Tipy a návody

Vydej se nomádit - Seriál o digitálním nomádství - 3. část.

Hanka Šormová|7. 4. 2018|

Jsme ve finále, tedy alespoň v tom digitálně nomádském. V minulých dvou dílech jsme se věnovali tomu, kdo to vlastně je ten digitální nomád a jaké má pracovní možnosti, aby mohl pohodlně a s klidem cestovat po světě. Zbývá nám celé putování světem novodobých kočovníků zakončit několika radami, jak úspěšně a levně vyrazit na nomádské cesty. 

Nezapomeňte na to, že životní styl nomádů se vyznačuje pomalým cestováním (slow travelling) a splynutím s okolní kulturou. A teď už hurá si sbalit kufry, nebo spíše příruční batůžky, jak se dále dozvíte. 

Kam digitální nomádi nejraději cestují?

Na světě existuje na 190 států, ale ne všechny jsou uznané ostatními státy. Shodneme se ale na tom, že je co prozkoumávat na naší planetě, i když musíme vyškrtnout některé nemocemi a válkou postižené země. Kam se tedy vydat na první nomádskou stezku?

 Tak jako vy se rádi vracíte na oblíbená místa, i digitální nomádi mají své vybrané lokality. Co mají tyto země společného?

  • slunečné a teplé počasí – zejména tehdy, když v České republice vládne zima
  • přístup k internetu
  • dobré životní podmínky pro život
  • možnost práce v coworkingu (sdílené kanceláře) – není nutností, někteří podnikatelé raději pracují z kaváren nebo doma
  • relativně levno (nízké náklady k životu) – lépe se vydělává v zemích za měnu, která je silnější než měna dané země
  • bezpečno

 
Náš tip: Před odjezdem na cestu si udělejte představu o životních podmínkách v dané zemi na portálu Numbeo.

 Výše vypsaným podmínkám nejlépe vyhovují následující země (je jich mnohem více, vybíráme ty, kam nomádi jezdí nejčastěji):

  • jihovýchodní Asie – tady jednoznačně vede Thajsko (Chiang Mai, ostrov Koh Lanta, hlavní město Bangkok) a Vietnam (Saigon neboli Ho Či Minovo město)
  • Indonésie – té kraluje ostrov Bali (město Ubud a Canggu)
  • střední Amerika (Nikaragua, Kostarika) a Peru z Jižní Ameriky – v těchto oblastech už je to horší s připojením (a hlavně rychlostí) internetu
  • Maroko – jeden z mála afrických států, kam se jezdí nomádit, a to zejména kvůli bezpečnosti v zemi a relativně levným nákladům na život, s rychlostí internetu už je to slabší, coworkingy tu moc nehledejte
  • Portugalsko, Polsko (Krakow), Německo (Berlín), Španělsko (Barcelona) a Kanárské ostrovy (Las Palmas na Gran Canaria) – nejoblíbenější země a místa pro nomády v Evropě. Vzniká tady celá řada komunit a coworkingů, pohodlně se domluvíte anglicky a internet tu běží jedna radost. V neposlední řadě to pro nás není tak daleko. 

Nemusíte hned obletět celý svět

Co člověk, to individualita. Každému může vyhovovat jiná zem a někteří najdou zalíbení v zemích, které na seznamu výše ani nefigurují. Kam se tedy vydat? Nejlépe to zjistíte, když to zkusíte.

Nemusíte hned letět přes celou zeměkouli, abyste zjistili, zda dlouhodobé nomádění v zahraničí je pro vás to pravé ořechové, zda dokážete být koncentrovaní a soustředit se na práci. Začít můžete i u nás nebo v sousedním Slovensku.

 Na začátek je dobré zkusit, zda vydržíte pracovat z kanceláře u vás doma. Pokud se nedokážete zkoncentrovat ve známém místě, kde nemusíte řešit materiální zázemí (ubytování, vyhledávání obchodů, domluvu v cizím jazyce), pak do ciziny zatím nejezděte.

 Chcete-li vyzkoušet něco jiného než sedět u sebe doma, pak zamiřte do českých hor. Přesně na toto mysleli nomádi Robert Vlach (autor bestselleru Na volné noze) s partnerkou Lenkou. Nabízí klidné útočiště na jejich chatě v Beskydech. Podívejte se na stránky projektu Retreat a rovnou si zarezervujte své místo. 

Na co nezapomenout před cestou

Chystáte se poprvé na delší cestu pryč? Pak jste možná nervózní, zda jste něco před cestou nezapomněli vyřídit. Přece jen z Thajska se bude domů pracně odskakovat. Proto jsme pro vás připravili stručný nomádský check-list.

 Odškrtněte si každou položku před cestou:

  • koupené letenky nebo jiné lístky na dopravu
  • pořízená víza a zkontrolovaná platnost cestovního pasu (mějte raději hned dva pasy)
  • zhotovená kopie všech dokladů a koupená druhá SIM do telefonu (doporučujeme mít i druhou platební kartu, nejlépe maestercard i visa kartu)
  • vyřízené a naočkované povinné vakcíny do dané země (jako základ se pro celý svět uvádí očkování proti žloutence A i B, břišní tyfus a někdy žlutá zimnice)
  • zajištěné ubytování na prvních pár dnů v dané destinaci
  • odhlášené zdravotní pojištění (jedete-li na déle jak 6 měsíců) + zajištěné jinak placené pojištění (například cestovní)
  • vyřízená plná moc (stačí zajít na jakýkoliv Czech Point)
  • zajištěný byt doma v České republice (pokud tedy nežijete v podnájmu)
  • zajištěné zvířátko v České republice (pokud ho neberete s sebou, což obvykle ale vyžaduje velkou byrokracii)
  • sbaleno (nejlépe pod 7 kilo) včetně cestovní lékárničky 



Ubytování a letenky jsou hračka

Největší položkou v nákladech bývají letenky a ubytování v dané zemi. V obou případech můžete těžit z toho, že jste digitální nomádi a tedy páni vlastního času. Jak?

 
Tip pro letenky: Nezáleží vám přesně na datu odletu ani příletu (a vlastně ani destinaci), pak si počkejte na chybové tarify. Já jsem takto letěla za 5000 Kč na Kubu a zpět (ten rok byla i akce 4300 Kč do Peru nebo 3900 Kč do JAR).

 Další tipy, jak shánět levné letenky:

  • Nastavte si notifikace na čtečce com ze všech slevových letenkových portálů (například Honzovy letenky, Cestuj levně a další). Pokud nevíte, jak se toto dělá, doporučujeme knížku TravelBible nebo Cestuj bez milionov.
  • Vždy vyhledávejte letenky v anonymním okně a smažte si cookies soubory. Zkoušejte i různé prohlížeče a přepínat měny. Částky za letenky se mohou lišit i podle toho, na jakém zařízení je vyhledáváte.
  • Kombinujte více portálů dohromady. Tj. nedívejte se pouze na Pelikána nebo Kiwi.
  • Využívejte nízkonákladových společností, jídlo do letadla si můžete vzít vlastní. V Evropě nejvíce operuje Ryanair, Wizzair, Vueling a EasyJet.

 
Tip pro levné ubytování: Využijte toho, že cestujete dlouho a na jednom místě budete bydlet déle (tedy ne pouze jeden týden). Můžete tak hostitele žádat o slevu z dlouhodobého pronájmu. Funguje to i na airbnb. Zaplaťte si pokoj na pár nocí a hned po příletu začnete smlouvat nebo obcházet okolní hostely. Z očí do očí se lépe smlouvá o ceně než na dálku po e-mailu.

 
Další tipy, kde levně bydlet:

  • Pokud v nějakém místě budete pouze jednu či dvě noci a nevadí vám bydlet s hostitelem, zkuste couchsurfing. Ubytování tu máte “zadarmo”, respektive byste měli strávit čas se svým hostitelem, dovézt mu dáreček a třeba nabídnout, že uvaříte něco k jídlu.
  • Využívejte kreditového systému na airbnb. Sbírejte vouchery na své další cesty. Pokud cestujete přes airbnb poprvé, tak tady máte 28 euro slevu na váš první pobyt v hodnotě alespoň 55 euro.
  • Zkuste house-sitting. Bydlíte zadarmo (klidně i ve vilce na Kostarice či v Austrálii, známe takové případy) za to, že majitelům pohlídáte nemovitost a jejich zvířátko. O house-sittingu u nás nejvíce píše Verča Sarkányová na webu Jak na house sitting

Jak se sbalit na delší cestu

Jedním z rysů lifestylu digitálního nomádství je i minimalismus. Z každou další cestou pochopíte, proč digitální nomádi nelpí na materiálních věcech a při cestování si vystačí s minimem. Každý kilogram na zádech se hodně pronese.

 Na zádech? Ano. Neberte si žádné cestovní tašky, ty jsou vhodné pro cestování autem. Ani kufr není nejlepší řešení. Budete se s ním všude tahat a obvykle bývají dost těžké. Digitální nomádi nejčastěji cestuji s batohy (krosnami nebo menšími přiručními).

 V neposlední řadě při cestování nízkonákladovými leteckými společnostmi zaplatíte méně za letenku, resp. platíte pouze za svou osobu a ne za zavazadlo. Pokud si tedy vezmete jenom příruční zavazadlo nahoru na palubu.

 Sbalit se do příručního zavazadla, které může mít maximálně okolo 10 kg (pokud ho chcete nahoru na palubu), není pro začátečníka nic snadného.

 Základem sbalení se do příručáku je nebrat si mnoho oblečení ani kosmetiku. Vždyť na místě všechno dokoupíte a v teplých krajích, kam nomádi nejčastěji lítají, ani teplé oblečení nepotřebujete. Myslete hlavně na techniku, kterou potřebujete k vaší práci. Už při jejím nákupu zvažte každý kilogram a radši si za kvalitu (výdrž baterky, nerozbitnost a nižší hmotnost) připlaťte. Vrátí se vám to.


 Náš tip: Jestli hledáte, kde nakoupit cestovatelské vychytávky, které budou užitečné a zároveň lehké, skladné i do batohu, pak doporučujeme portál Pod 7 kilo.

 
Sbalením se pod 7 kilogramů jsme zakončili náš seriál o světě digitálních nomádů. Cestovat by chtěl každý, ne však každý se musí ze svých cest vracet do práce k šéfovi. Vy můžete být ti druzí, stačí se inspirovat příběhy a radami v našem seriálu. Pokud jste nenalezli odpověď na nějakou otázku v tomto nebo předchozích dvou článcích, určitě se ozvěte do komentářů. Společně se jistě dobereme k oboustranné spokojenosti.

 A jestli znáte nějakého kamaráda s toulavýma nohama, tak mu článek nasdílejte!


Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová