Tipy a návody

Nenechte se okrást tuk-tuk ''taxíkem''

Lenka Mikešová|21. 12. 2017|

Velice rozšířeným dopravním prostředkem po celém Thajsku je tuk-tuk. Je to vlastně jezdící tříkolka, jejiž přední část tvoří motocykl s jedním kolem, kde sedí řidič, který řídí vozidlo. Za ním se nachází vozík na dvou kolech, který je zastřešený. Tento dopravní prostředek je hojně využíván v Asii jako taxi. Pro některé Thajce toto vozítko představuje značnou část obživy. Řízením či čekáním u památek na turisty si Thajec může v sezóně vydělat v přepočtu tak 200 Kč denně. Když narazí na nezkušené turisty, vydělá si i více. Pokud si navíc zákazník koupí zboží v obchodě, kam ho tuk-tukář vezme, má z toho provizi.

Podvedeni, s naším souhlasem

Než jsme jeli do Thajska, načetla jsem si plno diskuzí, co dělat, aby člověk tuk-tukářům nenaletěl. Ovšem v praxi se mi tyto poznatky jakoby vykouřily z hlavy. 

První naše zastávka v Thajsku byl Bangkok. Plánovali jsme se podívat na nejznámější turistické památky a místa. Jedním z našich cílů byl i Královský palác (Grand palace). Nasedli jsme na metro, jeli několik zastávek a pak jsme si řekli, že zbytek cesty dojdeme pěšky, jinak bychom museli městským autobusem. Podle mapy jsme byli už kousek od paláce, ale nevěděli jsme, jakou uličkou jít.

Tak jsme postávali s mapou v ruce na ulici a živě jsme diskutuvali. Přistoupil k nám nějaký Thajec, který mluvil obstojnou angličtinou a zeptal se, co hledáme. Byla jsem překvapená jeho vstřícností. Pozdějí jsem zjistila, proč. Řekli jsme mu, že míříme do Královského paláce. On hned, že palác je momentálně zavřený, že je tam král a bude otevřený až o několik hodin později a jestli se zatím nechceme podívat na jiné památky. Ano, toto je typická výmluva, kterou Thajci používají, aby vás nalákali do tuk-tuku, četla jsem ji několikrát. Ale v té chvíli, jak kdybych na všechno, co jsem četla, zapomněla a uvěřila jsem mu. Thajec vzal ochotně naši mapu a začal nám doporučovat památky a říkal nám, jak to tu chodí a jaké jsou ceny tuk-tuků. Tak jsme po delším přemlouvání souhlasili.

Odvedl nás ke kamarádovi, který měl tuk-tuk a který nás ke všem památkám zaveze a vždy na nás počká. Ještě než jsme nastoupili do tuk-tuku, jsme se dohodli na ceně 60 THB. Což je na naše v přepočtu tak 40 Kč, které Thajec dostal tak za 4-5 hodin, co s námi strávil. 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Lenka Mikešová
Ahoj, jmenuji se Lenka
a jsem nadšená amatérská cestovatelka

Ráda cestuji bez cestovek, na vlastní pěst. Je to levnější, zábavnější a plné zážitků. Za začátku jsem cestovala pouze po Evropě, navštivila jsem některé severské a jižní země. Potom jsem objevila kouzlo Thajska a cestování tak dostalo úplně jiný rozměr.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová