Cestopis Peru

Nejkrásnější Incké památky v Posvátném údolí v Peru

Tereza Létalová|7. 9. 2018|

V Peru začala naše cesta po Jižní Americe v lednu 2018. V plánu byly dva měsíce v této nádherné zemi a především spousta horských túr v Posvátném údolí. Kromě toho jsme také objevovali krásy pouště Atacama v okolí města Ica a celý týden strávili v druhém nejhlubším kaňonu na světě Colca. Více o našem cestování po Peru si můžete přečíst na www.czickontheroad.cz.

Kde je Posvátné údolí v Peru

Valle Sagrade, neboli Posvátné údolí leží asi 15 km od města Cusco, nejnavštěvovanějšího města v Peru. Do Cusca přijíždí denně tisíce turistů s jediným cílem – vidět jeden ze 7 divů světa, slavné kamenné město Machu Pichu. Jen někteří se rozhodnout navštívit i další Incké památky Posvátného údolí, což je velká škoda, jsou totiž nádherné.

Exkurze do Posvátného údolí nabízí v Cuscu četné turistické agentury. Do jednoho či dvou dnů se snaží vměstnat vše, co je v Posvátném údolí hodno zhlédnutí a je to tedy skvělá volba, pokud vás tlačí čas. Pokud si ovšem můžete dovolit zůstat v Posvátném údolí trochu déle, velmi vám doporučuji vydat se po stopách Inků na vlastní pěst. Věřte mi, bude to stát za to.

Jak přijet do posvátného údolí v Peru

Minibusy zvané collectivos, oblíbená veřejná doprava v Peru, jezdí do Posvátného údolí několikrát denně. Většinu z nich najdete na ulici Pavitos a přibližně za hodinu už budete v některém z městeček Posvátného údolí. Nemusíte se bát, že minibus nenajdete, už zdálky uslyšíte řidiče křičet jména destinací a shánět tak své zákazníky. Riziko, že vám ujede, taky nehrozí, jízdní řád totiž neexistuje - jede se ve chvíli, kdy je minibus plný…

Jak naplánovat návštěvu v Posvátném údolí v Peru

Objevování Inckých památek začněte v Pisacu, najdete zde trhy s rukodělnými výrobky za mnohem lepší ceny než v Cuscu a v četných restauracích si můžete vychutnat skvělý oběd nebo večeři. Zde je taky spoustu krásných a autentických hotelů. Druhý den navštivte Incké pozůstatky v tomto městě a pak se vydejte do Ollantaytambo podívat se na obrovskou kamennou pevnost. Další den jeďte do Moray, který vám více než hodinu nezabere. Z Moray pak pokračujte do Chinchero, kde můžete snadno strávit zbytek dne a večer na hlavní ulici skočit na collectivo zpět do Cusca. To vše zvládnete s dvoudenní vstupenkou, která platí na všechny 4 památky. Pokud máte ještě pár dní, můžete se místo do Cusca vrátit do Ollantaytambo a objevovat další Incké památky, které jsou zdarma.


#1 Sluněčný chrám a město z růžového granitu v Pisacu

V Pisacu se nachází nádherné Incké město, které se mě osobně líbilo víc než Machu Pichu. I když doporučený čas prohlídky jsou 2 hodiny, my jsme potřebovali skoro 3, než jsme prošli celé město a klidně bychom tam mohli být ještě déle. Horní část města je většinou plná turistů a kromě spousty kamenných budov zde najdete také Incký hřbitov. Většina turistů sem přijíždí s agenturami, které je ženou dál a nepodívají se do spodní části města, kde se skrývá ta pravá krása.

Jakmile se dostanete za vyhlídku a nejvyšší bod města, projdete úzkým tunelem a otevře se vám výhled na slunečný chrám z precizně opracovaného růžového granitu. Zde si můžete vychutnat celé místo jen pro sebe, dát si svačinku a v klidu si užít tu krásu. Od města Pisac vás pak dělí ještě asi hodina chůze, během které narazíte na další pozoruhodná místa, které rozhodně stojí za tu námahu.

Vstupné: 70 sol za 2-denní vstupenku, která zahrnuje další 3 Incké památky Posvátného údolí, nebo 130 sol za 10-denní vstupenku, která platí na dalších 9 památek a 4 muzea v Cuscu


#2 Místo velké bitky v Ollantaytambo

Ollantaytambo je menší vesnice na cestě na Machu Picchu, a je zde jedna ze stanic vlaku Inka rail a Peru rail, což z něj dělá docela dost turistické místo. Nachází se zde také jedna z nejvýznamnějších Inckých památek, pozůstatky tvrze, kde se odehrála jedna z největších bitek mezi Inky a Španěly.

Poslední Inka Manco zde porazil Španělské dobyvatele, jeho úspěch ovšem netrval dlouho, byla to totiž poslední bitka, kterou vyhrál. Španělé se vrátili s větší armádou a Manco musel uprchnout do svého pralesního města Vilcabamba. Proto také v této tvrzi zůstal nedokončený chrám slunce, jehož stěnu tvoří čtyři obrovské kameny o váze 50t.

Vstupné: 70 sol za 2-denní vstupenku, která zahrnuje další 3 Incké památky Posvátného údolí, nebo 130 sol za 10-denní vstupenku, která platí na dalších 9 památek a 4 muzea v Cuscu


#3 Incká zemědělská laboratoř Moray

Co pro nás vypadá, jako amfiteátr, je ve skutečnosti zemědělská laboratoř. Moray je velmi fascinující místo s kruhovitými terasami, jejichž opravdový význam zůstává tajemstvím. Experti se ovšem domnívají, že Inkové zde testovali optimální podmínky pro pěstování různých rostlin. Každý schod terasy má jinou teplotu – od horního bodu až po spodní je tento rozdíl až 15°C. Klobouk dolů, pokud je to pravda, pravý význam teras se ovšem nejspíš nikdy nedozvíme.

Vstupné: 70 sol za 2-denní vstupenku, která zahrnuje další 3 Incké památky Posvátného údolí, nebo 130 sol za 10-denní vstupenku, která platí na dalších 9 památek a 4 muzea v Cuscu


#4 Strakaté skály a koloniální architektura v Chinchero

Pro mě Chinchero představuje jedno z nejkrásnějších a nejpozoruhodnějších míst Posvátného údolí. Kromě toho, že není moc turistické, je to také nádherná kombinace koloniální a Incké architektury. Kostel na náměstí byl postaven na základech Inckého chrámu, který se považuje za místo zrození duhy. Pokud se od kostela vydáte do spodních částí parku, najdete zde neuvěřitelné růžové strakaté skály s vyřezanými schody a jinými geometrickými útvary, nad kterými zůstává rozum stát. Úplně dole v parku je poté vchod na Inca trail, který vede k nádhernému vodopádu.

Vstupné: 70 sol za 2-denní vstupenku, která zahrnuje další 3 Incké památky Posvátného údolí, nebo 130 sol za 10-denní vstupenku, která platí na dalších 9 památek a 4 muzea v Cuscu


#5 Incké kamenné doly Cachicata u města Ollantaytambo

Cachicata jsou incké kamenné doly, které můžete navštívit u města Ollantaytambo. Nachází se ve výšce 3500 m a má se za to, že zde Manco těžil kameny k postavení pevnosti ve městě. Už po cestě nahoru uvidíte spoustu kamenů ležících u cesty. Dělníci je zde nejspíše nechali, když Manco svolával muže do boje a dnes se jim říká piedras cansadas – unavené kameny.

Cesta k nim vám bude trvat asi 2 hodiny, možná déle, pokud nejste zvyklí na vysokou nadmořskou výšku. Důl není označený, ale hromada kamenů vám dá hned vědět, že jste na místě. Některé kameny jsou precizně opracované a seřazené v řadách, jiné jen rozházené okolo a prozrazují nám tak trochu pracovní proces Inků. Nedaleko najdete také několik pozůstatků budov, možná ubytování pro dělníky.

Vstupné: zdarma


#6 Sluneční brána Inti Punku s neuvěřitelný výhledem

My jsme od kamenných dolů pokračovali dál k sluneční bráně Inti Punku. Je to asi další hodina a půl chůze, která vás přivede na výšku 3900 m a otevře vám výhled na všechny 3 strany Posvátného údolí. Pokud vám počasí bude přát, můžete za branou vidět majestátní sněhové vrcholy Veronica a Salkantay. My jsme bohužel to štěstí neměli a viděli jsme jen oblaka. I tak to byla nádhera!

Vstupné: zdarma


Máte po přečtení článku větší motivaci podívat se do Peru? Které ze zmíněných památek jste už znali? Ráda si přečtu vaše zkušenosti v komentářích.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Tereza Létalová

Tereza se po 7 letech života ve Slovinsku rozhodla dát výpověď v práci a jít objevovat krásy Jižní Ameriky.

Na cestách se živí jako překladatelka a copywriterka. Miluje horskou turistiku, a proto se její dobrodružství odehrává především v horách. Více o jejích cestách si můžete přečíst na www.czickontheroad.cz.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová