Tipy a návody

Náklady na cestování po Thajsku

Lenka Mikešová|13. 1. 2018|

Jakmile jsme začali plánovat cestu do Thajska, musela jsem si spočítat, na kolik taková cesta vyjde. Jaké budou náklady na ubytování, jídlo či dopravu? Protože čtu často cestovní blogy a diskuze, tak jsem nějakou představu měla. Každopádně i tak jsem musela stanovit přibližný rozpočet. Řídila jsem se i tím, co radili ostatní cestovatelé, podle denního rozpočtu na osobu.

Nepočítala jsem přesně, kolik dáme za jídlo, za ubytování. Ale určila jsem si nějakou průměrnou cenu za všechno a denní rozpočet mi vyšel kolem 500 - 650 Kč denně na osobu. Hodně záleží, jaký styl ubytování zvolíte a kde se budete stravovat. Jak často si budete dopřávat třeba masáž či nějaké dobroty na ulici. Takže někdo si vystačí třeba i s 300 Kč na den. Samozřejmostí je mít i nějakou tu finanční rezervu na účtě pro nečekané události.

Ceny v Thajsku

Pro lepší představu vám přináším ukázku některých nákladů v Thajsku. Ceny budu uvádět v thajské měně, která se označuje jako THB (baht). Kurz THB v březnu 2013 byl 100 THB = 66,306 Kč. Ceny uvádím pro 2 osoby.

Cena letenky: 2x 18 000 Kč (my jsem bohužel kupovali letenku pár dní před odjezdem, proto byla docela drahá, pokud ceny letenek průběžně sledujete, můžete koupit levné letenky s předstihem)

Bangkok:

Ubytování: 1 800 THB (pokoj pro dva) na 3 dny v  hotelu Nasa Vegas + internet na den 50 THB 

Hodnocení ubytování: Pokoj byl s klimatizací. Hotel jsme si rezervovali už v ČR. S ubytováním jsme byli spokojeni. Pokoje byly pěkné. Hotel měl svoji vlastní restauraci. Co mi trošku vadilo, že internet nebyl v ceně ubytování a že hotel byl dál od centra. Ale zase byl blízko letiště. Hned naproti hotelu byl obchod. A když se budete chtít ubytovat, čekejte, že na recepci může být fronta. Hotel byl velký, takže turisti se tu dost střídali. Potkali jsme tu různé národnosti.

Doprava: Přibližně 180 THB denně (cesta do města metro 2 x 29 THB, vlak 2 x 15 THB a pak nazpátek), záleží, v jaké čtvrti bydlíte, my jsem bydleli několik zastávek metrem od centra a pak 1 zastávku vlakem, oblast Ramkhamhaeng, také jsme si nekupovali takovou kartu, která je na více jízd a vyjde levněji, než si kupovat každý den lístek na metro

Tuk-tuk: Zjistili jsme, že cena za tuk-tuk se dá usmlouvat i na 20 - 50 THB třeba za půl dne jízdy

Taxi: 500 THB (od hl.nádraží k Grand Palace)

Jídlo: Drobnosti v obchodě - nějaké oplatky, toastový chleba na snídani, pití - přibližně 100 THB denně
Večeře v hotelu: 480 THB
Večeře restaurace: 700 THB (samoobslužná restaurace-člověk si nabere všechno, co chce, dostane takový gril a tam si to griluje)
Večere na ulici (pad thai): 1x70 THB

Vstupy: Vstup do Grand Palace 2 x 500 THB

Ostatní:
Kokosový ořech na trzích: 25 THB
Simkarta+nabití simkarty na internet: 250 THB
Sandále: 100 THB
Pohlednice: 20 THB
Náramek na ruku: 60 THB
Tričko: 240 THB

Koh Tao

Doprava na ostrov: Vlak z Bangkoku do Chumptonu 2 x 620 THB (sleeper vlak, second class, upper seat-vrchní sedadla)
autobus z Chumptonu do přístavu: 2 x 50 THB
loď z přístavu na Koh Tao: 2 x 600 THB

Ubytování: 12 000 THB na 6 nocí v Koh Tao Heights Exclusive Apartments (bydlení jsme si rezervovali pár dní před příjezdem)

Hodnocení ubytování: Apartmán byl s klimatizací, měl ložnici, obyvák, velký balkón, kde byl krásný výhled na moře. Ve skříni byl i malý sejf. Nacházel se asi 10 min od přístavu. Internet byl v ceně + odvoz z přístavu na apartmán. Když nás dovezli z přístavu, tak jsme od jedné holčiny (Britka), která se o nás starala, dostali mobil a kdykoliv jsme s něčím potřebovali pomoct, mohli jsme jí zavolat. Doporučila nám, kde si půjčit motorku.

Toto bydlení je spíše pro ty náročnější cestovatelé nebo pro rodinu. My jsme si chtěli vyzkoušet nějaké dražší ubytování a také to byl náš první ostrov, kde jsme byli od Bangkoku. Během pobytu se nám stalo, že se nám pokazila klimatizace. Problém jsme řešili přímo s majitelem (Brit) a protože by trvalo několik dní, než klimatizaci opraví, nabídl nám, že má teď jeden volný apartmán, tak se tam můžeme přestěhovat. Majitel byl seriózní a dalo se s ním dobře pokecat. Trošku nevýhoda byla, že tento dům s apártmány se nacházel v dost příkrém kopci. Takže šlapat nahoru pěšky byla docela makačka. Ale jak jsme si půjčili motorku, tak už to bylo v pohodě. Ale zase kousek byla nádhérná vyhlídka na celý ostrov.

Výlety: Boat taxi na blízké souostroví Nangyuan Island: 400 THB
Vstup na Nangyuan Island: 2 x 100 THB
Thajská masáž: 300 THB 

Půjčení motorky: 250 THB na den + benzín

Ceny jídla:
Pad thai se zeleninou,kuřetem: 60-90 THB
Pizza: 150-200 THB
Shake banánový: 50-70 THB
Cola: 35 THB
Alkoholický koktejl: 120 THB
Losos steak s bramborami a špenátem: 350 THB
Večeře: 1200 THB (v luxusní restaurci s mořskými plody)
Palačinka na trhu: 35 THB

Koh Samui

Přesun na Koh Samui: společností Seatran 2 x 600 THB + 200 THB doprava k hotelu na Ko Samui

Ubytování: na 6 dní 5 940 THB ve Wazzah resort

Hodnocení ubytování: S ubytováním jsme moc spokojeni nebyli, na internetu pokoje vypadali pěkně a uprostřed mezi jednotlivými apartmány byl bazén. Ale nám dali pokoj (koupelna i záchod byly docela malé), který byl trošku stranou, byl v přízemí a nebyl tu žádný výhled. Takže balkón tu také nebyl, jen taková malá verandička s židlemi. A navíc pokud jste si nezatáhli závěs, tak sem šlo vidět z malého baru, který byl kousek dál, protože dveře byly skleněné. Takže pokud se rozhodnete ubytovat v tomto resortu, řekněte jim, že chcete apártmán, který je nahoře u bazénu.

Půjčení motorky: na 6 dní od majitele hotelu 1 200 THB

Výlety: 30 min jízda na slonovi u vodopádů Namuang 2. vodopád: 2x 700 THB
Banány pro slona: 50 THB
Vstup do Zoo tiger a aquarium: 2 x 750 THB 
Vyfocení se s tygrem: 600 THB


Vyprání prádla (asi 2 kg) 120 THB

Večere a oběd: průměrně jsme dali 350 THB pro 2

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Lenka Mikešová
Ahoj, jmenuji se Lenka
a jsem nadšená amatérská cestovatelka

Ráda cestuji bez cestovek, na vlastní pěst. Je to levnější, zábavnější a plné zážitků. Za začátku jsem cestovala pouze po Evropě, navštivila jsem některé severské a jižní země. Potom jsem objevila kouzlo Thajska a cestování tak dostalo úplně jiný rozměr.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová