Inspirace

„Díky prodeji na Amazonu jsme procestovali Yucatán,” prozrazuje Markéta Mandíková

Hanka Šormová|4. 7. 2018|

“Travel with Blondie”. Tak zní přezdívka a stejnojmenný web digitální nomádky Markétky Mandíkové, která projela už řadu zemí. Někde dobrovolničila, jinde měla čas jen a jen na cestování. Spolu s partnerem jsou totiž tvůrci online kurzu Prodej produkt, kdy učí všechny zájemce, jak vydělávat peníze na Amazonu. Pokud vás zajímá jak na to, pak čtete správný rozhovor.


Ahoj Markétko, ty ses teď vrátila z Norska, kde jsi dobrovolničila na koňské farmě. Proč dobrovolničení? Proč koně?

Ahoj Hani, dobrovolničení jsem si poprvé vyzkoušela po Novém Zélandu, kdy jsem jela na měsíc do Austrálie pomáhat také ke koním. Moc se mi to zalíbilo a na další rok jsme s přítelem vyjeli dobrovolničit na rodinnou farmu do Skotska. Už dlouho jsem toužila navštívit Norsko, a proto když jsem vybírala další projekt, Norsko byla jasná volba. :) Volba na koně padla proto, že je od malička miluji, jezdím od 9 let a ráda pracuji se zvířaty.


Kolikátá zkušenost s dobrovolničením to pro tebe byla?

Byla to už třetí zkušenost. První byla zmiňovaná Austrálie, poté Skotsko a nyní Norsko. Jedno vím jistě, určitě to není má poslední.


Ty ale necestuješ jenom díky dobrovolničení. Sama si na cestách vyděláváš. Mohla bych tě označit za digitální nomádku. Co pro tebe tento termín znamená?

Digitální nomádství pro mě znamená svobodu jak pohybu, tak i finanční. Vše záleží na mně, pokud nechci žít v ČR, tak se můžu nezávisle na práci přestěhovat kamkoli jinam, kde chytnu internet.

To samé s penězi, máme určité projekty, které nám vydělávají online. Pokud chceme více peněz, tak začneme pracovat na nových věcech, tudíž je to neskutečná svoboda ve všech ohledech!



Tvou hlavní pracovní náplní je prodej na Amazonu. Přibliž ve zkratce našim čtenářům, co si mají představit pod takovou prací? Kolik času ti to na cestách zabere?

S přítelem se zabýváme prodejem vlastních produktů na Amazonu. Mnoho lidí zná Amazon jako e-shop, ale málo kdo už ví, že na něm můžete prodávat i své vlastní produkty. My máme vlastní značku cestovatelských produktů, vlastního dodavatele, který nám naše produkty zašle do skladů Amazonu, kde nám následně Amazon pomocí placené služby FBA dělá veškerou distribuci.

Na nás je tak pouze online marketing. Ze začátku to zabere více času, než si najdete vhodný produkt, než najdete dodavatele atd. Ale je to hlavně o vás, jak si čas rozvrhnete a kolik hodin denně chcete pracovat. Nám to teď zabere třeba hodinu denně, někdy ani to ne.


Jaké produkty vlastně s přítelem prodáváte?

Prodáváme vybavení na cestování, praktické věci pro cestovatele. Konkrétně nemohu říct, protože zároveň prodáváme i online kurz “Jak podnikat na Amazonu”. Kdybychom všem prozradili, co prodáváme, pravděpodobně by se všichni účastníci našeho kurzu vrhli do prodeje stejných produktů. To se také stalo u jedné zahraničních verze kurzu o Amazonu, což jim pak zruinovalo daný produkt. Tomu se chceme vyhnout. :)


V čem ti tato práce připadá skvělá? Co ti dala?

Rozhodně mi dala hlavně TU svobodu. Umožnila nám být neustále na cestách, pokud chceme, nejsme ničím a nikým vázáni. Hodně mě to také naučilo novým věcem, co se týče marketingu, grafiky, komunikace se zákazníky. Vzdělalo mě to ve všech možných oborech.



Co bys poradila začátečníkovi, kterého by lákalo prodávat na Amazonu? S jakým produktem by mohl uspět?

To se takto nedá říct. Trh Amazonu se neustále mění. Důležité je zmínit, že člověk nemusí být nijak extra kreativní a vymýšlet zcela nový produkt, který by byl prodejný. Pointa je v tom, že si najdete dle určitých kritérií produkt, který se už na Amazonu prodává. Vy ho pouze inovujete, trochu pozměníte a pak je na vás právě ten marketing, dostat ho na přední příčky a zajistit si tak skvělé prodeje.

Právě toto vše učíme v našem online kurzu. Vhodné kategorie, kde hledat produkt jsou například: domácí mazlíčci, vybavení do kuchyně, sport a outdoor. Naopak vyhnout se je dobré například kategoriím jako: potraviny, kosmetika, oblečení, elektronika atd.


Jak už jsme několikrát zmínili, vy jste s přítelem vytvořili online kurz na téma prodeje na Amazonu. Pro koho je vhodný a co se tam člověk všechno dozví?

Vhodný je pro všechny, kteří mají chuť začít podnikat a mají základní přehled o tom, co je to vlastně e-shop a ideálně alespoň základ angličtiny. Náš kurz je veden tak, že provází od prvního do posledního kroku podnikání na Amazonu - tedy od správného výběru produktu, jak a kde hledat dodavatele, jak domluvit nejlepší ceny, jak dostat samotný produkt na Amazon, marketing a reklamy, jak vybudovat úspěšný a výdělečný business. Plus naši klienti dostanou od nás online podporu zdarma po celou dobu kurzu. Kurz trvá cca 2 až 3 měsíce.


Prozradím, že právě díky prodeji vlastních produktů aktuálně hodně cestuješ. Peníze z  prodeje vám zaplatili výlet po Mexiku. Copak jste tam navštívili?

Cestovala jsem i dříve, ale musela jsem primárně vyhledávat lokality, kde je možné najít si i práci, což je mimo Evropu docela problém. Když jsme rozjeli tento typ businessu umožnilo nám to jet víceméně kamkoli. Jako první lokalitu jsme si vybrali právě Mexiko.

Žili jsme tam 4 měsíce a procestovali jsme celý Yucatán, všechny možné pláže, mayské ruiny a pyramidy, cenoté s průzračně čistou vodou, ochutnali snad všechna mexická jídla… Mexiko bylo úžasné. Pak jsme pokračovali do Dominikánské Republiky.


Někteří považují Mexiko za ne zrovna bezpečnou zemi. Jaký je tvůj názor?

Určitě jsou v Mexiku místa, kde byste se neměli zrovna dlouho zdržovat, neukazovat cennosti, které s sebou nesete apod. Ale zrovna Yucatán je docela bezpečný. Člověk si musí dávat pozor v jakékoli zemi, Mexičani jako lidé jsou strašně milí a vstřícní. Občas se to tam “mydlí” mezi drogovými kartely, ale že bych se tam cítila nebezpečně, to určitě ne. I když večer bych se sama ulicemi města asi raději neprocházela, ale to se upřímně necítím bezpečně ani v Praze.



Procestovala si řadu zemí. Kolik vlastně? Máš ještě nějaké vysněné země, které bys ráda někdy navštívila?

Ty jo, kolik přesně nevím, naposled si pamatuji asi 27. Není jich zase tolik, ale já raději jedu do jedné země na dlouho a pořádně ji procestuji a poznám tak nejlépe místní kulturu, zvyky, jídlo, přírodu i města. To mám nejraději.

Vysněných zemí mám hodně. Respektive každá země je pro mě něčím zajímavá a ráda bych ji navštívila. :) Mezi ty TOP, kam bych ráda vyrazila v nejbližší době je Kanada, Island, Nepál, Rumunsko a vlastně celá Jižní Amerika.


Chystáte se s partnerem usadit u nás, nebo hledáte nějakou hezkou zemi v zahraničí? Jaká je vaše představa?

My zatím nemáme žádnou představu, kde bychom chtěli žít. Líbilo se nám v hodně zemích, ale po delší době nám chybí rodina, tak nevím, jak to do budoucna uděláme. Nyní jsme se přestěhovali do nového baráčku v severních Čechách, kde budeme mít alespoň dočasné zázemí při našich návratech do ČR. Na podzim se asi vydáme někam do Asie, kde budeme na cestách asi do Vánoc. V lednu snad do Kanady.


A závěrem mám na tebe klasickou zpovídací otázku. Máš nějaké poselství, které bys ráda vzkázala našim čtenářům?

Cestujte, cestujte, cestujte. :) Cestování mění charakter (k lepšímu) a žebříček hodnot. Pomůže vám si uvědomit různé věci, naučí vás víc než kdejaká škola. Mně cestování obrátilo život totálně naruby a vím, že nejsem rozhodně sama.

Kdo si myslí, že je cestování jen o penězích - NENÍ, cestovat se dá i za minimum nákladů, například právě dobrovolnická práce. Můžete jet kamkoli a procestovat tak třeba postupně svět.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová