Cestopis Malajsie

To nejlepší z pevninské Malajsie

Ilona Bradáčová|4. 5. 2018|

Divoká hluboká džungle. Hory pohlcené mraky. Rozsáhlé čajové plantáže. Průzračné moře plné korálů. Zlatavé písečné pláže. Super moderní mrakodrapy. Historické koloniální památky. Přátelští lidé mnoha kultur. Máte pocit, že jsem zrovna vyjmenovala několik zemí? Ale ne. Jen jednu jedinou. Malajsii. Zemi mnoha tváří a podob.


Když hodíte očko na mapu, uvidíte, že Malajsie je prakticky „roztržená“ na dva kusy. První část na Malajském poloostrově leží mezi Thajskem a Singapurem. Druhá polovina země se nachází na hony daleko na ostrově Borneo, o který se dělí společně s Indonésií a Brunejí. I když ty největší a nejdivočejší džungle s orangutany, za kterými jezdí nejvíce cestovatelů najdete na ostrovní části, ta pevninská má rozhodně také co nabídnout.


A právě na pevninskou Malajsii jsme zamířili i my, já a můj přítel, během roční cesty kolem půl světa. Protože měst už jsme viděli dost a dosti (Kuala Lumpur jsme ale nevynechali), chtěli jsme hlavně poznat místní přírodu a obyvatele. Strávili jsme v Malajsii 6 týdnů, které byly nabité úžasnými zážitky, dobrodružstvím i kulturní výměnou. Stihli jsme trekovat v džungli, slézat hory, potápět se i pomáhat s ochranou životního prostředí.



Z přírodních zajímavostí mě nejvíce ohromily hory a džungle v Cameron Highlands. Tuhle oblast protkanou množstvím treků doporučuji všem dobrodruhům. Výšlap na hory skrz panenskou džungli byl vážně vzrušující (a fyzicky náročný) zážitek. Cameron Highlands je známé ale především pro své rozsáhlé čajové plantáže. Právě tady se rozprostírají ty největší v Malajsii, které produkují až 70 % spotřeby celé země. Výhled na ně ze shora je pastva pro oči.


Pět hodin jízdy autobusem od Cameron Highlands po krkolomných serpentinách roste nejstarší tropický deštný prales na světě. Taman Negara si tu žije svým životem už přes 130 miliónů (!) let a je domovem slonů, tygrů, levhartů nebo nosorožců.


Naopak skvělou kulturní zkušenost jsme si odvezli z ostrova Tioman. Malý ostrov leží 62 km od východního pobřeží Malajsie a je rájem všech plážovníků a potápěčů. Právě tady na jedné z nádherných písečných pláží jsme pomáhali v beach resortu s projektem na ochranu životního prostředí Tiomanu. Díky tomu jsme trávili spoustu času s místními obyvateli a měli možnost zažít tu pravou pohodovou malajskou atmosféru.


Ve volných chvílích na Tiomanu, když jsme zrovna nechillovali v hamaku, jsme objevovali krásy podmořského světa. Při šnorchlování a potápění jsme pozorovali nejen hejna všemožných barevných rybiček, ale měli jsme možnost si zaplavat i s želvami a žraloky.




Nejvíce ze všeho nás však v Malajsii zaujal velký kulturní a náboženský mišmaš obyvatel. O jednu zemi se dělí Malajci, Indové, Číňané, muslimové, hinduisté, buddhisté i křesťané. Ti všichni tu spolu žijí v harmonii a vzájemně se respektují.


I když pro nás Malajsie byla ze začátku jedna velká neznáma, pohltila nás svým kouzlem už během prvních pár dní. Mohla za to především směsice kultur a pohodový styl života. Ale nebudu lhát, hodně velký podíl na tom měla i rozmanitost přírody. I když je Čechy Malajsie stále opomíjenou destinací, zasloužila by si od nás mnohem větší pozornost. Protože je jedno, jestli v Malajsii vyrazíte do měst, do džungle, do hor nebo na pláž. Všude to totiž bude stát za to.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Ilona Bradáčová
Jsem Ilona a i když se tvářím jako studentka cestovního ruchu na VŠE, ve skutečnosti jsem cestovatelka a dobrodruh tělem i duší.
Cestování se stalo mých životním stylem a závislostí. Před devíti měsíci jsme si s přítelem sbalili saky paky a vydali se společně na naší velkou vysněnou cestu. Na cestu kolem (půl) světa. Naše příběhy a fotky z putování sdílíme na blogu prosmejdimesvet.cz
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová