Inspirace

Začínal jsem s on-line marketingem. Teď cestuju naplno a dělám podcasty, říká Dan Tržil.

Hanka Šormová|12. 3. 2018|

Dan Tržil procestoval řadu zemí, z nichž mezi ty zajímavé patří Nikaragua, Hawai a země jihovýchodní Asie. Ale nebyl pouhým turistou na dovolené, během svých cest pracoval. Nejprve jako zaměstnanec, později přešel na volnou nohu a začal se do hloubky zabývat podcasty. Pokud vás zajímá, jak skloubit práci s cestováním a co jsou to ty podcasty, pak si přečtěte rozhovor s Danem.

Dane, před cca dvěma roky jsi procestoval z pro mnohé takové exotiky, jako je Nikaragua a Guatemala. Proč sis vybral zrovna střední Ameriku?

Jedno ze základních kritérií pro výběr destinace, když můžete být a pracovat kdekoliv, jsou náklady na život. Proto většina digitálních nomádů (pozn. red.: pracujících na dálku s digitálními technologiemi) jezdí do Asie. Tam jsem byl už několik let zpět, tak jsem chtěl zkusit něco jiného. Některé země střední Ameriky jsou poměrně levné na život, proto jsem se rozhodl koupit si jednosměrnou letenku do Nikaragui. A dále se uvidí.

 

Přibliž čtenářům životní úroveň v těchto zemích. Jak ses tu dopravoval, co internet, jak chutnalo místní jídlo?

V těchto zemích jsou obrovské rozdíly v životní úrovni. Jsou tady obrovské sociální rozdíly mezi lidmi, co peníze mají, a tou většinou, která nemá skoro nic.

Dopravovat se po střední Americe dá buď místními autobusy (jde o staré americké školní autobusy a říká se jim příznačně chicken bus), nebo dodávkami. Autobus je samozřejmě levnější, ale bývá to často dobrodružství. Podle mě si místní autobusáci myslí, že jezdí Formuli 1 a stávají se i docela tragické nehody. Dodávky jsou oproti tomu na delší vzdálenosti výrazně pohodlnější.

S internetem je to všelijaké, někde funguje (což znamená třeba 3Mb/s) a někdy ne. Nejčastěji je to tak, že chvíli jede, a pak zase chvíli ne. Takže to vyžaduje trochu úsilí najít místo, z kterého se dá pohodlně pracovat.

Jinak jídlo je v těchto zemích docela základní. Pokud chcete jíst jako místní, pak ke každému jídlu budete mít rýži, fazole a tortilly. K tomu je většinou kousek masa. Pak tu samozřejmě narazíte hodně takový tex-mex styl - hamburgery, burrita atd. Nicméně, pokud si chcete vařit sami, seženete tady velmi chutná avokáda a obecně zeleninu za dobré peníze.

Dan Tržil


Od té doby, cos pobýval ve střední Americe, jsi procestoval řadu dalších zemí. Naposled jsi navštívil Kanárské ostrovy? Co tobě cestování přináší?

Na chvíli jsem se ještě vrátil na Bali a Lombok, mrknout, jak se to tam změnilo. Ale největší cesta po střední Americe byla asi Havaj. Jinak trávím hodně času v Evropě. Minimálně jednou ročně jsem v italském městečku Monopoli a taky jsme s přítelkyní prozkoumávali severní Španělsko a Kanáry.

Pro mě je cestování o změně rutiny. Člověk na cestách většinu času tráví venku, což se vám v Praze moc nestane. Osobně si také destinace vybírám podle sportů a aktivit, co se tam dají dělat. Takže v poslední dobou jezdíme hodně buď za vlnami, nebo větrem (surfing nebo kitting).

A musím se přiznat, v neposlední řadě je pro mě obrovskou vášní jídlo, takže taky jezdíme ochutnávat. :)

 

Co děláš za práci, že můžeš cestovat na delší dobu a opakovaně?

Začínal jsem v online marketingu. Dostal jsem se k práci pro americké firmy, které fungovali naplno vzdáleně. Tady každý mohl pracovat, odkud jen chtěl. Díky tomu jsem měl možnost cestovat, ale zároveň měl stále povinnost odpracovat 40 hodin týdně.

Nyní se věnuji hlavně rozvoji podcastům. Mám vlastní podcast Proti Proudu, kde zpovídám úspěšné české osobnosti. Rovněž pomáhám využít sílu podcastů klientům z ČR a USA.

 

Ty jsi tedy příkladem toho, že i jako zaměstnaný můžeš cestovat víc než 2x do roka, akorát si to musí člověk vyjednat. Vyhovovala ti více dřívější podoba práce nebo to, že teď jsi na volné noze?

Dřívější podoba práce byla fajn v tom smyslu, že jsem měl jistou určitou měsíční výplatu. Pokud ta výplata navíc ještě byla podle amerických standardů a člověk žil v Praze, na cestování vám celkem dost zbylo.

Teď jsou ty finance mnohem méně předvídatelné a jak asi každý ví, rozjíždění svého podnikání není samý med. Na druhou stranu člověk cítí, že buduje něco svého. Takže každé má to své.

 

Dan Tržil


Zmiňoval jsi, že jsi producentem podcastů Proti proudu. Co si máme představit pod slovem podcast?

Podcast je audio soubor publikovaný na internetu. Zjednodušeně si to tedy můžete představit jako radiový pořad, pouze distribuce probíhá pomocí internetu. To umožňuje téměř komukoliv takovýto pořad vytvořit. Lidé si je mohou pomocí podcastové aplikace jednoduše stáhnout do mobilu a vyplnit čas, který tráví třeba řízením auta, běháním, vařením, dojížděním do práce v MHD, apod.

 

Proč vlastně se zabýváš podcasty. U nás je to poměrně novinka. Proč by je lidé měli poslouchat?

Podcasty mi v životě hrozně pomohly. Díky nim jsem se naučil většinu toho, co dnes vím o online marketingu a podnikání. Díky podcastům jsem i získal obě práce, co mi umožnily tolik cestovat. Přišlo mi škoda, že něco tak super v ČR není a rozhodl jsem se začít se svým podcastem. Když jsem pak viděl ten vzrůstající zájem, rozhodl jsem se, že se zkusím podcastům věnovat naplno.

Dan Tržil


Jaké rozhovory můžeme slyšet na Proti proudu? Mají zpovídaní něco společného?

Mají společného to, že všichni hosté jsou špičkami v tom, co dělají. A mně je jedno, jestli podnikají, jezdí na kole nebo vaří kávu. To téma je právě o tom jak najít to, co člověka baví a jak se v tom vypracovat na vrchol.

Často jsou rozhovory o překonávání komfortní zóny, o tom uvědomit si, co chci a těch společných prvků je tam překvapivě mnoho. Zbytek je pak rozdílný host od hosta, podle toho čemu se ti lidé věnují. V tuto chvíli je na Proti proudu asi 40 rozhovorů. Nejpopulárnější jsou Petr Ludwig, Erik Tabery, Petr Mára nebo Tomáš Hajzler.

 

Příprava podcastu je náročná na přípravu i techniku. Zvládáš i přesto cestovat? Nebo jsi musel podřídit výběr destinací své práci?

Nahrávat podcast se dá i online, ale preferuji většinou osobní setkání. Nicméně mohu si podcasty přednahrát, a pak v zahraničí dělat tu část práce, ke které nikoho nepotřebuji. Té je asi většina. Došel jsem spíše do bodu, že pro mě je ideální mít zázemí v Praze a do toho cestovat jen na 2 týdny, protože na cestách ta produktivita stejně trochu pokulhává.

 

Kam by ses rád podíval, kde jsi zatím ještě nebyl?

To bude dlouhý seznam. :-D Z Asie určitě Japonsko, pak Hongkong a Taiwan. Moc mě láká Jižní Amerika - Kolumbie, Peru, Chile, Brazílie… A pak tu jsou takové chuťovky jako Polynésie, Madagaskar atd. Ale to budu muset vyprodukovat ještě hodně podcastů, než k tomu dojde. :)

 

Dane, máš nějaké motto nebo poslání, které bys chtěl vzkázat čtenářům Cestopisce?

Buďte zvědaví. Mně osobně přijde, že to lidé někdy v dospívání ztratí. Podle mě je klíčový se pořád zajímat o nové věci, zkoušet nové výzvy, hledat si nové zájmy… Nejen, že to pomáhá poznat lépe sám sebe, což je klíčový pro spokojený život, ale také to je ten recept, jak mít zajímavý a plnohodnotný život.

 

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na slyšenou při nějakém dalším podcastu!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová