezdí z přístavu Padang Bai. My si vybrali pro pobyt ostrov Gili Air, cestu tam jsme podnikli z Amedu a nazpět do Padang Bai. Strávili jsme na něm dva noci, přes den na pláži (včetně šnorchování) a navečer v nějakém místním podniku. Podle mého názoru jedna z nejromantičtějších lokalit, vhodných pro zamilované páry.


Kuta

Poslední dvě noci na Bali jsme strávili v Kutě, rušném turistickém středisku s nejvyšší kriminalitou na Bali, ale zároveň i s levným ubytováním a kousek od letiště. Navštívili jsme jeden z klubů, kde za cca 220 Kč/os byla neomezená konzumace jídla a nápojů (včetně alkoholu) do 20. hodiny a několik pater s různou hudbou. Dny jsme strávili na pláži, večer procházkou po městě. Toto místo bych pro stálý pobyt na Bali nedoporučila - moc lidí, hotelových resortů, pouličních otravných prodavačů a taxikářů, ruch a špína. Na pláži rušily zaparkované čluny. Hygienické podmínky při přípravě jídel taky pochybné (příteli bylo dvakrát špatně).


Návrat

Domů jsme se vrátili stejnou cestou přes Singapur. Tam nás zarazilo, že náš pustili do uzavřeného areálu až po check-inu, takže jsme moc nevyužili mnoha atrakcí, kterými toto letiště disponuje (do motýlí a kaktusové zahrady jsme nakoukli až potmě), což byla celkem škoda. Zbytek cesty proběhl v pořádku.


Poučení aneb co bych udělala příště jinak v bodech:
  • rezervovat letenky dříve, proklikat všechny kroky, zda tam nebudou další poplatky
  • mít nastaveno hlášení chybových akčních letenek (věřím, že šly najít ještě levněji)
  • mnohem méně věcí do zavazadla (ideálně vlézt se jen do příručního)
  • neletět přes Singapur (vyjde levněji), pokud nelpíte na návštěvě tohoto místa
  • zvážit očkování (věřím, že smysluplné bylo pouze očkování proti vzteklině)
  • nebát se vlastní přepravy na vypůjčené motorce/autě, mimo Denpasar a jih již nebyl tolik provoz, příp. využít více místní přepravy, ne drahých taxíků s průvodci
  • vyhýbat se turistickým oblastem, resortům, atrakcím (přemrštěné ceny, turisti jsou pro místní “chodící peněženky”, viz zážitek se šnorchlováním), radši si výlety naplánovat sami, nebrat drahé výletní balíčky
  • smlouvat, smlouvat, smlouvat…

A co bych naopak udělala stejně:

  • dopředu se znát s někým místním (Dwytia) a domluvit se, aby byl k dispozici, navázat přátelský vztah :)
  • letět mimo sezónu (květen)
  • ubytování rezervovat jen na prvních několik nocí, dál řešit podle situace (dopředu nevíte, kde se vám bude líbit a bylo by škoda strávit 14 a víc dní na místě, které se vám nelíbí, každá oblast taky měla své)
  • ubytování vybírat s klimatizací a snídaní
  • jezdit na výlety i sami na vypůjčené motorce


Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Ševečková
Mé jméno je Hanka. Jsem čerstvá maminka na mateřské a teprv si zvykám na nový životní styl.
Mám ráda cestování na vlastní pěst (bez cestovek), dříve jsem jezdila s rodiči autem po celé Evropě, nyní pokračujeme v dobrodružství s přítelem.
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová