Tipy a návody

Kdo je to ten nomád? - Seriál o digitálním nomádství - 1. část.

Hanka Šormová|20. 3. 2018|

Poslední dobou tato dvě slova, digitální nomádství, na nás vyskakují odevšad – z Facebook reakcí, v online i tištěných článcích, dokonce v televizi jste ho mohli zaslechnout. Minimálně na DVTV. Protože digitální nomádství do jisté míry, a ne zrovna malé, souvisí s cestováním, připravili jsme na Cestopisci mini seriál, který vás provede tímto životním stylem a fenoménem 21. století. Třeba na eho konci zjistíte, že je tento styl života i pro vás a využijete našich rad, jak se jim stát.

 

Kdo je digitální nomád?

Když mrknete na českou Wikipedii, definici tu nenajdete. Ono je popravdě dost obtížné najít vystihují definici, co se skrývá za digitálním nomádstvím a nomády.

 

Digitální nomád = digitální + nomád

Pod slovem nomád si možná představíte kočovníky, kteří putuji v dlouhé velbloudí karavaně. V našem případě je to osoba, která má svobodu a možnost cestovat bez skoro žádných omezení.  Slovo digitální naznačuje, že práce našeho nomáda úzce souvisí s dnešní technologicko digitální dobou světa. Zjednodušeně řečeno, za digitálního nomáda jde považovat každého, jehož práce nezávisí na místě ani prostoru, kde se nachází. Ke své práci využívá digitálních technologií. Ne nutně pouze počítače.

Robert Vlach, autor portálu navolnenoze.cz a stejnojmenného bestselleru (mimochodem, sám digitální nomád), definuje tento pojem následovně: “Digitální nomád je nezávislý profesionál, který může pracovat pro své klienty distančně ze zahraničí, jen pomocí notebooku a mobilu. Jeho nomádská dovolená vypadá typicky tak, že pracuje v průměru pár hodin denně a jinak si užívá pobyt jako každý jiný turista; s rodinou, partnerem či přáteli; dělá několikadenní výlety; poznává místní lidi apod.”

Další z českých nomádů Martin Rosulek má kratší a jednodušší definici: “Digitální nomádi jsou cestovatelé, kteří generují peníze online.” Sám Martin si prošel cestou psaní textů, věnoval se affiliate marketingu a aktuálně zkoumá zahraniční trhy včetně těch finančních.

Pokud zabrousíme do zahraniční terminologie, vedle výrazu digital nomad narazíme i na označení location independent, o kterém si myslíme, že vyjadřuje mnohem přesněji podstatu nomádství než jeho český ekvivalent.

Jestli jste teď nabyli na dojmu, že digitálním nomádem mohou být pouze podnikatelé a lidé pracující sami na sebe, tak vás vyvedeme z omylu. I zaměstnanci mohou cestovat a pracovat pro svého zaměstnavatele, ale o tom si povíme více v dalších dílech seriálu.
 

Digitální nomádství jako životní styl

Ne každý profesionál na volné noze se označuje za digitálního nomáda. Ale ti, kteří se k nomádství přiklánějí, často dodávají, že nomádství je jejich životní styl. Rozhodně se nejedná o kolonku v životopise. Tam máte napsáno webový grafik, copywriter nebo učitelka angličtiny. Tak jako každý životní styl, například vegetariánství, i digitální nomádství má své rysy. Jaké to jsou?

  • Minimalismus – pokud hodně cestujete, těžko se obklopujete materiálními věcmi. Domácí zvířátka, více aut, vlastní dům, nadbytek oblečení jsou prostě přítěží.
  • Pomalé cestování (slow traveling) – vaše “dovolená” je dlouhá podle vaší libosti. Nomád nemá potřebu přejíždět mezi hotely, spěchat od jedné turistické atrakce k druhé. Může vychutnávat atmosféru místa, poznávat místní a splynout s nimi. Žít kulturou země.
  • Digitální technologie – to plyne z “definice”. Digitální nomádi často ke své práci používají technologie moderní doby. Kvalitní elektroniku, online nástroje, ale i se zabývají alternativními (chytrými, polopasivními) zdroji příjmu, jako jsou například kryptoměny, affiliate marketing, infopodníkání a další.
  • Zero waste – do češtiny bychom asi přeložili jako život bez odpadu. Právě díky cestování si uvědomíte, jak někde (typicky Indonésie) se mrhá odpady, především plasty. Kolik igelitových pytlíků, obalů a brček dostanete v obchodě a fastfoodech. Nomády toto povětšinou trápí a přemýšlí nad tím, jak jejich “odpadovou stopu” redukovat.

 

Co digitální nomádi dělají za práci?

Mnoho lidí, když uslyší vysvětlení pojmu, kdo je to digitální nomád, si posteskne, že nejsou ajťáci, počítačům nerozumí, tak se nemohou stát nomády. Pravdou je, že mnoho z pracovních pozic vykonávaných na dálku má blízko k IT (informačním technologiím). Avšak zdaleka to nejsou všechny. Kdo hledá, vždycky najde řešení.

 

Běžné pracovní “pozici” nomádů

  • IT vývojář (frontend, backend), webový designér a grafik
  • copywriter, externí redaktor, spisovatel, bloger, influencer
  • online marketing specialista (zaměření na affiliate, SEO, PPC, Facebook)
  • fotograf, malíř, tvůrce videí, producent podcastů
  • prodejci digitální produktů, například eBooku, kurzů nebo webinářů v nějaké profesní oblasti

 

Méně známé (hlavně neIT) “pozice”

  • účetní, virtuální asistentka, právníci
  • učitelé angličtiny/dalších jazyků, překladatelé
  • učitelé sportů (velmi častá je jóga, ale existují i plavčíci a další)
  • kouzelník
  • makléř

Jak vidíš, možností je spousta a  my ti rovnou dáme pár příkladů ze života skutečných digitálních nomádů. Další pracovní možnosti digitálních nomádů najdete v knížkách TravelBible a Digitální nomád.

 

Příběhy ze života nomádů

Verča Šubrtová alias Weef je jednou z dívčích představitelek digitálního nomádství. Spektrum a šíře aktivit, kterým se Verča věnuje, je vskutku pozoruhodné. Na cestách ji můžete zastihnout se zrcadlovkou v ruce, ale taky s notebookem, když chystá marketingové strategie pro své klienty. Díky řadě followerů na Instagramu i Youtube je inspirativní českou influencerkou. Mrkněte například na její videa o Zero Waste nebo ta, která se věnují práci na Instagramu.

Martina Rosulka, autora projektu digitální nomádství, jsme zmiňovali už výše. Martin sice úspěšně vystudoval práva, ale pak si prošel kolečkem copywriting-SEO-affiliate marketing, až aktuálně zakotvil ve světě financí a kryptoměn. Mimochodem, napsal knihu Digitální nomád, pracoval rok v Austrálii i Kanadě. Vyplatí se ho sledovat, neboť neustále přichází s novými trendy, které se objevují na trhu práce na dálku.

Pokud posloucháte podcasty, nebo se chystáte, pak doporučuji Proti proudu od Dana Tržila. Zrovna Dan Tržil je příkladem digitálního nomáda, který pracoval pro amerického zaměstnavatele a přitom cestovatel. Teprve později přešel na volnou nohu a stal se producentem jednoho z nejúspěšnějších českých podcastů.

Pokud cestujete, možná se vám doma ohřívá bestseller TravelBible. Autoři Matouš Vinš a Petr Novák jsou dalšími z českých nomádů, kteří se věnují převážně online marketingu a prodeji digitálních produktů. Lucka a Karel Tatransky jsou pro změnu překladatelé, kteří navíc po světě cestují se svými třemi dětmi. S dcerami vyráží karavanem do světa Víťa a Renča Válkovi, kde Víťa je grafik a Renča právnička.

Takových příběhů a inspirativních lidí je celá řada. Který výše uvedený tě inspiroval? Nenapíšete teď váš vlastní?


Lucka 

zdroj: loudavymkrokem.cz


Je nomádství pro každého?

Bude to znít jako trošku ohrané klišé, ale tak, jako mince má rub a líc, i nomádství má svá pro a proti. Možná na první pohled mnoho z nás podlehne dojmu, jak to bude cool pracovat z druhé strany zeměkoule, učit se španělštinu z Nikaragui a jezdit kitovat na Kanárské ostrovy, ale jsou tu ALE.

Pokud pracujete na volné noze, už na vás nečeká jistota výplaty každý 20. den v měsíci. Své zákazníky si musíte najít a nastavit si sazbu tak, aby vám pokryla náklady i případný finanční polštář.

A když se vám zadaří sehnat dostatek rentabilních zakázek, dokážete je dotáhnout do konce? Nepodlehnete někdy prokrastinaci a té nádherné pláži za oknem? Mít vůli a umět si efektivně řídit svůj čas není snadné ani doma, kde nás od práce nic nového nevytrhuje. Co teprve u moře, na horách, farmářském trhu v  JV Asii?

Své další vzdělávání a veškerou potřebnou techniku si také platíte ze svého a měli byste na to myslet při cenotvorbě. Přitom tu techniku není radno podceňovat. Vsaďte na kvalitu, která vám vydrží déle, ale zase musíte očekávat vyšší pořizovací náklady. Představte si, jak se taháte v příručním zavazadlem s těžkým notebookem, k tomu máte několik nabíječek, velkou zrcadlovku se dvěma objektivy. I váha techniky hraje svou roli.

Těch věcí, na které je potřeba myslet, je samozřejmě mnohem více. Namátkou jmenujme:

  • Zvládnete dlouhodobější odloučení od známých a rodiny?
  • Jak uskladníte a zajistíte vaše hmotné statky (auto, byty) doma po dobu vaší nepřítomnosti?
  • Umíte si sami řešit účetnictví, daně a právní záležitosti?

 

Život digitálního nomáda není vždy zalitý sluníčkem a vlnami z moře. Ale nechceme nikoho strašit. Všechno má své řešení. Navíc, pokud to nezkusíte, nikdy nezjistíte, jak vám digitální nomádství mohlo změnit život. Abychom vám to usnadnili, tak se v příštím díle můžete těšit na rady na témata okolo práce nomáda. Cestování si necháme na později.

 

Máte nějaké otázky ohledně nomádství? Něco jsme vám nezodpověděli? Napište nám svůj dotaz dolů do komentářů pod článek. Kdo se neptá, ten se…

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová