Tipy a návody

Do světa na kole – 1. část

Marek Balicki|9. 7. 2018|

Způsobů, jak procestovat svět, je spousta. Zvažujete z nějakého důvodu absolvovat cestovatelské dobrodružství na kole? Pojďme se společně podívat na to, do čeho se chcete pustit. Drtivá většina populace v ČR o cyklistice něco ví, někteří bicykl vlastní a občas na něm nejspíše i někam vyrazí, ať už do školy, práce, na pivo či výlet. Jenže projet svět s kolem už je trochu jiná liga, která vyžaduje alespoň základní přípravu. 

Svědomité rozhodnutí

Než se do příprav pustíte, zvažte pořádně jak jste na tom zdravotně, fyzicky i psychicky. Zdravotní stránka je ta jediná, se kterou se špatně během cesty bojuje, takže je namístě konzultovat případná chronická onemocnění či zranění s kvalitním lékařem. To, že nemáte ideální kondici, se během cesty nejspíše rychle změní a taky psychická odolnost se cestováním posiluje, zejména při cyklocestování!!!

Očkování

Když jsme už u těch lékařů, navštivte i centrum cestovní medicíny a včas zahajte očkování. Občas to chce i pár měsíců předem. Za zvážení pro cyklisty je i očkování proti vzteklině. Přenašeči jsou mimo jiné psi, kteří často cyklisty nemají rádi, často se ohánějí po vašich nohách během jízdy. Vakcinace vás před touto potencionálně smrtelnou nákazou neochrání, ale poskytne vám více času k nalezení lékaře s vakcínou, což se v odlehlých místech opravdu může hodit!!! V centru cestovní medicíny se vás budou ptát i na to, do jakých oblastí světa se chystáte.

Kudy a kam to bude?

Následuje naplánování trasy. Jde to vzít punkově a prostě vyjet nějakým směrem, ale jednodušší je mít alespoň nástřel trasy. To vám umožní připravit se na eventuální získání víza do některých zemí. A zároveň některá víza jsou časově omezená a nelze je prodloužit, což může být problematické zejména při cestě na kole, abyste stihli na hranice dojet včas.

V tom se mně i dalším cestovatelům osvědčilo oslovit agenturu vyřizující víza. Skvěle se orientují v aktuálních podmínkách, kde je potřeba vyřídit zvací dopis či jiné formality, tak to dokáží vyřídit za vás a cenově jsem našel velmi přijatelnou agenturu pro cestu na východ od ČR. Také nezapomeňte prověřit infrastrukturu a bezpečnostní situaci, ať se vyhnete zbytečným problémům a nepříjemným překvapením.

Už víte, kudy vaše trasa přibližně povede? Tak si navrhněte přibližný časový plán odjezdu a teoretického příjezdu. Tohle se hodí vymyslet společně s platností víz a v úvahu vzít i roční období v daných zemích, ne všichni mají rádi cyklistiku v mrazu a sněhu.

Rozpočet a výběr kola i doplňků

Jaký na to máte rozpočet? Od toho se bude odvíjet i vaše vybavení. Narovinu tvrdím, že lze v této části ušetři ale také utratit značné peníze.

Během svého putování na kole jsem potkal spoustu cyklistů z různých zemí na jednoduchých levných kolech s neznačkovým vybavením, a byli stejně vysmátí jako já.

Na výběr vhodného bicyklu si dejte čas, nasbírejte množství informací od specialistů v oboru, ideálně podle doporučení. Speciální kola určená pro jeden druh terénu jako silniční nebo offroad jsou výtečnou volbou, pokud pojedete opravdu daný terén. Většina hledá něco univerzálního, což je pochopitelné, nikdy nevíte, co vás na cestě čeká. Na mapě to vypadá jako velký hlavní silniční tah a ve skutečnosti je to rozbitá dráha bez asfaltu.

Taky máme v dnešní době široký výběr alternativních cykloprostředků, jako jsou koloběžky, lehokola, kolo pro dvě osoby, přídavné vozíky. V tomto oboru mi pomohli profesionálové z české firmy AZUB bike, se kterými jsem vybral své SKLÁDACÍ kolo. Znovu připomínám, nemusíte koupit nejdražší vymakané kolo, ale pokud dáte do pořádku horské kolo či veterána, i tak můžete podniknout svou cestu.

S vybraným kolem vymyslete, jakým způsobem budete převážet své vybavení. Nejelegantnější jsou různé druhy odolných cyklistických brašen. Světově nejvyužívanější jsou od německé značky ORTLIEB, kterou lze umístit téměř kamkoliv na vašem kole. Ale opatrně!!! Pokud koupíte velké vaky, které vrchovatě naplníte různou výbavou a obložíte si celé kolo jako vánoční stromeček, myslete na to, že vy jste hnací jednotka vašeho bicyklu. Každé kilo navíc je znát, zejména při cestě do kopce (a že jich bude), v protivětru, prachu ideálně vše najednou.

Každý cestovatel, kterého znám si prošel odkládací fází, kdy nakonec posílá domů či daruje záložní bundu, druhou a třetí mikinu, polovinu triček, část hygieny atd.

Máte vybrané kolo i příslušenství? Super, tak se s tím pojďte hlavně naučit!!!

Kolo je relativně spolehlivý dopravní prostředek, a pokud se přece jen něco pokazí, propíchne, ohne, většinou to lze na místě svépomocí vyřešit, pokud k tomu máte potřebné díly, pomůcky a zkušenosti. Nic z toho není jako naučit se raketové inženýrství, oslovte bike servis nebo poproste zkušeného kamaráda či kamarádku o asistenci a základy se naučte, budou se hodit.

Pomoct svému bicyklu umíte a co pomoct sobě či jiným, hm?

Víte, že když si třeba pádem na ostrou překážku způsobíte masivní krvácení, máte jen 60 sekund na to, abyste sobě nebo druhým život zachránili život? Postupy první pomoci jsou velmi jednoduché, ale přitom pro mnohé nejen cestovatele stále neznámé. Během svých cest v každé zemi navštěvuji místní záchranáře a téměř nikde nemají tak vymakaný záchranný systém jako u nás v České republice. Doporučit mohu zážitkové kurzy firmy První pomoc živě (www.prvnipomoczive.cz), kde jsem dlouhé roky působil jako lektor a ztotožňuji se s postupy a kvalitou výuky.

Pojištění

Zase jsme u zdraví, tak si jej nezapomeňte na cestu pojistit!!!! Pokud budete pryč z ČR déle jak 6 měsíců, pak se vyplatí si v ČR zrušit pojištění a putovat s cestovním pojištěním. Článků porovnávajících typy produktů pojišťoven je hromada, tak jen dejte pozor, zda se vztahuje i na cyklistiku mimo silnice, případně do jaké výšky v horách, ať nejste výlukou nepříjemně zaskočeni!!!

Zároveň některé pojišťovny nabízí pojištění i vašeho vybavení, ale nemám zkušenosti s hlášením a následným plněním v tomto směru. Možnost tu ale je.

Tipy při plánování

Závěrem při plánování nezapomeňte vybrat vašeho domácího spojence, kterého případně můžete zmocnit k různým úkonům na poště či v bance. Zároveň vám může pomoct něco na dálku zjistit, zaslat díly, mapovat vaši pozici a případně dohodnout podmínky, kdy zalarmovat pomoc v případě, že jste se dlouho neozvali.

V ČR také máme pro cestovatele aplikaci ministerstva zahraničních věcí s názvem DROZD. Více informací naleznete v odkazu. Služba je pro občany ČR zdarma a může vám zachránit život!

Pak už tady máme jen cestovatelské vychytávky jako mít dva různé bankovní účty v bankách bez vysokých poplatků, hlavně při výběru ze zahraničních bankomatů, VISA a MASTERCARD, ať zaplatíte či vyberete všude. Zažádejte si o dva cestovní pasy, které budete mít na rozdílných místech, pořiďte opasek se skrytou kapsou pro kopie důležitých dokladů, paměťových karet i dolarů.

Ve zkratce jsme s přípravou na cyklocestovaní u konce. Velmi důrazně doporučuji si před cestou vše zabalit a vydat se na testovací výlet někde poblíž. Přijdete na spoustu problémů, které jde ještě pohodlně řešit doma. Rovnou můžete vyselektovat vybavení, na které jste za celou dobu ani nesáhli s výjimkou lékárničky a náhradních dílu. Během výletu si vše pěkně sedne a první kilometry naostro by pro vás měly být příjemnější.

 

dalším díle popíši reálné zkušenosti z cesty se skládacím kolem směrem na východ až na Filipíny. Jaké jsou nástrahy, řidiči v jiných zemích, přechody přes hranice, stopování s kolem, jízda vlakem, autobusem, lodí i letadlem? Odpovědi a mnohem více už brzy v dalším pokračování. 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Marek Balicki

Marek je 32 letý hasič, zdravotnický záchranář, lektor zážitkové první pomoci a nyní dobrodruh a cestovatel putující se skládacím kolem dlouhodobě po světe.

Cestou navštěvuje své záchranářské kolegy v každé navštívené zemi a píše o nich reportáže. Marek vystupuje pod názvem svého projektu Záchranář na cestách / Paramedics journey.
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová