Inspirace

„Focení jsem odkoukala, když jsem fotila jako modelka a teď sama fotím pro hotely,” prozrazuje Jana Vitoušková

Hanka Šormová|21. 6. 2018|

Vystudovala učitelství IT a angličtiny, ale odjela učit angličtinu děti v Indonésii, za partnera má cizince a kam povedou její další kroky zatím neřeší. Může to být Saúdská Arábie stejně jako Singapur. O kom je řeč? O Janče Vitouškové, autorce blogu Miles and Smiles Away, která díky svým fotkám sem tam bydlí v cizině zadarmo. Jak na komunikaci s luxusními hotely si už musíte přečíst sami.


Ahoj Jani, zdravím do Indonésie a rovnou prozradím, že ty už tam nějakou dobu žiješ. Copak tě tam zaválo a kam přesně?

Ahoj Hani, zdravím z Indonésie. Momentálně se už 4 měsíce nacházím na Bali. S přítelem jsme poslední 4 roky pracovali jako učitelé angličtiny po Asii. Rok jsme byli na Maledivách, dva roky v Malajsii a rok ve Vietnamu. Když se nám náš rok ve Vietnamu blížil ke konci, přemýšleli jsme kam dál. A protože se v září bereme v Česku, tak nemělo smysl si na půl roku hledat práci někde jinde. Proto jsme se rozhodli, že si užijeme ten půl roku někde, kde už to známe a kde máme kamarády. Zvažovali jsme Malajsii a Indonésii a nakonec se rozhodli pro Bali.


Aktuálně vyučuješ angličtinu, pomáháš klientům s online marketingem a věnuješ se svému blogu. Ty jsi ale vystudovala úplně něco jiného. Pochlub se.

Střední mám vystudovanou Obchodku. Poté jsem byla rok na jazykovce, kde jsem se rozhodla studovat učitelství anglického jazyka a informatiky. Ne že jsem v té době plánovala učit, ale protože mě angličtina a počítače bavily. Kdo by to byl řekl, že o pár let později budu učit děti v Asii.


Tys dokonce vyhrála miss IT. Pracovala jsi někdy v oboru, nebo jsi vyrazila do světa?

V oboru jsem pracovala po škole asi rok. Dělala jsem v IT e-shopu Mironetu – připravovala grafiku na web, spolupracovala s IT magazíny, tvořila produktové mini weby a podílela se na organizování letních IT akcí. I když to bylo dost často náročné na čas, vzpomínám na to hrozně moc ráda. Potkala jsem tam super lidi a zažila spoustu srandy.


Na IG prezentuješ svoje fotky z cest. Musím říci, že jsou moc pěkné. Kde ses naučila fotit? Jsi samouk, nebo máš za sebou nějaké kurzy?

Když mi bylo okolo 20, začala jsem fotit s různými fotografy jako modelka. Vždycky jsem si vybírala fotografy, kteří mě něčím zaujali a líbila se mi jejich práce a styl. Pár věcí jsem odkoukala, ale většinu jsem se naučila sama podle různých videí a tutoriálů. Ale stále je, co se učit. Koukám na účty lidí, kteří mě inspirují a vždycky si přeji vidět, jak to nafotili a upravili.


Právě díky fotkám jsi získala několik pobytů v hotelových resortech zadarmo, jen za promo. Je těžké získat takový sponzorovaný pobyt?

Je a není. Záleží, zda máš, co hotelům nabídnout. Taky záleží, v jaké lokalitě a v jaké době hledáš hotel. Třeba okolo Vánoc to je většinou nereálné. Já s tím začala už před třemi lety. V té době to bylo mnohem jednodušší. Moc lidí to nedělalo. Teď každý je fotograf, bloger a content creator. Spousta hotelů má špatné zkušenosti, protože kývli někomu, kdo pak nedodržel dohodu.

I přesto všechno, je tohle v dnešní době jedna z nejúčinnějších reklam pro hotely. Navíc si také budují svoje sociální sítě a potřebuji materiály. Takže zájem pořád je.


Pokud by chtěl někdo cestovat tímto způsobem, co by měl udělat?

Měsíc až dva předem si udělat průzkum hotelů v dané lokaci a vybrat vhodné kandidáty, sepsat e-mail o tom, kdo jsem a co jim můžu nabídnout a co za to očekávám, připravit media kit (statistiky, ukázky předchozích spoluprací, informace o sobě a blogu). Pak to vše poslat cca 10 vybraným hotelům a držet si palce. Hlavně nezoufat a nevzdávat to, pokud to nevyjde.

Rozhodně se nespoléhat na to, že to vyjde pokaždé. Za druhé brát v potaz, že je fajn si užít dva dny v luxusu, ale není to zadarmo a je za tím hodně práce. Já píši ve dvou jazycích, do toho edituji fotky pro hotel, občas chtějí i video. Také hodně času zabere práce na blogu a sociálních médií. Proto si vybírám hotely, které opravdu za to stojí.


Zní to hodně zajímavě a je za tím jistě hodin a hodin práce. Neplánuješ o tom více psát na tvém blogu Miles and Smiles Away?

Momentálně pracuji na e-booku, kde sepisuji přesný návod, jak takové spolupráce fungují a jak na ně. Bude tam vše o tom, jak si vybrat správné hotely, jak sepsat email, jak připravit media kit, jak fotit hotely a mnohem víc. Měl by vyjít koncem srpna. Tak se těšte.


Kde ses takto díky sponzorovaným pobytům podívala?

Já většinou vybrala lokaci dovolené a až pak hledala hotely. Víc než slova asi řekne pár fotek z pobytů.


Hodláš se blogování věnovat na plný úvazek, nebo máš jiné pracovní plány?

Blogování je spíše můj koníček, od kterého neočekávám výdělky jako spíš zajímavé spolupráce a zážitky. Momentálně chystáme svatbu a návrat do ČR na pár měsíců (po 4 letech). Ráda bych do budoucna pracovala online, a tak zvažuji se vrhnout zpět na kódování. Současně ale koukáme, kam bychom jeli po svatbě.

Přítel řekl, že pokud si najdu dobrou práci v ČR, tak zůstaneme nějakou dobu tam. Pokud nic v ČR neseženu, tak se možná vrátíme do Malajsie, kde jsme kvůli svatbě odmítli dobrou pracovní pozici s tím, že se jim ozveme po svatbě. Dále jsme našli nabídky práce v Saúdské Arábii, Ománu, Číně, Japonsku a Indonésii. Neradi plánujeme a tak uvidíme, kam nás vítr zavane.


Chystáš svatbu na Bali? Nebo bude u nás v ČR doma?

Svatba bude v ČR u Mladé Boleslavi. Je tam celá moje rodina. Taky spousta mých skvělých kamarádek má už rodiny, takže to byl hlavní důvod, proč ji mít v ČR. Kdyby to bylo na Bali, spousta lidí, na kterých mi záleží, by u toho nemohlo být.


Prozradím ještě, že si budeš brát cizince. Naše čtenářky by jistě zajímalo, zda u vás doma občas nevznikají nedorozumění z důvodu jazykové nebo kulturní bariéry? Mluvíte jen anglicky? Co třeba indonéština?

Přítel je z Anglie, ale už 13 let je na cestách. Jazyková nedorozumění vznikají u nás pravidelně. Taky se ho dost často ptám, co znamená tohle a tamto apod. Ale já ho na začátku varovala a on věděl, do čeho se mnou jde.

Jinak mluvíme jen anglicky. On umí ještě indonésky, protože tu žil už celkem asi 4 roky. Já se ji učím, ale pomalu. Ono je super, když člověk umí něco málo z místního jazyka. Lidé si vás o to víc váží a jsou mnohem víc přátelští.


Závěrem, máš, Jani, nějaký vzkaz pro naše čtenáře Cestopisce?

Aby cestovali víc za poznáním cizích kultur a zvyků než za fotkami pro IG (je super dát občas foťák a telefon z ruky a jen se kochat).

Aby se něco nového vždy v dané zemi naučili.

Aby se předem seznámili o zvycích a chování v dané zemi a respektovali je (občas nechápu, když v chrámu vidím lidi, co tam křičí a mají tričko, co připomíná spíš podprsenku).

A aby nikdy nezapomněli, jak se v Česku máme skvěle, a že všechny země mají své problémy, o kterých jako turista většinou nevíš.

A hlavně cestovat s úsměvem!

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová