Cestopis Španělsko

Tatranky alias rodina Tatranských ve Španělsku

Lucie Tatransky|22. 6. 2018|

Co dělat, když nejste příznivcem zimy a představa jen několika málo slunečních dní od října do března vám nahání husí kůži? Přitom byste rádi zůstali na starém kontinentě, protože se vám nechce létat do tropických destinací. Řešení je jednoduché – vypravte se do jižního Španělska. Pro nás to letos byla už třetí zima v této části Evropy a zase stála za to!

Andalusii jsme poprvé navštívili v roce 2014 a od té doby ji zůstáváme věrni. Není se čemu divit. Kombinaci relativně teplých dní plných slunce, krásného Středozemního moře, prázdných pláží, skvělého jídla a vína, fascinující architektury a nepřeberných aktivit pro děti se jen těžko odolává.

Cesta na jih se zastávkami

Po Evropě cestujeme autem, protože při dlouhodobém cestování je to prostě jednodušší. Není nutné se tolik omezovat v balení a je to jako bychom měli vždy kus domova s sebou. Na začátku října jsme si tak zabalili vše potřebné na 7 měsíců a vyrazili. Cesta na jih je relativně dlouhá a náročná, ale pokud nikam nespěcháte jako my, je to skvělá příležitost k tomu, abyste si ji rozdělili do několika dní a poznali tak lépe i ostatní státy.

V Německu se můžete s dětmi zastavit například v Playmobil parku kousek od Norimberku nebo v Sensapolis poblíž Stuttgartu. Ve Francii zase stojí za to navštívit známý most Pont du Gard nebo jeskyně Lascaux, kde si můžete prohlédnout kopie jeskynního umění starého přes 15 tisíc let. Pokud se vám nechce trmácet těch otravných 2700 km nebo jste omezeni časem, můžete využít relativně levných a krátkých letů do Málagy. Auto si pak bez problémů půjčíte na místním letišti.

První dva měsíce jsme strávili v oblasti zvané Costa Tropical pověstné příjemným klimatem, za které vděčí pohoří Sierra Nevada, jež působí jako ochranný štít. Poblíž města Motril si pronajímáme náš oblíbený byt s překrásným výhledem na moře, které je vzdálené asi 500 metrů (ubytování na delší dobu se skvěle hledá přes Airbnb, ale nabídky jsou tam dost nadsazené, takže pokud jedete mezi zářím a dubnem, určitě si řekněte o slevu! My zde například platíme 650 eur za měsíc a byt je opravdu krásný).

Nedaleko je také sportovní centrum AWA, které nabízí kurzy za bezkonkurenční cenu (jezdíme mimo sezónu, takže je možné, že v sezóně bude cena vyšší). Za 50 eur na osobu/měsíčně máte třikrát týdně 1,5 hod. různých vodních sportů. Děti tak měly možnost vyzkoušet windsurfing, wakeboarding, paddleboarding, katamarán i kitesurfing. My tyto chvíle volna využíváme velmi zodpovědně a utužujeme náš partnerský vztah nad drinkem či kávou v restauraci, která je hned vedle sportovního centra. :)

Zajímavosti po okolí pro neplážovníky

Pokud vás omrzí plážový život, můžete se vydat za některou ze zajímavostí, kterých je v této oblasti dostatek. Určitě nevynechejte kýčovitě romantické městečko Salobreña, asi hodinu vzdálený palác Alhambra zapsaný na seznamu UNESCO, města Granada, Nerja, Almuñécar, La Herradura (toto město funguje jako jakýsi „hub“ worldschoolerů, tedy rodin, které cestují po světě) nebo Málagu. Každé z těchto míst je něčím zajímavé a zase vám o fous přiblíží místní kulturu.

Naše rodina dost často využívá geocaching, který představuje netradiční, ale o to zajímavější způsob objevování nových míst. Děti (i nás dospěláky) moc baví a často se dozvíme i spoustu zajímavostí, které by nám jinak zůstaly utajeny.

Rozhodně nesmíme zapomenout zmínit místní kuchyni, která je opravdu pestrá. Najdete tu nepřeberné množství lokálního ovoce a zeleniny (v září se sklízí motrilská manga a ovoce zvané čerimoja – určitě je ochutnejte!) a jako v každé přímořské oblasti je tu veliká nabídka ryb a mořských plodů. Pokud chcete opravdu čerstvé, právě vylovené ryby, stačí ráno zaběhnout na místní trh nebo do přístavu, kde vám rybky i očistí.

Tato část Španělska je také velmi hrdá na to, že se zde stále dodržuje tradice tapas. Znamená to, že v restauraci vám s každým nápojem zdarma přinesou i malý talířek s ochutnávkou jídla typického pro daný region. Může to být jejich oblíbená šunka, sýr, olivy, smažené sardelky, kalamáry, rizoto, španělská tortilla atd. Dost často se vám tak stane, že se během popíjení naobědváte.

Nejjižnější bod Evropy dobyt

Po dvou měsících přišel čas, abychom se přesunuli do nejjižnějšího bodu evropské pevniny, kterým je městečko Tarifa. Toto místo má velmi pohodovou až hippie atmosféru. Je to hlavně tím, že se sem kvůli dobrému větru sjíždí milovníci kitesurfingu. A protože máme v naší rodině hned dva takové nadšence, vyrazili jsme do Tarify rovnou na 3 měsíce. I zde jsme v pronajatém bytě nebyli poprvé, takže jsme věděli, že se můžeme těšit na nádherné západy slunce a ranní procházky po pláži s výhledem na probouzející se Maroko.

Pokud byste si chtěli tento adrenalinový sport vyzkoušet, v Tarifě najdete dokonce českou školu kiteboardingu. V centru města také můžete využít různých kurzů – španělštiny, skejtování, surfování atd. A i zde je nedaleké okolí plné skvělých výletů. S dětmi se vyřádíte na dunách Punta Paloma nebo Bolonia, můžete pozorovat opičky na Gibraltaru nebo navštívit přístav Cádiz, ze kterého vyplul Kryštof Kolumbus, když objevil Ameriku.


Naše poslední španělská zastávka byla v kulturním centru země – v městě Sevilla. A můžu říct, že to byla láska na první pohled. Sevilla je protkaná cyklostezkami, takže jsme na celý měsíc zaparkovali auto na dvorku domu, který jsme si v centru pronajali a pohybovali se jen na koloběžkách a skateboardech. Teplé únorové počasí bylo jen třešničkou na dortu.

Kromě místního skateparku, který doporučujeme navštěvovat hlavně v dopoledních hodinách, protože odpoledne tam není k hnutí, si nenechte ujít návštěvu muzea umění, královského paláce Alcazar, třetí největší evropské katedrály, ve které je i hrobka Kryštofa Kolumba, či náměstí Plaza De España a přilehlého parku María Luisa.

Během našeho pobytu jsme měli možnost shlédnout i výstavu Van Gogh Alive nebo vystoupení známého cirkusu Cirque du Soleil. Sevilla opravdu naplnila očekávání kulturního města a celá rodina se shodla, že bychom tu vydrželi klidně ještě další měsíc.

V Seville jsme ukončili návštěvu Španělska a přesunuli se do sousedícího Portugalska – ale o tom zase jindy. Španělsko je země, která vás nebude nudit. Lidé nikam nespěchají, jsou usměvaví, a pokud mluvíte španělsky, tak i velice sdílní. Na své si přijdou milovníci kultury, jídla a pití, sportu a života bez stresu. Pro nás se stalo Španělsko druhým domovem a už se těšíme na další návštěvu.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Lucie Tatransky
Lucie Tatransky je překladatelka, worldschoolerka a máma 3 unschoolerů, která miluje svět pro jeho neskutečnou rozmanitost.
I to je jeden z důvodů, proč s celou rodinou cestuje už čtvrtým rokem po světě. Jako ryba ve vodě se cítí mezi lidmi, se kterýma je sranda a kteří mají otevřenou mysl.
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová