Tipy a návody

Proč vyrazit s dětmi do světa – první díl seriálu o cestování s malými dětmi

Ingrid Dachová|14. 8. 2018|

S narozením dětí se rozhodně nemusíte vzdát cestování ani se na pár let omezit jen na all-inclusive dovolenou u moře. Stačí jen trochu uzpůsobit cestovatelské tempo dětem, stejně jako jste jim zcela přirozeně přizpůsobili svůj životní styl i doma. Mít obavy z toho, jak bude cestování s dětmi probíhat, je zcela normální a běžné. Tyhle strachy jsou ale jen ve vaší hlavě, a když si v ní nastavíte, že všechno v pohodě zvládnete, nic vám nebude bránit s dětmi kamkoliv vyrazit. V prvním díle našeho seriálu o cestách po světě s dětmi se vás proto pokusíme motivovat soupisem důvodů, proč s cestováním začít nebo v něm pokračovat po narození dětí, a inspirovat příběhy českých a slovenských rodin, které si cestování s dětmi užívají.

10 důvodů, proč nenechat děti u babičky, ale vzít je s sebou na cesty

Stmelí vás společné zážitky. Cestování nabízí jedinečnou možnost užít si dny s dětmi naplno v prostředí, které je pro ně zajímavé a kde je vám spolu dobře. Doma se pak budete ke společným vzpomínkám a zážitkům z cest rádi vracet, což vám kromě fotografií nebo fotoknih mohou usnadnit i podomácku vyrobené či kupované cestovní deníky. Při cestách po České republice a okolních státech je mezi rodinami velmi oblíbený Turistický deník, do kterého si na navštívených místech koupíte vizitky a k nim si pak na volné místo na stránkách mohou děti cokoliv dopsat nebo dokreslit.

Lépe se navzájem poznáte. Cestování s dětmi je skvělý způsob, jak více poznat jeden druhého. Navíc se během cest naučíte společně dělat kompromisy, protože potřeby odpočinku či naopak akčního vyžití jednotlivých členů rodiny se od sebe často značně liší.

Vybočíte ze stereotypu. Opustit čas od času rutinu a načerpat nové zážitky je důležité nejenom pro rodiče, ale i pro děti. Ty se během cestování přirozeně naučí být flexibilní, improvizovat a nebát se změny. Tím, že dostanou možnost si samy poradit v nových situacích, se stávají samostatnějšími a budují si sebevědomí. A všechny ty nové podněty, které zejména malé děti zkoumají doslova všemi smysly, přispívají k rozvoji jejich mozku a vnímání. Rodiče zase na cestách načerpají novou energii a získají odstup od náročných každodenních situací, které běžně doma s dětmi řeší.

Budete všichni spokojení. Bez šťastných rodičů nemohou být šťastné ani děti. Pokud ke své spokojenosti potřebujete někam alespoň jednou za čas vycestovat, na nic nečekejte a jeďte! Zbytek rodiny se s vámi poveze na nadšené a spokojené vlně.
 

Cestování pro vás získá nový rozměr. Většina rodin při cestování s dětmi zpomalí a více si užívá přítomného okamžiku. Přiblíží se tak novodobému trendu pomalého cestování (slow travelling), který dává důraz na dlouhodobější poznávání jednoho místa a jeho atmosféry namísto překotného odškrtávání navštívených míst z dlouhého seznamu.

 
Děti se cestováním učí. Cestování nabízí jedinečnou příležitost, jak v dětech zcela přirozeně vyvolat zájem o historii, architekturu, zeměpis, cizí jazyky a mnoho dalších věcí, se kterými se ve světě potkají. K tomu, co si zažijí všemi smysly, budou mít už napořád úplně jiný vztah než k látce, o které si jenom přečtou v učebnici. O tom, že se na cestách mohou i děti školního věku naučit vše, co potřebují, vás lehce přesvědčí příběhy rodin, praktikujících formu individuálního vzdělávání zvanou worldschooling, která je rozšířená především v Americe. Nejznámější českou rodinou vyznávající tento životní styl jsou Tatranští, ale existují i další české worldschoolingové rodiny, jako například Pukovi, PodivínštíDachovi.

Budete hodně venku. Na cestách nebudou mít děti čas na pasivní zábavu u televize nebo počítače, ale budou trávit hodně času venku a často i v přírodě. O tom, jak je zejména pro malé děti důležité být velkou část dne offline a venku, si přečtěte třeba v knize Manfreda Spitzera Digitální demence nebo na stránkách projektu Jděte ven!

Je to levné. Děti do dvou let mají zdarma letenky – pořádně toho využijte, protože pak už bude jejich let stát podobně jako ten váš. Malé děti neplatí nic ani za cestování městskou hromadnou dopravou, vlakem nebo autobusem, za vstupy do muzeí či galerií, a velmi často mají zdarma i ubytování, zvlášť pokud nepotřebují vlastní postel. S nejmenšími dětmi ušetříte i za jídlo, neboť jim v restauraci většinou stačí ochutnat pár věcí z vašeho talíře. Cestujte co nejvíc, dokud jsou děti malé, levnější už to totiž nebude! 

Máte čas. Mateřská a rodičovská dovolená sice není žádná dovolená, ale jste během ní pány svého času. Využijte toho, že děti ještě nemají školní povinnosti a ani vy si nemusíte brát volno v práci a vypravte se na cesty. Klidně i sama s dětmi, jak to dělá třeba Veronika Hurdová alias Krkavčí matka nebo Lucie Endrštová z projektu Cestování na mateřské.
 

Dětí boří bariéry a otvírají dveře. Díky dětem se velmi snadno seznámíte s novými lidmi, což často vede k nezapomenutelným zážitkům a těm nejlepším cestovatelským zkušenostem.

Všude dobře – proč být doma?

Pokud stále ještě váháte, jestli opravdu vyrazit s dětmi na cesty, nechte se inspirovat zážitky cestovatelských rodin.

Tipy na prozkoumávání Česka najdete na blogu
Kam s dětmi nebo
S dětmi v báglu.

Po Evropě se vydejte s blogy
Naše švýcarské zážitky,
Blog Zrzky nebo
S dětmi po Evropě.

Do celého světa vás zavedou
The family travel circus,
Rodina cestuje,
Máma na cestách,
The Sikls,
Rodina cestuje,
Riši, Miši, Lukin around the world,
Objevíme svět nebo
The Sabbaticals, kteří si vzali rok volno z práce, aby ho strávili cestováním s dětmi.

Od slovenských rodin se můžete inspirovat například na blozích
Život s deťmi nekončí,
Cestuj s deťmi a
#BEAutifulworldbyBEA.

Rodin, které vyrážejí na cestu s dětmi je opravdu spousta – na nic nečekejte a přidejte se k nim!

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Ingrid Dachová
Jsem Ingrid a mám ráda svobodu. Baví mě dělat věci po svém a plnit si své sny.
Své děti chci učit doma a trávit s nimi co nejvíce času na cestách. Věřím, že se tak nejlépe naučí vše, co je v  životě důležité. A hlavně vím, že nás to bude všechny bavit! Přečtěte si o nás také na  www.svetoskolaci.cz
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová