Inspirace

Občas mi dobrá fotka zaplatí i celý pobyt v dané zemi, prozrazuje Matyáš Řehák

Hanka Šormová|6. 4. 2018|

Toulat se světem křížem krážem, koukat na svět skrze hledáček fotoaparátu a nechat si za své fotky platit od druhých. Zní vám to jako pohádka nebo hodně nereálný dream job? Pak si přečtěte rozhovor s Matyášem Řehákem, který ačkoliv vystudoval technickou univerzitu, tak jezdí po světě už nějaký ten pátek pouze se svou zrcadlovkou a slušně se tím uživí. Jak? To už vám prozradíme v rozhovoru.

 

Matyáši, kam tě aktuálně zdravím? A kolikátá tvá země to už je?

Zrovna (začátek března 2017) jsem dorazil do Singapuru, která se tím stala mou 82. zemí. Je to tu malinké, takže se za pár dní vydám zase dál.

 

Pěkné číslo. Prozraď nám, co děláš za práci, že můžeš takto hodně cestovat?

 Zjednodušeně řečeno se toulám po světě a fotím. Své fotky pak prodávám na fotobankách. Fotím skoro všechno, co kolem sebe vidím a na co stačí moje technika a schopnosti. Hodně záleží na konkrétním místě, co je tam zajímavé. Mimo fotek sem tam taky prodávám i krátká videa.

 

Jak dlouho už takto cestuješ po světě a fotíš? Vypíchni některá místa, která jsi takto navštívil?

 S cestováním jsem začal už dávno. S fotobankami pak zhruba před sedmi lety. Příjmy zpočátku rostly velmi pomalu, což mi tehdy během studia nijak zvlášť nevadilo. Tou dobou jsem cestoval o prázdninách, především po Evropě nebo Asii. Po dostudování v roce 2014 jsem začal cestovat výrazně více. Strávil jsem rok v Latinské Americe a navštívil mnoho dalších míst v Asii i v Evropě. Dlouho bych vyjmenovával, kde všude jsem už byl.:)

 

Nabízíš fotky na fotobankách, nebo máš i nějaké spolupráce s cestovkami nebo cestovatelskými magazíny? Dokáže ti to zafinancovat celou cestu?

 Aktuálně se věnuji pouze fotobankám. Ovšem často nacházím některé z mých fotek v katalozích cestovek, někdy i v časopisech a na dalších místech. Focení a prodej přes fotobanky je mým jediným příjmem a všechny své cesty platím jen z toho.

 Občas se mi stane, že fotky z jednoho místa zaplatí celou mou návštěvu dané země. Naposled to bylo v případě jedné mešity v Íránu. Nebo jiný příklad, jediné video z Patagonie mi téměř zaplatilo skoro celou cestu po Argentině.

 

Takže pracuješ na volné noze, veškeré cesty a focení si řídíš sám. Zní to idylicky, ale předpokládám, že i tato práce má nějaké stinné stránky. Prozraď nám některé.

 Ani ne, jsem velice spokojený. Určitým problémem je samozřejmě fakt, že nikdy nevím, kolik v blízké budoucnosti vydělám a už vůbec ne, jak se toto odvětví bude vyvíjet v budoucnu. Dlouhodobě to moc růžově nevidím, ale uvidíme.

Mimoto třeba nemůžu zajít s přáteli na pivo nebo navštívit příbuzné, kdykoliv mě napadne. Ale naštěstí žijeme v digitální době, tak si zavoláme na dálku.

 

Tvůj životní styl bych mohla přirovnat k práci a životu digitálních nomádů. Považuješ se za jednoho z nich?

 Z definice pojmu digitálního nomádství bych se tak označovat asi mohl. Ale já nijak takové označení neřeším.

 

 Jak ses vůbec dostal k myšlence, že budeš fotograf na cestách? Studoval jsi nějakou umělecky založenou školu?

 Už je to hodně let dozadu, kdy se mi dostal do rukou foťák a začalo mě to bavit. Fotil jsem a fotil a zlepšoval se. Všechno jsem se jako samouk naučil sám. Po mnoha letech focení jsem kdesi na internetu narazil na článek o fotobankách. Zkusil jsem umístit několik svých zdařilých fotek a kupodivu to vyšlo. Mezitím jsem si vystudoval astrofyziku na matfyzu (pozn. redakce: Matematicko fyzikální fakulta na Karlově Univerzitě v Praze).

 

Co ty a technika? Předpokládám, že jí s sebou taháš po kilech. :) Dá se s tím cestovat?

 Moc techniky nemám, snažím se vozit toho pokud možno co nejméně. Rozhodně se mi nechce tahat toho příliš mnoho. Mám tedy univerzální objektiv a malinký stativ. Když k tomu přičtu notebook a související věci (například ty powerbanky), je toho až až. Výhodou pak je, že když mě náhodou někdo okrade, nepřijdu o tolik věcí.

 

Dokážeš už při focení odhadnout, že tato fotka má vysoký potenciál, že se bude prodávat? Nemusíš prozrazovat své know-how, ale vysledoval jsi nějaké zákonitosti, co se líbí?

 Snažím se o to, zatím ale velice neúspěšně. Samozřejmě vím, že musí být jasná a barevná, to se obecně líbí. Ovšem co se týče konkrétního námětu, nemám bližší představu a obvykle mě výsledky dost překvapují. Co spojuje mé nejprodávanější fotky, je mi dosud záhadou, posuďte sami – mešita v Íránu, ulička v Istanbulu, tapas bar ve Španělsku, panorama Bruselu a kostel v Kolumbii.

 

Máš nějaké plány do budoucna, kam bys svou práci nebo fotografický styl chtěl směřovat? A co cestovatelské plány?

 V současnosti žádnou výraznou změnu naplánuji, zatím mi to vše nějak funguje. Očekávám ovšem, že to nebude nadlouho, pak budu muset své fotografické a cestovatelské zkušenosti využít nějak jinak. Je jich však už tolik, že se změny příliš nebojím.

 Co se týče cestovatelských plánů, tak většinu tohoto roku plánuji strávit v Asii. Ze Singapuru, kde teď jsem, pokračuji do Malajsie, potom dále do Íránu. Dalším větším cílem je Střední Asie, kterou bude následovat Rusko a Mongolsko. A dál se uvidí. :)

 

Poslední otázka na tebe. Dostal ses kvůli focení do nějaké nepříjemné situace? Přece jenom, jiný kraj, jiný mrav a lidé nemusí být nadšení z toho, že tam fotíš nebo natáčíš videa.

Snažím si dávat pozor, abych nefotil místa, kde je to zakázané, zejména v některých paranoidních zemích. Nejhorší, co se mi doposud stalo, bylo, že po mě kdesi chtěli smazat fotky – třeba bývalé ambasády USA v Teheránu či z nějakého hraničního přechodu. Co se týče lidí, obvykle se zeptám, pokud nejsou ode mě příliš daleko. V některých zemích se lidi naopak sami chtějí fotit a hned přiběhnou.

 

Děkujeme za fotogenický rozhovor. :)

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová