Inspirace

„Mé srdce patří ostrovu Bali. Přestěhovat se zpět do Česka nechystám.” Rozhovor s Davidem Lörinczem o životě na Bali a cestování obecně.

Hanka Šormová|31. 8. 2018|

David Lörincz je jedním z největších odborníků na Facebook reklamu u nás. Dříve pracoval jako manažer v korporátech, ale před několika lety upřednostnil práci na volné noze. Nyní žije s přítelkyní a dcerkou na Bali a podle svých slov už by neměnil.


Co se ti nejvíce líbí na životě na Bali? V čem je Bali lepší a v čem naopak horší, než Česko?

Život je tu značně pomalejší, takže si jej můžu vychutnávat plnými doušky. Navíc je zde celoročně velmi příjemné klima, takže kalhoty nebo mikinu vytáhnu jen když se výjimečně ochladí na 20 stupňů. Balijci oblékají zimní bundy a čepice.

Časem jsem si již zařídil vše, na co jsem byl zvyklý z ČR, takže mi sem tam chybí více kamarádů a nějaké ty společenské akce. Přeci jen jsem tu trochu odstřihnutý.


Jak se ti pracuje na Bali? Často slyším freelancery, jak si stěžují na místní internet…

Ono je velký rozdíl, když jsi tady na týden, na měsíc anebo 2,5 roku jako já. Pracuji z domu a mám 30mbit optický internet, ergonomickou židli a stůl na zakázku. Pokud přijedeš jen na pár týdnů, tak se musíš předem zeptat majitele vily. V hotelu jsem s použitelnou wifi neměl nikdy problém, snad kromě těch v Singapuru.


Na Bali žije i spousta dalších Čechů. Jsi s nimi v kontaktu? Scházíte se jako komunita?

Většina z nich žije v oblasti Canggu, která je blíže západní kultuře. Alkohol, bary, surfování a noční život. To není nic pro mě. Samozřejmě pár známých tu mám a sem tam se navštěvujeme, ale čas raději trávím s rodinou.



Jak vypadá tvůj běžný den? Kolik času věnuješ práci, odpočinku, koníčkům a přítelkyni?

Ráno vstávám v 5 a do 7 si čtu, medituji, případně studuji něco ohledně byznysu. Po snídani pracuji cca 4 hodiny, někdy trochu déle. A když přijde dcerka kolem jedné ze školy, tak uvařím nebo zajdeme někam na oběd a po čtvrté vyzvedávám přítelkyni z práce a máme společný program. Sem tam mezi to vrazím nějakou tu návštěvu bazénu, posilovnu nebo Skype cally s klienty a kolegy. Spát chodím před 10. večer. Jinak by se mi v 5 ráno moc dobře nevstávalo.

Středu mám komplet vyhrazenou pro sebe – masáž, holič, bazén a víkendy zase pro rodinu a výlety nebo grilovačku na zahradě.


Jak se dorozumíváte s přítelkyní? Umíš indonésky?

Umím. Respektive domluvím se. Ale s přítelkyní mluvíme anglicky. Je učitelka na mezinárodní základce plné Australanů, Japonců, Američanů apod., takže to není problém. S dcerkou (10 let) je to trochu horší. Ta se anglicky zatím učí, takže se bavíme převážně indonésky a přítelkyně nám dělá překladatelku.


Jací jsou běžní Balijci? Slyšela jsem, že jsou velmi milí a usměvaví, ale v práci se nepředřou…

Je zajímavé, že ve všech rozhovorech se mě redaktoři ptají na práci. To možná vystihuje to, jak vysoko je v žebříčku priorit v západním světě.

Na Bali se pracuje jen, když se musí vydělat peníze a nikdo ji tu neřeší. S upřímným úsměvem se třeba se mnou baví o tom, že mám nadváhu a že jsem obrovský (mám skoro 2 metry) a co že to jím. S ledovým klidem odpovídám, že jím Balijce.

Ano, Balijci jsou svérázní a dělají si věci tak trochu po svém, ale časem jsem si na to zvykl. Jejich priority jsou úplně jinde, takže když třeba pronajímateli řeknete, že vám neteče teplá voda, tak slíbí, že brzy přijde – a přijde za 3 dny. Zrovna měli nějakou oslavu s rodinou.



Balijci jsou také známí svými obřady a rituály. Můžeš nám je trochu přiblížit?

Přítelkyně je křesťanka a z jiného ostrova, takže doma se žádným obřadům nevěnujeme, ale na několik jsme byli pozvaní. Každý dům má malý chrám, u kterého se 2x denně modlí a dávají košíčky s ovocem, květinami a někdy i penězi.

Balijci mají spoustu příležitostí, ve kterých děkují a uctívají své bohy. Oslavují postavení domu, narození dítěte, výročí chrámů a další spousty příležitostí.

Nejznámější je asi svátek Nyepi, na který připravuje každá komunita či vesnice vlastní sochy zlých bohů ze sádry, dřeva a dalších materiálů. Po průvodu tyto sochy spálí a následující den je na celém ostrově nařízen klid. Žádné auta, motorky, zavřené letiště a zákaz vycházení. Ani doma byste neměli poslouchat hudbu a večer musíte mít zhasnuto. Zlí bohové si tam mají myslet, že ostrov je prázdný a opustit jej.


Podstatnou součástí kultury je i místní kuchyně. Máš rád indonéská jídla?

Je hodně rozmanitá a je založena převážně na čerstvých surovinách. Každý den mám nejrůznější druhy zeleniny většinou jen lehce osmažených nebo ogrilovaných. Pamatuji si, když si přítelkyně v Praze objednala grilovanou zeleninu a přinesli osmaženou cibuli s mrkví. Nadšená z toho nebyla.

Vše je zde navíc dost pálivé, ale protože miluji i thajskou kuchyni, tak mi to nedělá problém. Město Ubud, ve kterém bydlíme je navíc vyhlášenou kulinářskou destinací, takže tady najdeme nejrůznější kuchyně světa.


Jaká místa na Bali bys doporučil vidět a neminout?

Každý má jinou představu o dovolené, avšak Bali vyhoví skoro každému. Jih je skvělý pro pláže, vodní sporty, oblast Canggu pokud chcete vyzkoušet surfování a máte rádi noční život. Ubud je kulturním centrem, takže zde najdete výstavy nejrůznějších umělců, taneční vystoupení a jógu můžete provozovat v nejlepších studiích na světě.

Čím více se vydáte na sever a východ, tím více se ztrácí civilizace a objevíte přírodu, jezera, sopky a tiché pláže. Nejčastěji sem lidé jezdí na 3 týdny, takže zvládají všechny části ostrova.



Žiješ většinu roku na tropickém ostrově. Kam jezdíš na dovolenou?

Minulý rok jsme byli na 2 měsíce v Thajsku a 3 měsíce jsme cestovali po Evropě – Itálie, Španělsko, Řecko a samozřejmě Česko s výletem do Německa.

Tento rok chci objevit více z Indonésie, takže jsme navštívili ostrov Sumba, chystáme se na Jávu, do Timoru a na ostrov Lombok. Často se také vydáváme třeba prodloužený víkend o jiných částí Bali.


Jaká další místa na tebe ještě udělala dojem? Kterou zemi nebo místo bys doporučil našim čtenářům navštívit?

Z jihovýchodní Asie jsem toho viděl dost a rozhodně je stále krásně v Thajsku a nejhezčí pláže jsem našel na Filipínách.

Pralesy a příroda je hezká všude. Já se osobně chystám v budoucích letech více objevit Čínu a Japonsko a Taiwan. Mým největším koníčkem jsou čaje, takže se chci vydat po stopách čajovníků.


Jak často létáš do Česka? Nestýská se ti po českém klimatu, jídle nebo pivu?

Už Vlasta Burian řekl: “Česko je nejkrásnější země na světě. Jen škoda, že tam bydlí Češi.”

Samozřejmě nechci všechny Čechy házet do jednoho pytle a nemyslím si, že by Češi byli výjimečnými oproti jiným státům západní kultury, ale styl a rychlost života mi tam nevyhovuje. Několik mých kamarádů dokonce muselo po návratu z delšího pobytu na Bali lékařskou pomoc, protože toho na ně bylo prostě moc.

Jiní se přemístili alespoň do Španělska nebo Portugalska, kde mají větší klid.


Kde se vidíš za 5 let? Plánuješ na Bali už zůstat?

Určitě. Mám tu přítelkyni, rodinu a mé srdce. A bez toho se špatně někam odjíždí.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Hanka Šormová
Zdravím, cestovatelé, jsem Hanča, cestovatelka, nomádka a vášnivá knihomolka.

Mé dvě vášně jsou písmenka a cestování. Učím druhé, jak pomocí prvního si dopřát to druhé. Zastihnete mě tak na cestách s propiskou v ruce, jak vymýšlím chytlavé texty pro čtenáře mých klientů. Blogování je můj svět a teď se ho snažím předat i vám.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová