Tipy a návody

Na co se připravit před cestou do Barmy i během ní? Víza, bezpečnost, peníze, doprava a další

Lenka Gazdová|5. 5. 2018|

Minule jsem vám představila nejznámější a nejkrásnější místa, do kterých se v Barmě můžete vydat. Dnes se podíváme na to, jak se připravit na cestu a na co si dát pozor na místě. Chci, abyste si cestu užili a z Barmy si odvezli nezapomenutelné zážitky. Věřím, že moje na vlastní kůži vyzkoušené rady vám pomohou. Šťastnou cestu!

Příprava před cestou

Víza

Dříve jsme pro víza museli do Berlína, dnes už je lze pohodlně vyřídit on-line. Jediná oficiální stránka pro žádost o víza je přímo na stránkách Barmské vlády. Můžete zde žádat o víza  pro vstup přes letiště i přes pozemní hranici. K žádosti potřebujete pasovou fotografii, kterou nahrajete do formuláře společně s dalšími informacemi o vás a 50 dolarů, které zaplatíte kartou. Vízum obdržíte zpravidla do druhého dne.


POZOR! Vízum po vás budou chtít vidět při odletu z výchozí destinace, je tedy bezpodmínečně nutné mít vízum zařízené PŘED odletem do Barmy a mít ho vytištěné sebou. Ideálně ve dvou kopiích. Na letišti při příletu (nebo vstupu přes pozemní hranici) předložíte vytištěné vízum, dostanete razítko do pasu, na dalším stanovišti vyplníte prohlášení, že nemáte nic k proclení a jste v Barmě. Vízum chtějí také vidět PŘI ODLETU Z BARMY. Dobře si ho schovejte. Situace a podmínky ohledně víz se mohou měnit, proto před cestou vždy zkontrolujte informace na výše uvedené stránce.

Bezpečnost

Na západě Barmy probíhá aktuálně konflikt mezi Barmánci a Rohingyi. Oblast je uzavřená, turisty sem nepustí a v ostatních částech Barmy je klid. Není se čeho obávat. Chybu ale rozhodně neuděláte pokud se registrujete v aplikaci Drozd od MZV. Také můžete svým známým či rodině dát itinerář vaší cesty.

Očkování

Očkování je poměrně ožehavé téma a každý na něj má jiný názor. Nelze tedy univerzálně říct ano/ne. Obecně je úroveň hygieny v Barmě poměrně špatná, pokud očkování mít nebudete, buďte určitě opatrní při výběru jídla a pití.

Léky

Nikdo nechceme na dovolené řešit nepříjemnosti, ale občas se stane. Pro případ první pomoci mějte u sebe základní léky na průjem a žaludeční potíže, na bolest, dezinfekci na rány, obvaz a náplasti. Lékárny jsou všude, ale v krizových situacích je lepší použít svoje, než běhat po městě a shánět lékárnu.

Peníze

V Barmě se platí kyaty, 1 000 kyatů je na naše cca 15 - 16 Kč dle aktuálního kurzu. Mince nemají, vše je v papírových bankovkách. Kyaty v Praze neseženete, můžete si ale vyměnit dolary, které si v Barmě směníte na kyaty, případně s nimi můžete i platit.


POZOR! Berou jen nové bankovky a čím vyšší hodnota, tím lepší kurz. Nejideálnější jsou stodolarové bankovky nejnovější série. Směnárny jsou jen ve větších městech. Peníze můžete vybrat i z bankomatů, i ty v Barmě už jsou. Do odlehlejších oblastí se ale raději zásobte penězi předem. S platbami kartou nepočítejte.

Kopie dokladů

Riziko krádeže bohužel existuje už i v Barmě, pro všechny případy se vybavte kopií všech vašich dokladů. A mějte někde schovanou náhradní kartu pro výběry z bankomatu.

Mezinárodní řidičský průkaz

Chystáte-li se řídit v Barmě motorku či auto, je nezbytné si vybavit mezinárodní řidičský průkaz. Cena je 50 Kč a udělají vám ho na každém místě, kde se vyřizují klasické řidičské průkazy.

Cestovní pojištění

Věc, kterou spousta lidí podceňuje. Je potřeba si uvědomit, že lékařská péče je v Barmě sice dostupná, ale zdaleka ne všude. Jen přeprava do nejbližší nemocnice může trvat hodiny a v akutních případech je každá minuta drahá. A to doslova. V závažnějších případech může nastat i nutnost převozu do Thajska, kde jsou nemocnice na daleko lepší úrovni. Pojištění tedy nepodceňujte, důležitější než cena je pojistné krytí.

Jak si zabalit a co si vzít sebou?

Barma je buddhistická země a jako ve všech buddhistických zemích, tak i tady je nutné být do chrámů dostatečně oblečený. Tzn. ne tílka ani mini kraťasy. Zatímco třeba v Thajsku už jsou na turisty zvyklí a kraťasy ke kolenům vám projdou, v Barmě s tím rozhodně nepočítejte. Určitě je vhodné mít dlouhé kalhoty či sukně a tričko s minimálně krátkým rukávem. To samé platí i při oblékání na ulici. Samozřejmě se tu můžete oblékat jak chcete, nikdo vám nic neřekne, ale komfortněji se budete cítit, když své oblečení přizpůsobíte místním zvykům.


V zemi jsou také teplotní rozdíly mezi severem a jihem. Zatímco na jihu vám bude vedro na padnutí, na severu se vám může lehce stát, že se nachladíte. Podchlazené autobusy s klimatizací na maximum jsou kapitola sama pro sebe. Pokud tedy plánujete cestovat na sever i na jih, budete potřebovat nejen letní oblečení, ale i něco teplejšího.

V Barmě

Peníze

Už jsme si řekli, čím se v Barmě platí a kde k penězům přijít. Další důležitá věc je, že bankovky jsou často špinavé, roztrhané a v hodně špatném stavu. Když se k vám takové dostanou, neděste se, i takové  vám v obchodě vezmou. Na některých místech můžete platit dolary, dávejte si ale pozor na kurz, může být dost nevýhodný. Na nákupy drobností za pár kyatů se snažte mít u sebe vždy drobné. Barmánci jsou sice poctiví, ale existují výjimky potvrzující pravidlo. Vždy si přepočítávejte a kontrolujte vrácené peníze.

Ceny a podvody

Smlouvat, smlouvat, smlouvat. Jako turista zaplatíte vždy víc, než místní, není ale nutné platit několikanásobky ceny. Na ceny se ptejte vždy předem, předejdete tak nepříjemným překvapením. Oblast kolem jezera Inle lake je oproti zbytku Barmy předražená až několikanásobně, suvenýry doporučuji nakoupit jinde. Nenechávejte se svézt od nikoho, kdo vám nabízí zdánlivě nezištně pomoc. Zdarma to nebude, spíš naopak. Setkáte se i s žebráním. Je samozřejmě na vaší vůli, zda dát nebo ne, ale uvědomte si, že pokud dáváte peníze např. malým dětem, podporujete tím mafie, nikoli samotné děti.  Pro představu, na kolik peněz může vyjít pobyt v Barmě si přečtěte článek s detailním rozpisem cen za 16 dní putování Barmou.

Bezpečnost

Barma je stále zemí s nižší kriminalitou, než jinde, i tady vám však může hrozit riziko krádeže. Mějte své věci vždycky pod dozorem, ideálně ne volně položené.

Doprava

Připravte se na dlouhé přejezdy. Autobusy i vlaky jsou však komfortní. Do autobusu určitě polštářek a hlavně šátek/deku, klimatizace mají na hodně nízko. Většinou v autobuse deku dostanete, ale pro jistotu mějte něco u sebe. Vlaky jsou nejpomalejší, avšak poskytnou nejlepší zážitek. Zároveň jsou nejlevnější. Taxi služby fungují jak klasické, tak i moto taxi. V Yangonu funguje Uber, doporučuji alespoň jednou použít pro zjištění reálné ceny. Cesta z letiště v Yangonu do centra města stojí 5 – 6 tis. kyat. Neplaťte více a smlouvejte. V Barmě je turistům zakázáno řídit motorky, většinou se budete muset spokojit s kolem. V Baganu půjčují e-biky, což je vlastně slabší elektrický skůtr. V Mandalay si motorku půjčit můžete. Na jiných místech oficiálně ne, ale můžete se zkusit na zapůjčení domluvit s někým místním.

Ubytování

Hostely jsou jen ve větších městech, pro sólo cestovatele trochu nevýhoda. Pokud nechcete platit sami za dvoulůžkový pokoj, sežeňte si na cestu parťáka. Ubytování najdete jak na klasických bookovacích serverech, tak na místě. Vzhledem k snahám natahovat ceny bych minimálně doporučila zjistit si předem cenovou hladinu hotelů v daném městě.

Dorozumívání

Základní angličtinou se domluvíte ve větších městech bez problémů, v menších je to o dost horší. Překladač jsem nikdy použít nemusela a vždy jsem se domluvila.

Stravování a hygiena

Stravování je nejlevnější na ulici, počítejte však s hodně špatnou hygienou. Barma je asi jediná země, kde se mi osvědčilo chodit spíše do restaurací, než jíst street food. Před některými lokálními food markety mě dokonce varovali i místní.

Internet a volání

Wi-fi většinou na hotelích i hostelích najdete a pro běžnou komunikaci je připojení dostačující. Chcete-li pracovat, posílat fotky, videa apod. doporučuji zakoupit místní SIM kartu. Vyjde na pár korun a signál byl všude dostatečně silný.


Pro inspiraci k cestování si můžete přečíst cestopis o mém holčičím sólo cestování Barmou. Čeká vás spousta informací, osobních zážitků, dojmů i dalších tipů.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Lenka Gazdová
Jsem Lenka, milovnice cestování, dobrého jídla a neustálého objevování.

Vystudovaná knihovnice, bývalá designérka kuchyní a nyní nadšená cestovatelka potulující se Asií, která mě neuvěřitelně chytla za srdce. Vyznávám „slow traveling“, protože mi dává možnost se lépe seznámit s kulturou a bohatstvím každé země. Nikam se nehonit a užívat si atmosféru místa je můj styl. Objevila jsem v sobě vášeň pro psaní a tak všechny zážitky z cest sepisuji na svůj blog Na cestách za sny. Ráda inspiruji a motivuji ostatní…necháte se inspirovat i vy?

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová