Cestopis Kapverdy

Boa Vista – nejkrásnější pláže Kapverd a život v duchu hesla „no stress“

Dagmar Fortes|14. 5. 2018|

Vítejte na Kapverdách – v zemi, kde najdete jedny z nejkrásnějších pláží světa, rozmanitou přírodu a fascinující kulturní bohatství, ve kterém se odráží dvě kultury – africká a portugalská. Místní obyvatelé i v dnešní jinde tak hektické době žijí v duchu hesla „no stress“ a jejich přátelskou povahu, upřímné úsměvy a hlavně klidný, neuspěchaný životní styl si zamiluje snad každý, kdo sem zavítá. A proto přijměte pozvání na ostrovy zeleného mysu neboli Cabo Verde, konkrétně na ostrov Boa Vista.


Po necelých sedmi hodinách letu z České republiky konečně přistáváte v tomto ráji uprostřed Atlantiku. První dojem z výšky při kroužení nad ostrovem může být trochu rozpačitý – vidíte převážně divokou krajinu s minimem vegetace, několik nízkých kopců sopečného původu a konečně jednu z místních největších atrakcí – duny. Boa Vistě se přezdívá „ostrov dun“ a tady si jich návštěvníci užijí opravdu do sytosti, ať už při jejich přejezdu na džípech, dobrodružství na čtyřkolkách, při dlouhých procházkách po nádherné pláži Praia de Chaves nebo při jejich sjíždění na prknech neboli sand-boardingu, který je tu rok od roku populárnější.


Jak už návštěvníci vytuší z prvních momentů na ostrově, Boa Vista je opravdu tak trochu jiná destinace. Nedá se příliš srovnávat ani s vedlejším Salem – rozlohou je mnohem větší, naopak infrastrukturou je za ním deset let pozadu. S oblibou říkám, že Boa Vista je ostrov stále v rozvoji a to nejlepší má ještě před sebou. Masový cestovní ruch tu začal teprve rokem 2007, kdy se otevřelo mezinárodní letiště. V tuto chvíli je na ostrově stále ještě jen pět velkých hotelových resortů a šestý a sedmý se staví.


Hlavní město Sal Rei nabízí nespočet apartmánů v různých cenových kategoriích, od velmi skromného místního ubytování až po luxusně vybavené vilky. Tomu, kdo preferuje individuální cestování, bude hlavní město (lépe řečeno městečko) vyhovovat – má krásnou pláž Estoril s klidným mořem téměř bez vln, velký výběr pěkných restaurací a barů, a zároveň je tak malé, že se dá prozkoumat pěšky během pár hodin.


Kam se podívat na Boa Vista?

Mezi nejoblíbenější atrakce Boa Visty jednoznačně patří vrak lodi Cabo Santa Maria. Tahle nákladní loď se zde potopila v roce 1968. Dnes už z ní zbývá pouze třetina, ale atmosféra místa je stále magická a návštěva divoké pláže na pobřeží Boa Esperanca je opravdu nezapomenutelným zážitkem. Mým oblíbeným místem, které jednoznačně všem doporučuji, je panenská 18 km dlouhá pláž Santa Mónica na jihozápadě ostrova. Její krásu je potřeba poznat na vlastní oči dokud ještě nová ambiciózní výstavba hotelového a apartmánového komplexu není dokončená, a pláž je tedy stále neporušená bez jakýchkoli rušivých vlivů. Ne náhodou byla vyhodnocena jako jedna z nejkrásnějších pláží světa vůbec.


Výhodou malého počtu hotelů a pozvolného rozvoje Boa Visty je, že je to místo, kde si každý opravdu naplno odpočine. Ať už vás lákají dlouhé procházky po nekonečných písečných plážích, skákání ve vlnách Atlantiku, populární vodní sporty nebo poznávání místní kultury, nikde na vás nečekají dlouhé fronty a pocit, že je tak zvaně „hlava na hlavě“. Naopak, pláže máte prakticky sami pro sebe a při poznávání ostrova na džípech se dostanete na místa, kde potkáte jen divoké osly a nad hlavou vám budou kroužit krkavci. Na ostrově je prostě místa dost pro všechny. Však je také Boa Vista s rozlohou 620 km2 třetím největším ostrovem Kapverd a zároveň s pouhými 15 tis. obyvateli ostrovem nejřidčeji osídleným.


Obrovskou výhodou je i nikdy nekončící celoroční sezóna, kterou umožňuje příznivé počasí dvanáct měsíců v roce. Nejchladnější a zároveň největrnější období probíhá od prosince do března, kdy si na své přijdou především milovníci kite-surfingu. I tak ale teploty málokdy klesnou pod 24 C a moře si drží příjemných 23 stupňů. Naopak nejteplejší období a nejklidnější moře můžete očekávat v létě a na podzim – od června až do listopadu.


V létě je kromě velmi teplého moře důležitou atrakcí i pozorování želv caretta caretta, které v letním období připlouvají po tisících na Boa Vistu, aby nakladly vajíčka, ze kterých se líhnou malé želvičky. Toto fascinující přírodní divadlo láká na ostrov návštěvníky z celého světa i dobrovolníky, kteří pomáhají se záslužnou prací na projektu pro ochranu želví populace. Mými oblíbenými měsíci jsou například říjen a listopad – období těsně po období dešťů, kdy se ostrov konečně krásně zazelená, moře je od léta vyhřáté a teploty se ustálí okolo 30 stupňů.


Pro mne osobně jsou největším pokladem Boa Visty i Kapverd obecně místní obyvatelé. Vždy usměvaví, dobře naladění, pohostinní a neuveřitelně muzikální. Téměř každý tady umí hrát na nějaký nástroj a místní tance děti ovládají snad už od chvíle, co se postaví na nohy.

Hlavně žádný stres

Heslem ostrovů je „no stress“ a na Boa Vistě to opravdu platí – navzdory nelehkým životním podmínkám jsou tu lidé stále pozitivní, nespěchají, nestresují se a naopak si užívají života a nadevše si cení svých rodin a přátel. Návštěvníci si odsud rádi vozí náramky s tímto heslem, aby si připomínali kapverdskou pohodu i v naší hektické a uspěchané zemi.


A jak jsem se na Kapverdách vlastně ocitla já, Dagmar?

Už odmalička mě lákalo cestování a poznávání dalekých krajů, takže není divu, že jsem vystudovala cestovní ruch a rozhodla se pro kariéru delegátky. Vyzkoušela jsem si pohádkové pláže Karibiku v Dominikánské republice i klasické dovolenkové destinace jako Turecko a Řecko. Vždy mne ale trápila zima v Čechách a předlouhé čekání na letní sezónu. Toužila jsem po destinaci, kde léto nikdy nekončí a mohla bych tam zůstat dlouhodobě. Tento sen se mi splnil právě v podobě Kapverd a Boa Vista mi dala mnohem víc poznání, uvědomění, krásných zážitků i životních lekcí než bych kdy sama čekala.


Na ostrově jsem od prosince 2015. Působím tady celoročně a kromě spousty místních přátel jsem si také na Kapverdách našla i životního partnera, se kterým jsme si před několika týdny řekli ano na překrásné pláži Estoril. Naše svatba byla přesně taková jako obyvatelé Kapverd samotní – veselá, živelná, nepředvídatelná, chvílemi lehce chaotická a naprosto nezapomenutelná. Teď už jsou Kapverdy mým domovem stejně jako Česká republika a čeká mne život mezi dvěma světy – tím naším – organizovaným, trochu hektickým, ale tak dobře známým a tím kapverdským, kde život plyne pomalu, všechno má svůj čas a „no stress“ není jen heslo z náramku, ale způsob života.


Přijedete se i vy přesvědčit na vlastní oči?

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Dagmar Fortes
Dagmar je cestovatelka tělem i duší, delegátka, průvodkyně a milovnice pohodového životního stylu beze stresu a spěchu.
Její vášní je cestování, tanec a plnění si (nejen cestovatelských) snů. Od roku 2015 žije na ostrově Boa Vista. Nedávno se začala dělit o své postřehy, zážitky a fotky z Kapverd na Facebooku na fanouškovské stránce Milujeme Kapverdy. Na Instagramu můžete sledovat nejnovější fotky na účtu @Milujeme Kapverdy.
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová