Cestopis Norsko

S batoletem do Norska? Skvělý nápad!

Marta Tlamychová|27. 4. 2018|

Chcete ochutnat co nejvíce zážitků, které Norsko nabízí, ale batole vám nevydrží hodiny sedět na zadku v dopravním prostředku, abyste mohli zdolávat dlouhé vzdálenosti? Pochybujete, že v cíli najdete dostatek zábavy a poznání pro sebe i pro něj současně? Myslíte, že si nemůžete dovolit vyrazit do tak drahé země, zvlášť když nejste zkušenostmi ošlehaní cestovatelé? Zahoďte předsudky a vyrazte do Bergenu!


Bergen je druhé největší město Norska v údolí mezi sedmi horami. Jedná se o nejdeštivější místo v Norsku, které je charakteristické v průměru dvěma sty třinácti deštivými dny v roce. Pokud si už představujete dítě, které se vzteká, že mu kapuce pláštěnky zavadí ve výhledu a škrábe ho do bradičky, svou představu poklidně opusťte. Za deštivý den se v této statistice totiž považuje i slunný den, během něhož se na pár minut zničehonic zatáhne, spadne pár kapek a více už se jich do večera neobjeví.

Naopak se zaměřte na hory v okolí, které jsou nejen krásnými dominantami pro oko, ale také snadno dosažitelnou procházkou typickou norskou přírodou.

Do hor s batoletem

My pro pěší výlet zvolili nejvyšší ze sedmi hor Ulriken. Můžete na ni vyjet lanovkou (i s kočárkem), vyjít téměř celou cestu po pozvolných schodech (od stanice lanovky stále rovně po silnici do kopce) nebo to vzít vyšlápnutou cestičkou lesem (začíná u pravé zdi lanovkové stanice). Během té se vám mnohokrát otevřou panoramatické výhledy.

Zhruba v půli kopce se začínají objevovat kameny, kterých postupně přibývá, zvětšují se, až původní pěšinu zcela vytlačí. To už je ale vrchol na dohled. Přestože jsme od spodní stanice lanovky vycházeli v bezvětří, vytahovali jsme bundy a čepice a drželi se zábradlí, aby nás vítr neodfouknul. Cesta vzhůru nám zabrala tři hodiny i s pauzou na svačinu a focením každou chvíli.

Pokud je rodič statný a zdatný a dítko vydrží v nosítku či šátku dlouhé hodiny, můžete se vydat hřebenovkou 13 km na Floyen, nejhojněji navštěvovaný kopec nad Bergenem. My se na něj nechali vyvézt zubačkou přímo z nábřeží, která je centrem turistů. Vyšlápnout se odtud dá i pěšky (3 km).

Nahoře vás kromě krásné vyhlídky čeká dětský ráj. Jedno hřiště vedle druhého, jedno větší a krásnější než druhé. Velikánské domečky, opičí stezky, lanové překážky, kouzelné cestičky a trollové rozesetí po lese, v hlavní sezoně živá domácí zvířátka a samozřejmě možnost občerstvení i nekomerční kryté posezení - doporučuju vyhradit si na Floyen celý den.


Krásy norských fjordů

Výlet na Sognefjord a Trolí jazyk (Trolltunga) jsme odložili na vyšší věk dětí, ale na fjord jsme si zajet chtěli, tak jsme se vydali na plavbu do Mostraumenu přímo z hlavního nábřeží. Během tří hodin jsme ujeli 66 km rychlostí dosahující až 60 km/h. Na přídi nás vítr málem skalpoval a byli jsme svědky smrti racků, kteří pustili ryby příliš pozdě a nestihli před lodí uletět, ale hlavní část paluby byla chráněná řídící kabinou.

Při zpáteční cestě jsme využili pohodlného posezení v podpalubí, kde si můžete koupit občerstvení v malém bufetu nebo vybalit vlastní svačinu. Vyjížďka fjordem se s výstupem na Ulriken dělí o post nejpůsobivějšího zážitku celé dovolené.

Pokud se nechcete jen toulat přírodou nebo se s dovolenou trefíte do skutečně deštivých dnů, nepochybně oceníte Bergen kartu, díky níž máte zdarma městskou dopravu, vstupy do muzeí a výrazné slevy na většinu dalších atraktivních míst.

Jediná tramvajová trať začíná přímo na letišti, projíždí celým městem a končí na hlavním nábřeží. Jízdenka je přestupní a platí i na autobusovou dopravu do značně vzdálených oblastí. Bez Bergen karty ji můžete pořídit přímo u řidiče, což vás ale vyjde na 60 NOK na dospěláka, v automatu, v němž se dá platit pouze platební kartou (37 NOK na dospěláka), nebo přes aplikaci Skyss přímo v mobilním telefonu (samozřejmě nám při setkání s revizorem zrovna nefungovala data, takže vám můžu potvrdit, že na všemožné technické nesnáze jsou připraveni a vybaveni ☺), s níž vás základní devadesátiminutová jízdenka vyjde pod 30 NOK.


Děti hrají v Norsku prim

Ať se vydáte kamkoli, jsou tam výtečně připraveni na děti všech věkových kategorií. Pokud není interaktivní a dětem přizpůsobená celé expozice (naprosto famózní bylo muzeum rybolovu vzdálené tři zastávky autobusem od ohromující Hakon´s  Hall na hlavním nábřeží), je tam pro ně alespoň interaktivní koutek. Nejúžasnější kout o mnoha místnostech nabízí muzeum umění.

V jednom ze čtyř velikých domů plných uměleckých děl na konečné tramvaje je polovina spodního patra věnována umělecké laboratoři pro děti (KunstLab). I na tento ráj doporučuju si vyhradit nejméně půl dne. Hra světel a tmy, barev, materiálů, nerovnosti, výstupky a výstupy, pokroucené skutečnosti, tajné světy a tajemné průhledy, pohádkový svět pod stolem, fantazii probouzející kutlochy a stěny s možnostmi kouzlit, tvořit a nevázaně si hrát.

Jeden den je málo i na úžasné interaktivní muzeum vědy VilVite, kde se zabaví děti do sta let. Hned vedle něj je velký park a v něm školka, jejíž hřiště je mimo času vyhrazeného pro děti ze školky, volně přístupné veřejnosti. V každé městské části je knihovna vybavena knížkami pro děti všeho věku a několik regálů je věnováno i cizojazyčné literatuře.

V hlavní knihovně (taktéž na konečné tramvaje) hrají každou neděli pohádku pro veřejnost zdarma. Vyžití je obrovské, k plánování můžete využít seznam slev k Bergen kartě nebo si nechat poradit v informačním středisku taktéž na hlavním nábřeží.

A kam pro ty tolikrát zmiňované svačiny? Nejlidovější ceny mají v obchodní síti Rema 1000, ale neměli byste minout ani rybí trh na hlavním nábřeží.

Šťastnou cestu a krásné zážitky!

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Marta Tlamychová
Jmenuju se Marta. Jsem kontaktní máma čiperného batolete, které nám nejenže nebrání v cestování, ale dává mu smysl.

Kdo by nechtěl svému středobodu vesmíru ukázat celý svět? Nejsme nadšenci a blázni stále na cestách, ale obyčejná rodinka, která si jednou dvakrát ročně zajede na dovolenou. Zajímají-li vás mé postřehy, račte se začíst.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová