Cestopis Bulharsko

Primorsko - ideální místo pro první setkání s mořem

Marta Tlamychová|3. 4. 2018|

Nekonečné pískoviště. Písek k přesýpání, písek do bábovek, hluboká písečná koryta a písečné velehory. Hledání a zahrabávání mušliček, obrázky z mušliček, mušličkové řady, hromádky, cestičky. Žbrndání ve vodě, přelévání vody, míchání vody s pískem. Voda, která se přivalí a zase zmizí, voda, která se rozprskává a šumí, voda, která pohupuje a nedá se bumbat. Vůkol spousta povykujících dětí, procházejících lidí, barevných deštníků, kam jen se dívat dřív? Ráj.
 

Karlík oslavil první narozeniny a přicházející teplé dny přilákaly plány na letní dovolenou. Kam vyrazit s mrňousem, který ještě nechodí, ale jako batůžek už se slušně pronese? Miluje cákání se vaně a ani po několika hodinách na písku nechce domů. Kam jinam než k moři.
 

U moře jsem byla jedinkrát. Před dvaceti lety a prvními příznaky puberty. Naštěstí je internet plný skupin sdružujících maminy na mateřské, ve kterých se dá zjistit úplně všechno. Po pár dnech vyptávání jsem měla jasno. Primorsko. Kilometry písčitých pláží, na nichž se návštěvníci rozptýlí, navíc s jasným rozdělením: severní pláž s vlnami pro dospělé a jižní bez vln pro děti, postupný vstup do vody, žádné nepohodlné kamení. Levná země, ve které se dá za pár kaček sehnat všechno, co vás nenapadne sbalit. Extrémně slaná voda Černého moře je prý vyhledávána pro léčivé účinky. A dokonce nabízí i pár zajímavých výletních cílů v bezprostředním okolí.
 

Primorsko je maličké městečko obehnané stovkami hotelů. Přemýšleli jsme, jestli se vydat na cestu na vlastní pěst, nebo s cestovkou. Nakonec jsme využili nepoměr mezi nabídkou a poptávkou, sledovali stabilní nabídku super last minutů a dva dny před plánovaným odletem pořídili čtrnáctidenní dovolenou bez stravy za sedm tisíc na dospělou osobu. Batole vyšlo na symbolických pár stovek.


Pokud byste si koupili samostatnou letenku do Burgasu, museli byste využít nejprve autobus z letiště do Burgasu a potom přímou linku z Burgasu do Primorska, které úplně nenavazují. Cesta z Burgasu do Primorska trvá asi hodinu. V Primorsku potom můžete využít nespočtu nabídek ubytování od místních obyvatel, vyjednat si nižší cenu v hotelech, nebo si už dopředu rezervovat pokoj přes Booking.com, a dostat se tak s cenou ještě o kousek níže.
 

Na letišti v Praze (a při zpáteční cestě i v Burgasu) nás příjemně překvapila přítomnost dětského hracího koutku. Dítěti do letadla můžete vzít doma připravené pití v libovolné dětské láhvi, ovocné kapsičky a jakoukoli jinou svačinu jakékoli konzistence. S dítětem do dvou let máte také nárok na přednostní odbavení zavazadel. Jen při vzletu a přistávání letadla jsou letušky neoblomné a musíte spící dítě probudit, sebrat mu prso a připásat ho.
 

Celé městečko snadno přejdete za patnáct minut, vše je blízko. Najdete v něm několik tradičních obchodů pro místní s nižšími cenami, nepříliš vábivým vzhledem a popisky azbukou, obdobu těchto obchodů pro turisty s o něco vyššími cenami a popisy latinkou i klasické supermarkety s prostředím a výrobky, na které jsme zvyklí (např. Pampersky do sucha i do vody), ovšem s dost nadsazenými cenami.
 

Kromě hotelů, na jejichž all inclusive jsme moc chvály neslyšeli (jídla málo, jen ve vymezených časech, studené a ne úplně čerstvé), je v místě bohatá nabídka restaurací (přes usilovné hledání jsme přímo v Primorsku nenašli jedinou restauraci s dětským koutkem) a fastfoodových okének. Z nich jsme si pravidelně odnášeli grilovaná kuřata s bramborami i salátem, kebaby, pizzy, těstoviny s nejrůznějšími omáčkami, ryby, kalamáry a další dobroty.




Své místo tu má i mnoho drobných obchůdků s vždy čerstvým pečivem pro nás nezvyklých rozměrů (doporučuju nakombinovat s konzumací místních výtečných pomazánek, jejichž složení je mi záhadou, ovšem projímavé účinky mám důvěrně ověřeny, a z obřích kusů sladkého pečiva vám nový faldík nepřibude ☺) a nepřeberné množství stánků se suvenýry, sezónním zbožím (Víte, že slunečník v letadle přepravujete samostatně a zdarma?), zmrzlinou, palačinkami, ovocem… A všude dostupným levným alkoholem.
 

Ta pravá místa pro stravování jsme se naučili vybírat záhy. Ideální pro nás byly podniky, kde nabízeli hotová jídla a vybírali jsme si ukazováčkem. Stejně dobře sloužily i jídelní lístky s fotkami a v mnoha podnicích jsme se setkali s jídelním lístkem v češtině či slovenštině. Ostatně to jsou jazyky, kterými se v „československé vesničce v Bulharsku“ domluvíte prakticky všude. Když jsme na paní v městských informacích spustili anglicky, dívala se na nás poněkud bezradně a následně se nás zeptala, jestli umíme česky? ☺
 

To je z praktických informací vše. Tak hurá na pláž (nezapomeňte na plážový stan či vlastní slunečník), projít se po promenádě podél pobřeží (za drobný poplatek si můžete půjčit různá popovážedla), projet se na kočáře taženém koníky, zařádit v aquaparku, zábavním parku plném kolotočů nebo se seznámit s dalšími výletníky na jednom ze tří veřejných dětských hřišť - dvě najdete přímo ve středu města a jedno na promenádě. Kdo by se rád podíval za hranice městečka, může načerpat inspiraci v budoucím článku o Primorsku.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Marta Tlamychová
Jmenuju se Marta. Jsem kontaktní máma čiperného batolete, které nám nejenže nebrání v cestování, ale dává mu smysl.

Kdo by nechtěl svému středobodu vesmíru ukázat celý svět? Nejsme nadšenci a blázni stále na cestách, ale obyčejná rodinka, která si jednou dvakrát ročně zajede na dovolenou. Zajímají-li vás mé postřehy, račte se začíst.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová