Cestopis Portugalsko

Portugalsko? Nádherné pláže, surfování a kouzelná příroda.

Nikol Kotalová|11. 7. 2018|

Portugalsko nabízí nejen krásné pláže na letní dovolenou, velké vlny pro surfaře, ale taky spoustu kouzelných měst a možnost vyšlápnout si na hory s nezapomenutelným výhledem. Že vás nikdy nenapadlo jet do Portugalska? Upřímně, mě taky ne. Ocitla jsem se tady při studiu v zahraničí a ničeho nelituju. A že je to zbytečně daleko? Není! A stojí to opravdu za to!


Letenky do Portugalska se dají sehnat mimo sezónu docela levně. Pokud bydlíte blízko polských hranic, doporučuji využít nízkonákladové společnosti a vybrat si pro svůj odlet polské letiště (Katowice, Krakow, Wroclaw). Záleží, co od návštěvy Portugalska čekáte a jaký je cíl vaší cesty. Já bych se vydala procestovat tuto zemi na přelomu října až listopadu, tj. po sezóně. Počasí je ještě dost teplé a příjemné, avšak na plážích je prázdno. Kupovala jsem si letenku za cca 600 Kč (v dubnu). Jinak se dá koupit okolo 1500 Kč. Nejlepší podle mě je půjčit si auto a projet celé pobřeží. My jsme měli auto půjčené asi za 2000 Kč na 14 dní (musíte mít kreditní kartu) ze stránek společnosti Ryanair, ale společností je zde celá řada. Doprava je zde dostupná, ale na můj vkus není moc levná.

Za 2 týdny jsme stihli projet téměř všechno, co jsme považovali za důležité. Startovali jsme ve městě Porto, kde je největším lákadlem most Ponte dom Luiz I., který byl postaven učni Eiffela a nese stejné prvky jako známá věž v Paříži, a samozřejmě ochutnávka portského vína. Ač je to velké město, panuje tu pohodová atmosféra a večerní procházka kolem řeky Douro při západu slunce je romantická.



Doporučuji navštívit i ostatní města v okolí. Například Braga, Guimaraes, Aveiro, kde je kanál s barevnými loďkami a náladou připomínající Benátky, nedalekou pláž Costa Nova s barevnými pruhovanými domy. Za zmínku stojí i Alcobaco, St. Maria, Coimbra – studentské město s univerzitou. Zastávka v Nazaré byl můj sen. Jsou zde největší vlny a byl tady pokořen světový rekord, když surfař sjel největší vlnu na světě, která dosahovala do výšky asi 30 metrů. Po shlédnutí videí na internetu mě mrazilo. V den naší návštěvy tu samozřejmě žádné vysoké vlny nebyly, ale oceán byl rozbouřený a mlha rozplývající se nad hladinou mě nenechávala klidnou. 

Všeobecně lidé říkají, že se v Portugalsku koupat nedá, protože oceán je studený. Ano studenější je, ale na zchlazení v parných dnech je perfektní. My jsme se odvážili koupat v říjnu normálně a dokonce jsem do vody šla i v listopadu (slabším jedincům to asi moc nedoporučuju). Nedaleko Nazaré, ráje surfařů, je Peniché. Poloostrůvek vyčnívající do Atlantského oceánu jsme objeli autem celý. Jsou tu skaliska i dlouhá pláž, ale hodně zde fouká.

Blížíme se k Lisabonu, což je kapitola sama o sobě. Lisabon je hlavní město se spoustou výjimečných vyhlídek. Lisabonem protéká řeka Tejo, přes kterou vede dlouhý červený most připomínající most v San Franciscu. V prvním patře mostu vede silnice, v druhém pak železnice.



K dopravě po městě můžete využít typické historické tramvaje, které vás dopraví na všechny významné památky, využít lze i lanovku. Navíc kdo se neprojel žlutou tramvají v úzkých uličkách Lisabonu, která v zatáčkách skoro líže okraje domů, jako by v Lisabonu nebyl. Pokud si zakoupíte celodenní jízdenku, můžete ji využít na všechny typy dopravy včetně metra a platí i na výtah (Elevator de Santa Just). Nejen z výtahu si užijete pěkný výhled na celé město, je jich tady spousta (Point of view- Lisbon). Dalším lákadlem je určitě část Belém. Pokud jedete autem, doporučuji zastavit na parkovišti park and ride, které je zdarma. Významné osobnosti mořeplavecké éry jsou vytesány na kamenném Památníku objevitelů, toto slavné období na vás dýchne i z pevnostní věže Torre de Belém.

Pokračovat můžete procházkou kolem Jeronýmského kláštera a určitě nesmíte vynechat ochutnávku typických koláčků „pastéis de Belém“ ve stejnojmenné vyhlášené kavárně. Můžete si je dát i kdekoliv jinde, ale místní si tady na ty stojí několikametrové řady, protože jen tady můžete získat ten pravý originál. Neoriginální koláčky najdete jako „pastéis de nata“ všude jinde, v každé místní kavárničce po celém Portugalsku, a jsou stejně dobré. Jejich voňavou kávu velikosti panáka si jistě oblíbí nejen milovníci espressa. Navíc stojí jen 50-60 centů.

Dominantou centra města je Hrad svatého Jiří. Na první dojem mě velkoměsto moc neuchvátilo, když jsem ale měla možnost ho poznat lépe, našla jsem zde krásná, nerušná místa plné zeleně. Nejvíc mě však zaujalo, že v blízkosti města jsou nádherné pláže a jezdí zde vlak. Co víc si můžete přát, když vše potřebné máte na dosah ruky?

Co určitě nesmíte vynechat je oblast Sintra- Cascais. V tomto parku se nachází velké množství neuvěřitelných hradů a paláců, které vypadají jako z pohádky a patří pod památky UNESCO. Palác de Pena je pestrobarevný, nádherný. Hned vedle je Hrad dos Mouros, kde je zeď připomínající tu Čínskou, a soustu dalších. Vstup dovnitř není levný, avšak my jsme neodolali. Kolem Paláce stačí zaplatit si vstup do zahrady, celý Palác jde projít po ochozech a z nedalekého kopečku s křížem (Cruz Alta) je výhled na celou tu barevnou nádheru. Ušetřit můžete, pokud si zakoupíte více vstupenek najednou. Na pobřeží se nachází místo Cabo da Roca, nejzápadnější cíp pevninské Evropy. Ostnaté kusy skal tyčící se z oceánu stojí za to vidět na vlastní oči, i když cesta dolů na pláž je strmá.

Dole, jižněji pod Lisabonem se rozkládají nádherné, několikakilometrové pláže Comporta beach. Víc luxusní vypadá resort Trója beach, nám se však oceán líbil více níže (Comporta beach, Carvalhal beach). Nejkrásnější pláže Evropy, jak někteří říkají, jsou dole na jihu v oblasti Algarve. Mezi nejslavnější body lze vyjmenovat Lagos, Faro nebo Albufeiru. Pláže jsou zde kryté krásně zbarvenými skálami, takže tu tolik nefouká a koupání i opalování je tady příjemné.



Pro milovníky horské turistiky nabízí Portugalsko národní park Serra da Estrela. Nejvyšší horou je Torre s výškou 1993 m. n. m. Protože místní nejsou žádní horolezci a neuznávají turistiku, jezdí na horu autem. Pěší cesta vede z části po hlavní silnici (nefrekventované), což vás může dost překvapit. Turistické značení, na jaké jsme zvyklí v Česku, zde taky nehledejte. Ztratit se ale nemáte moc kam. Příroda je zvláštní, trochu jiná, skalnatá a suchá. Je tada spousta jezer a dech beroucí výhledy. Na vrcholu jsou obchůdky s místním sýrem a místními produkty.

Pokud chcete zažít ještě něco víc, sledujte, jestli nejsou levné letenky na Azorské ostrovy nebo Madeiru (obojí patří Portugalsku). Já jsem letěla na Azorské ostrovy v lednu za 400 Kč. Azory jsou občas přezdívány jako Nový Zéland Evropy a můžu říct, že se mi tam moc líbilo. Ostrov se dá celý projet autem i na kole. Jsou tu jediné čajové plantáže v Evropě, pěstírna ananasů, termální přírodní koupaliště a spousta dalšího, co už se do tohoto článku nevleze.

Portugalsko je určitě země, kterou stojí za to navštívit. Lidé jsou tu moc milí a ochotni pomoct, ceny jsou srovnatelné s těmi našimi, jídlo i kávu mají chutnou, dostat se tam dá v pohodě…


Tak na co ještě čekáte?

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Nikol Kotalová
Jmenuji se Nikol Kotalová, miluji přírodu, pohyb na čerstvém vzduchu a poznávání nových míst.
Ráda cestuji, seznamuji se s novými lidmi a sdílím s nimi své zážitky. Optimismus a smysl pro dobrodružství je u mě až na prvním místě.
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová