Digitální nomádství

S Jarkem Mikešem o Festivalu digitálních nomádů

|2. 8. 2018|
Digitální nomádství je každým dnem populárnější a populárnější. Jak Vás ale napadlo organizovat pro digitální nomády přímo festival? Šlo především o rady začátečníkům, nebo setkání již zaběhnutých a zkušených nomádů?
 
Pojem digitální nomádství je opravdu často zmiňované v nejrůznějším kontextu. Dokonce se objevují firmy, které se marketingově vezou na jeho popularitě. Nicméně festival, který jsem se rozhodl organizovat byl spíš pro širokou veřejnost. Pro každého, koho zajímá spojení práce s cestováním.

 
V České Republice se jedná o druhý ročník festivalu digitálních nomádů. Jaký byl ten první?  
 
První dopadl moc dobře. Byla to naše první zkušenost z organizací takového typu eventu a jsem rád, že většina účastníků odcházelo spokojeno. Atmosféru nám udělali velmi zajímaví řečníci ať už to byl Adam Marčan z Naučmese.cz nebo digitální nomád Lubo Jurík. Krásné zpestření byla i přednáška rodiny Válkovců, kde na pódiu byli i děti. 


 
Určitě jste získali plno ohlasů, budete letos dělat nějaké změny či zavádět novinky?
 
Ohlasů jsme dostali hodně a jsem moc rád za všechny připomínky ať už k obsahu přednášek tak i formě organizace. Samozřejmě si z toho chceme vzít co nejvíce a nedostatky napravit v letošním ročníku. Jedna z novinek bude oddělení workshopů od přednášek. Letos nebudou muset účastníci během přednášek odcházet od zajímavých témat. Workshopy budou k dispozici až po prezentacích.

Další novinkou bude i to, že poprvé zkusíme hang-out až do vzdálené Indonésie, kde bude mít jeden z našich řečníků živý vstup. Sám jsem zvědavý jak to dopadne. A pak samozřejmě řadu dalších organizačních vychytávek. 

 

Co se týče vystupujících, máme se na co těšit? Pár zveřejněných jmen již na webu máte, můžeme očekávat nějakou další 'bombu'?
 
Já myslím, že již zveřejnění řečníci jsou bomba. Každý je svým způsobem unikátem a myslím, že mají účastníkům co předat. Myslím, že to bude pecka. Těším se. 
 
Loňský ročník byl zaměřen nejen na příběhy nomádů, ale také na oblasti, ve kterých podnikají, tzn. marketing, obchod, sociální sítě a další. Plánujete se letos více zaměřit na příběhy a zkušenosti z cest nebo půjdete zase cestou vzdělávání v jednotlivých oblastech, ve kterých můžete pracovat a zároveň i cestovat?
 
Zkusíme najít nějakou rovnováhu. Víc ale budeme směřovat na tu praktickou část. Tedy i příběhy, které se opírají o zkušenosti s podnikáním a prací digitálních nomádů.
 


A co Vy a nomádství? Jste digitální nomád?
 
Sám se za digitálního nomáda nepovažuji, i když kritéria splňuji. Cestuji, pracuji, žiji komunitou. Jsem ale stále rád víc tady v České republice. Člověk si uvědomí co krásného tu máme, až když pozná nejrůznější koutky světa. Jsou samozřejmě krásné krajiny, ale kvalita života je v řadě zemích stále horší než u nás.
 
 
Máte nějakou radu na závěr pro nadšence, kteří by se také rádi stali digitálními nomády?
 
Tady je rada asi jediná, a celkem i fádní. Na nic nečekejte a začněte změnu plánovat hned teď. Jednou si uvědomíte, že je až moc pozdě. A i když se říká, že nikdy není pozdě, tak vězte, že je, protože čas na zemi máme plus mínus všichni stejný. A je jenom na nás jak ho využijeme.
 
Začněte třeba návštěvou našeho festivalu digitálních nomádů. :-) O zbytek se postaráme my.


Vstupenky na festival si můžete rezervovat zde na www.festivalnomadu.cz






Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová