Inspirace

„Na Bali mě přivedla láska, kdo by to byl řekl?“ Směje se Mirek Dub

Hanka Šormová|4. 6. 2018|

Indonéskému ostrovu Bali se někdy přezdívá “druhé české Chorvatsko v Asii”. Proč? Inu, jezdí sem stále více českých i slovenských turistů. Někteří z nich tady už zůstávají a zakládají rodiny. To je přesně případ Miroslava Duba. Jak se ocitnul na Bali a o čem je jeho srdeční projekt Sám sobě terapeutem nám Mirek prozradil v následujícím rozhovoru.


Zdravím na Bali! Ty tam už nějakou dobu žiješ s partnerkou a synkem. Jaký osud tě zavál do Indonésie?

Ahoj do ČR ! Ano, žiji v Indonésii, konkrétně na Bali třetím rokem. Zavála mě sem, světe div se, láska, ta, co doslova hory přenáší ☺. Přijel jsem totiž na Bali jako klient tehdejší cestovní agentury M Adventures, kterou provozovala moje nynější partnerka. Konkrétně se jednalo o cestu osobního rozvoje, kterou organizovala pro Jana Bílého, předního odborníka na rodinné konstelace.

V průběhu cesty jsme se s Majkou do sebe zakoukali a řekli si, že i přes tu dálku zkusíme, co z toho bude. A výsledkem je náš krásný 13 měsíční syn, který se narodil tady na Bali ve světoznámém porodnickém zařízení Bumi Sehat.


Bali je oblíbenou turistickou destinací. Není tam už trochu přelidněno? Je tam hodně takto žijících Čechů?

Ano, je to tak. Na Bali jezdí spousty turistů, dnes už i českých a slovenských. Přelidněno bývá zejména v hlavní sezoně, ale zejména v místech velmi turistických. A to hlavně na západním pobřeží v oblasti Kuta, Canggu, Jimbaran apod., kam my konkrétně klienty nevozíme. Ukazujeme jim z našeho pohledu jiné Bali, plné přírodních krás a kulturních památek.

Ve zmíněné oblasti Canggu žije podle mého odhadu již několik stovek Čechů, takže se jedná o takové malé Česko na Bali. Koncentrují se tam, aspoň co vím, i digitální nomádi. Zejména kvůli kombinaci západního stylu života a blízkosti oceánu vhodného na surfing.


Chystáš se tam už usadit? Nebo se třeba jednou vrátíš do Čech?

Je pravda, že jsme se tu už i s rodinou dost zabydleli a uvažujeme o dlouhodobém pobytu na Ostrově Bohů. Do Čech se ale pravidelně vracíme za rodinami a užíváme si s oblibou české léto. Bali nám přijde také jako skvělý výchozí bod na našich cestách nejen po Indonésii.


Copak tam děláš? Chodíš na pláže a jíš kokosy. Dělám si srandu. Prozradím, že pomáháš manželce s cestovkou.

Jak jsem již asi naznačil, máme tu základnu pro naši cestovní kancelář CK Mandala Adventures, která sídlí v Čechách, konkrétně v Praze. Takže vozíme Čechy a Slováky za krásami Bali, ale i ostatních ostrovů Indonésie a větší části Asie.

Je pro nás velmi důležité, aby se lidé, kteří s námi cestují, cítili jako se známými či kamarády na dovolené. Máme ke každému klientovi osobní přístup. Naše cesty jsou ochutnávkou dané destinace se vším, co k tomu patří.

Například na našich cestách uvidíte opravdový život lidí, ochutnáte místní jídla, nebo se je naučíte rovnou vařit. Dostanete se s námi i na místa, která nejsou turisticky příliš známá a mnohdy velmi unikátní. Můžete s námi vylézt na sopky na Jávě, vykoupat se a kempovat na liduprázdném ostrově u ostrova Flores či sjet divokou řeku na Bali.

Naší doménou jsou také cesty osobního rozvoje na ostrově Bali, konkrétně v oblasti s výhledem na sopku Agung. Programy na různá témata, jako je sebe-léčení, jóga, meditace, čchikung, osobní koučink apod. se odehrávají v místě, které vás samo o sobě působí velmi harmonizačně.


Díky vedení cestovky už jsi asi navštívil kde co. Odkud ses například vrátil nedávno a kam se naopak chystáš?

Minulý týden jsem se vrátil z cest po Nusa Penida, což je ještě málo objevený ostrov asi hodinu jízdy rychlolodí z Bali. Na ostrově jsou velmi dobré možnosti potápění či šnorchlování, na své si přijdou i milovníci relaxu a koupání na panenských plážích.

Poté jsem se plynule přeplavil zpět na Bali a odtud jsem letěl do jávského města Jogjakarta, kde jsem se připojil k další skupině klientů na cestě Indonéský sen. Navštívili jsme světoznámé chrámy Borobudur, Prambanan, jedli na večerním trhu na ulici Malioboro, vylezli společně na sopky Bromo a Ijen nebo se projeli jeepy po kráteru národního parku Bromo Tengger Semeru.

Poté jsme se společně přeplavili trajektem na Bali, odkud skupina již beze mě s naší průvodkyní Petrou Obrovskou pokračovala na ostrovy Flores, Rinca a Komodo.


Jsi tedy zvyklý cestovat ve skupině. Cestoval jsi i někdy sólo? Kam případně?

Sólo jsem cestoval zejména jako student před mnoha lety a to především po Evropě. I teď se mi občas podaří díky mým aktivitám cestovat sám, zejména mezi Asií a Evropou.


Otočme list a podívejme se na tvůj vlastní projekt Sám sobě terapeutem. Copak se za ním skrýváš?

Projekt Sám sobě terapeutem je moje srdeční záležitost a vlastně i můj splněný sen. Prošel jsem si totiž sám vleklými zdravotními problémy a díky tomu se dostal k možnostem, jak znovu navodit  harmonii a zdraví ve vlastním těle.

Předávám lidem své osobní zkušenosti a ukazuji klientům jednoduché postupy, kterými si mohou odstranit své i letité zdravotní potíže.


Pokud tomu dobře rozumím, tvrdíš, že každý z nás si může doma i na cestách sám pomoc od bolesti?

Ano jistě, jen je dobré předně neignorovat informace, které nám naše tělo posílá. Dále lze jednoduchými postupy zjednodušeně řečeno tělo uvolnit či zbavit ho napětí. To bez použití léků a přirozeným způsobem na základě tradičních postupů známých mnohdy tisíce let. Například stiskem určitých bodů na těle. Jako velmi důležitá se jeví i práce s psychikou, jako prapříčinou většiny problémů.


Mám trochu strach, zda si neobratným stiskem bodů nemohu ublížit?

Touto metodou opravdu nelze ublížit. Je velmi bezpečná, efektivní a její velkou výhodou je, že se dá aplikovat téměř kdekoliv.


Zdraví na cestách souvisí dost i se stravováním. Sama s ním dost bojuji, abych pravdu řekla. Existuje i tady nějaká snadná pomoc, co jíst, aby si člověk ulevil a zasytil tělo?

Souhlasím. Stravování na cestách je důležitý krok ke zdraví. Doporučuji zkusit se stravovat tzv. zásaditými potravinami. Tento koncept obecně doporučuji všem lidem, kteří chtějí znovu nastartovat své zdraví a udržet si ho po dlouhou dobu.

Tento systém spočívá v konzumaci potravin, které do těla dodávají látky, jež pomáhají udržovat naše pH v mezích neutrální či zásadité. Čím víc je totiž naše tělo v režimu zakyselení (nízké pH), tím má větší sklon obecně k nemocem.

Tzn. doporučuji se stravovat na cestách pokud možno místními či lokálními potravinami, zejména zeleninou (rajčata, lilek, česnek, cibule,brokolice, špenát…), ovocem (avokádo, citrony, pomeranče, grepy, mango,…), luštěninami, ale i masem, které je tzv. „domácí“. Naopak doporučuji se vyhnout cukru a slazeným nápojům a potravinám, bílé mouce, dochucovadlům a průmyslově zpracovaným potravinám.


Ty asi nebudeš tedy zastáncem tradiční chemie v prášcích? Jak se na tvé názory dívá okolí? Mně totiž na bolesti všichni vnucují pilulky.

Je o mně známo, že jsem odpůrcem chemie a léčby pomocí polykání prášků na vše.

Mé okolí je akceptuje a lidé kolem mě vidí, že jim dokážu poradit a doporučit i např. přírodní antibiotika, která nemají na rozdíl od těch průmyslově vyrobených žádné vedlejší účinky.


Chystáš nějaký kurz, kde bys předal své znalosti ohledně východní medicíny?

Ano, rád bych v nejbližší době vytvořil jako spoluautor videokurz, který se bude týkat právě zdraví na cestách a bude vycházet z mého e-booku Sám sobě terapeutem na cestách. Rady a tipy v něm obsažené budou vycházet z mých znalostí a praxe.

Mohu slíbit, že budou maximálně jednoduché a srozumitelné pro každého ☺. Kromě toho již pravidelně pořádám kurzy a semináře Sám sobě terapeutem, zejména na Bali, v Thajsku, ale můžeme se potkat např. i v Karibiku.


Těšíme se. Máš na závěr nějaké poselství, které bys chtěl předat čtenářům Cestopisce?

Velmi by mě potěšilo, pokud by vaše čtenáře zaujala možnost řešit své zdraví na principech sebe-léčení a sebe-uzdravování, které doporučuji. Snad to bude pro někoho minimálně inspirací.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová