Cestopis Chorvatsko

Kam se podívat v Chorvatsku?

Iva Rojko|11. 4. 2018|

Internet je plný článků o tom, co a kde v Chorvatsku navštívit. Kdo se v tom má vyznat? Proto bude lepší, když se s vámi podělím o vlastní zážitky z této oblíbené turistické destinace.

Moře, konečně vidím moře – Baška Voda

Přiznejte se, kdo z vás jako malý netoužil vidět moře. Najde se někdo takový? Nemyslím si. Tato, téměř bájná, vodní plocha láká téměř každého. Mně se poštěstilo navštívit přímořskou destinaci v sedmi letech.

Teta a bratranci mě tehdy vzali s sebou do Bašky Vody (konkrétně do kempu Baško Polje). Nevím, čím to bylo, ale zdálo se mi, že jsem navštívila nejkrásnější místo na světě. Oblázky, průzračně čistá voda, nekonečný horizont... Chorvatské pláže jsou orientované na západ, tudíž jsme každý večer sledovali, jak Slunce odchází.

Miluju potápění! Proto jsem si náramně užívala prozkoumávání podmořského světa. Ačkoli na pobřeží potkáte jen pár ježků, pochybné okurky a ryby, s každým dalším ponorem mě ovládalo vzrušení.

Ubytování tehdy nebylo nikterak luxusní. Typické čtyřlůžkové stany. Nejsem náročná (a tehdy jsem teprve nebyla), takže se mi tam přebývalo pohodlně. Jedinou nevýhodou byly společné toalety. V kempu nemůžete počítat s ničím jiným. Jenže jednou večer jsem vyrazila na WC sama. Po cestě ze stanu připomínalo sociální zařízení pověstné světlo na konci tunelu.

Ale při cestě zpátky jsem neměla žádný záchytný bod! Jak se asi cítilo sedmileté dítě opuštěné v temném kempu? Jako v nejstrašidelnějším horroru. Naštěstí mě plačíce objevil postarší pár a dovedl mě za delegátem, který se mnou našel náš stan.

Objevila jsem mušli! - Vir

O pár roků později jsme začali pravidelně dovolenkovat na Viru (což je malý ostrov poblíž Zadaru). Popravdě tohle místo nebylo nikterak „epesní“. Obyčejné písečno-kamenité pláže, nevalný podmořský život… Ale důležité je to, s kým tam jste.

Nedaleko Viru se nachází poloostrov Nin, který je proslulý písečnými plážemi, mělkou vodou, mušlemi a léčivým bahnem. Navíc si můžete užívat pohled na Vinnetuův revír. Anebo se rovnou sebrat a jet prozkoumat národní park Paklenica.

Už tam budem? - Igrane

Po deseti letech jsem se opět vrátila na Makarskou riviéru. Více jak desetihodinová cesta autem byla sice nekonečná, ale při pohledu na klenoucí se vrcholky hor a blankytně modré moře mi ani nevadil zdřevěnělý zadek.

Naším dočasným místem pobytu bylo malé městečko Igrane. I když tam chcípl pes, nelituji, že jsem trávila prázdniny tam.

Pokud se rozhodnete navštívit také toto přímořské letovisko, dám vám pár tipů.

  1. Ráno s přivstaňte a běžte si zabrat perfektní místo na pláži (doporučuji tu hotelovou, ne městskou).

  2. Máte rádi zmrzlinu? Stánků je tam hodně. Nicméně ten nejbližší hotelové pláži šidí klienty. Velikosti kopečků jsou obdobné jako v Česku. Protáhněte se a běžte raději do města. Jedna sympatická cukrárna je hned u přístavu. Milý „pikolík“ vám nandá takovou porci, že se budete bát jít do vody, abyste se neutopili.

  3. Zmrzlina podruhé. Až půjdete na večerní procházku, stavte se na zmrzlinu do stánku zhruba uprostřed promenády. Dočkáte se malého představení. Kopečky lítají vzduchem, jen to sviští. Pokud jste žena, je velká šance, že si s vámi zmrzlinář trošku zaflirtuje. Jednou jsem se stala jeho obětí. Prvně mi dal jen prázdný kornout. Pak mi do něj hodil ten nejmalikantější kopeček, jaký si dokážete představit. Nakonec mě zarytě ignoroval a obsloužil všechny ostatní. Naše parta zaplatila a já byla pořád bez zmrzliny. Ten týpek na mě pořád nebral zřetel a vesele dělal představení dalším klientům. Tak jsem se naštvala a říkám mu, jak je možné, že všichni dostávají takové obří porce a já jen takovou dietní. Že chci ještě. Nakonec mi nabagroval dvojitou porci, kterou jsem nemusela platit. No stalo by se vám to někdy v Česku?

  4. Ubytujte se v pokoji s klimou, byť to bude dražší. Říkáte si, že je klimatizace samozřejmostí? Haha. Během našeho prvního pobytu jsme bydleli v pokoji bez „chlazení“. Delegát nám půjčil větrák. Ten dělal hrozný „rambajs“, ale to bylo všechno.

Proč mám tedy jet do Chorvatska?

  1. Přijatelné ceny.
  2. Čisté pláže.
  3. Skoro žádné medúzy (Itálie, uč se).
  4. Blankytně modré moře.
  5. Přátelští obyvatelé,
  6. Nepotřebujete „spíkovat“, „gavariť“ ani „šprechtit“.
  7. Ať už jedete kamkoli, vždycky záleží, s kým. Vybrat si jako cílovou destinaci Chorvatsko, je jen tip. Jaký si to uděláte, takový to máte.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Iva Rojko
Čauko cesto’milové, jsem Rojko a nemám ráda vymýšlení sekcí „BIO”, „ABOUT” atp. Ale co bych pro vás neudělala.

Měli byste vědět, že svoje pisálkovské potřeby momentálně realizuji hlavně na REFRESHER Blogu. Kromě psaní ještě miluju punkrock, sarkastické příběhy a poznávání nových míst.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová