Cestopis Thajsko

11 věcí, které byste měli vědět o Thajsku

Lenka Mikešová|12. 12. 2017|

Protože jsem chtěla zažít i jinou kulturu než tu evropskou, rozhodla jsem se, že vyrazím o něco dál do světa. Ze všech krásných koutů naší matičky Země mě jako první zaujala oblast JV Asie. Mezi hlavní důvody, které ovlivnily moji volbu, byly levnější náklady na cestování oproti třeba Austrálii. Dále mě lákal buddhismus, náboženství, které je tady velmi rozšířené. A také si myslím, že JV Asie je cestovatelsky trošku nedoceněná a hodně lidí se sem třeba bojí jet.

Každopádně jsem si chtěla udělat vlastní názor a zažít nějaké to asijské dobrodružství na vlastní kůži. Ze zemí, které jsem chtěla navštívit zvítězilo jednoznačně Thajsko. Velký vliv mělo i dororučení ostřílených cestovatelů na různých diskuzních fórech. Podlě nich je Thajsko z JV Asie nejvhodnější pro začínající cestovatelé, kteří sem cestují na vlastní pěst.

V Thajsku jsem strávila s přítelem celý měsíc, proto bych se s vámi ráda podělila o několik zajímavých postřehů a doporučení.

Místní adaptace

1) Když vystoupíte z letadla padne na vás vysoká vlhkost vzduchu něco mezi 66 - 80 %. Proto doporučuji si vzít s sebou nějaké prodyšné oblečení, ve kterém se moc nespotíte či termoprádlo. Časový posun oproti České republice je v létě 5 hodin a v zimě 6 hodin. V Thajsku se jezdí vlevo. Přecházení silnice je trošku dobrodružství. Prostě musíte vyjít do silnice a motorky a auta se vám vyhnou. Přechody tady nikdo moc nerespektuje. Celkově je to tady jiné než v Evropě, jezdí tu hodně motorek

Klimatizace

2) V letadle, vlaku, metru či v obchodních centrech je pořád puštěna klimatizace. Proto si vemte s sebou i nějakou mikinu pro přechody mezi teplotními rozdíly venku a vevnitř.

Co s sebou

3) Určitě doporučuji vzít si s sebou nějaký sprej na komáry. Já jsem si ho kupovala už v České republice. Používala jsem Predátor Maxx. Na pas a větší hotovost jsem si koupila menší ledvinku, která se dala schovat pod tričko. Když byl v pokoji sejf, nechali jsme si tam druhý pas a nějaké peníze. Určitě si s sebou neberte moc oblečení, protože to tady koupíte na každém rohu a za relativně nízký peníz.

Očkování

4) Před cestou jsme se nechali očkovat proti žloutence, brišnímu tyfu a vzteklině (ale protože jsme cestovní itinerář měnili za chodu a nejeli nakonec do oblastí, kde byl velký výskyt opic či psů, kteří můžou vzteklinu přenést, zjistila jsem, že toto očkování bylo zbytečné). Vodu jsme pili jen balenou. Ale na ostrovech i někde v Bangkoku jsme si dávali pití s ledem. Na tržištích jsme se nedávali maso, které tam viditelně bylo už delší dobu. Vždy jsme si snažili dávat čerstvé jídlo.

Doprava

5) Mezi ostrovy se přesouváte rychlými loděmi. Lístek si seženete buď v nějaké cestovní kanceláři nebo přímo u přístavu. Z přístavu k hotelu můžete využít ostrovní jeepy. Mezi blízkými ostrovy můžete využít i lodní taxi. Pro přesun mezi městy používejte vlaky či autobusy. Vlaky mi přijdou pohodlnější. Ve městech můžete využít ťuk-ťukáře. Ale než nastoupíte, dopředu domluvte se na ceně dopravy. 

Zvyklost

6) Na thajských ostrovech je zvyklé se před vstupem do obchodu (výjimkou jsou potraviny) či restaurace vyzout. Platí to i uvnitř některých chrámů v Bangkoku.

Angličtina

7) Thajci jsou příjemní, rádi vám pomůžou, pokud se ztratíte. Většina z nich umí dobře anglicky, i starší generace. Takže se nebojte mluvit. Pokud angličtinu neovládáte, stačí se naučit aspoň pár základních anglických slovíček, např. ohledně dopravy, ubytování a číslovky. 

Thajský obchod a místní podvody

8) V Bangkoku si dávejte pozor na ťuk-ťukáře, kteří vám řeknou, že je nějaký chrám uzavřený, protože tam přijel král a místo toho vám nabídnou, že vás vezmou na jinou památku. A po cestě k té památce se zastavíte v místních obchodech s obleky, šperky, zájezdy a když si něco koupíte tak z vás má ťuk-ťukář provizi. Proto jim moc nevěřtě a raději si informace, co vám navykládají, ověřte. Ale zase když jim na to jednou naletíte, tak si aspoň uděláte obrázek, jak to tam funguje.

9) Pokud jdete na tržnici můžete smlouvat o ceně zboží. I když má zboží cenovku, při koupi víc kusů jde také smlouvat. Smlouvejte chytře a neuražte je.

Ubytování

10) Pokud si ubytování nerezervujete dopředu, nevadí. Hlavně na ostrovech vám Thajci už v přístavu budou nabízet různé apartmány a za nižší cenu, než si rezervujete přes internet. 

Internet

11) Ve většina restaurací je přístup k wifi zdarma. V hotelech či hostelech vám internet nabídnou za poplatek. Při příletu do Thajska si můžete na letišti koupit simkartu s internetem.


Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Lenka Mikešová
Ahoj, jmenuji se Lenka
a jsem nadšená amatérská cestovatelka

Ráda cestuji bez cestovek, na vlastní pěst. Je to levnější, zábavnější a plné zážitků. Za začátku jsem cestovala pouze po Evropě, navštivila jsem některé severské a jižní země. Potom jsem objevila kouzlo Thajska a cestování tak dostalo úplně jiný rozměr.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová