Cestopis Norsko

Postřehy a rady při cestování Norskem autem

Lenka Mikešová|9. 11. 2017|

Protože je v Norsku dovoleno volně stanovat v přírodě (150 m od obydlí či od soukromého pozemku), řekla jsem si, proč této příležitosti nevyužít a nepodívat se do této zelené země plné překrásných vodopádů a dechberoucích fjordů. Pro zdejší stanování jsme si museli pořídit patřičné vybavení - teplejší spacák ( do - 5°C), nafukovací karimatky a outdoorové nepromokavé věci - trekové boty s goretexem, nepromokavou bundu a kalhoty. V Norsku prší docela často a v letních měsících tomu není jinak. My jsme Norsko navštívili v půlce července a naštěstí nám pršelo jen 2-3 dny a to jen pár hodin.

Do Norska jsme jeli autem a většinu času jsme pobývali v přírodě, městům jsme se záměrně vyhýbali. Při takovémto typu cesty má člověk čas si všímat věcí kolem. Zastavit se nad svými myšlenkami a jen tak si rozjímat. Přináším vám několik postřehů, kterých jsem si všimla při cestování Norskem.


Norské silnice a příroda

- U silnic je plno odpočívadel, které jsou umístěny na krásných fotogenických místech. Nejčastěji se zde fotili zájezdy Japonců, asi jako všude na světě.

- V každém větším městečku se nacházela kancelář s informacemi, kde vám ochotní pracovníci rádi poradili. Vždy jsme si nabrali plno letáků s informacemi o zajímavých místech k navštívení.

- Byl tu doslova jeden tunel za druhým. Moc dobrý pocit jsem z toho ale neměla. Byla jsem vždycky ráda, až jsme konečně vyjeli a viděli sluneční svit.

- V Norsku není moc semaforů, místo nich tady mají kruhové objezdy.

- Po čase jsme zjistili, že úzkých silnic je tu spousta. Takže řízení auta je tu trošku adrenalin, zvlášt když se na takové silnici potkají dvě auta a jedno musí v nejširším místě počkat, než to druhé přejede. Někdy se takové místo ale hledá docela těžko.

- Nebylo moc velké překvapení, že většinu turistů, které jsme zde potkali, byli Němci s karavanem. Pořídit si takový karavan ale není vůbec špatný nápad. Občas jim člověk záviděl, že si můžou zastavit a přespat kdekoliv.

- Norská příroda je opravdu krásná. Všude je čisto a žádné odpadky. Po pravdě Norsko mě ze začátku moc nelákalo. Říkala jsem si, proč to každého tak láká, co je tady jiného než u nás? Ale jakmile sem dojedete, tak to pochopíte. Stačí poznat "jeho vnitřní krásu" a to všudepřítomné ticho, kde na pozadí vám hrají jen vodopády. Ano, na takových místech jsme stanovali často.


Ceny v Norsku, jací jsou Norové

- Podobně jako američtí vlastenci mají na svých domech vyvěšeny vlajky. Tak i tady na skoro každé norské chatce visí norská vlajka. Zajimavé, proč to není tak i u nás. Že bychom nebyli dostateční vlastenci?

- Norové jsou příjemní a není problém se domluvit anglicky. Jednou se nám stalo, že nám starší norský pár nabídl noclech u nich na chatce, když nás viděli, jak stavíme stan u cesty k jejich obydlí. My jsme ale zdvořile odmítli.

- Na benzínkách jsme platili jen kartou, berou tu Visa i Mastercard.

- Potraviny jsou 3x dražší než v ČR. Jídlo jsme si vezli z domu a kupovali si většinou jen pečivo a nějaké sladkosti.

- Ceny benzínu se v různých městech liší o pár haléřů. Nejlevnější je benzínka Uno. Cena benzínu (Natural 95) se v současnosti v přepočtu na Kč pohybuje kolem 53 Kč.

- Nejlevnější potraviny jsou v obchodech Rema, Rimi a Kiwi.


Rady ohledně stanování a cesty

- Když nazpátek pojedete přes Öresundský most, mějte připravenou přesnou hotovost. Když zaplatíte v eurech vrátí vám ve švédských nebo v dánských korunách.

- Je potřeba docela dost drobných, na parkování či sprchy v kempu. Dobré je rozměnit si peníze už před vstupem na trajekt. My jsme si v prvním informačním středisku koupili pár pohledů a tak jsme nabrali první drobné.

- Pokud nechcete stanovat přímo u silnice, musíte sjet z hlavní cesty a projet pár vedlejších cestiček. Najít dobré místo pro stan je skoro věda, protože všude jsou nějaké chatky nebo příbytky. Samozřejmě, že se můžete usídlit i na nějakém soukromém pozemku, ale je potřeba mít souhlas majitele. Ale určitě to chce chvilku hledat, je to docela dobrodružství a občas objevíte fakt super místečko na stan. Obvykle jsme takové místo hledali přes půl hodiny. Ten, kdo na to nemá nervy, tak může využít i kempy. Jsou skoro na každém rohu, takže to je bezproblémové. Ale člověk se trošku ochudí o ten pocit překvapení, kde večer zase zakotvíte:)

- Trajekt z pevniny do Norska si raději objednejte dopředu, vyjde to levněji a máte jistotu, že se na něj dostanete. Týden před odjezdem ceny trajektu byly i dvojnásobné.

- Moc komárů jsme v Norsku nepotkali, záleží, v jaké oblasti jste. Víc jsme se setkávali s muchničkami. České repelenty na ně moc nezabíraly. Norský repelent jsme ale nevyzkoušeli. Když jsem se ale bavila s pár lidma, co v Norsku byli, tak říkali, že komárů tady bylo dost v červenci i v srpnu. Tak nám se komáři naštěstí vyhýbali.

- Při cestování autem je dobré si pořídit GPS navigaci, která Vám usnadní život a vyvarujete se tak zbytečnému stresu při hledání v mapě. Ale i s GPS navigací jde zabloudit, což můžu na vlastní kůži potvrdit.

- V Norsku je zvykem, že u silnic bývají takové malé stánky třeba s ovocem, ale nikdo u nich nestojí. Takže vy si vezmete, kolik chcete ovoce a zaplatíte do takové kasičky. Podobně to funguje, i když jdete někam na túru, třeba přes náhorní plošinu a chcete se vyspat v chatce. Zaplatíte do kasičky za nocleh, případně za jídlo, pokud si něco odtud vezmete. V ČR by takový systém asi moc dlouho nevydržel.

- Při cestování jsem se tady cítila bezpečně, nebáli jsme se nechat auto třeba 2 dny na parkovišti a jít si na túru.

- Pokud budete projízdět oblastmi, kde se platí mýtné, doporučuji se zaregistrovat na www.autopass.no. Nabijete si tu nějakou částku a průběžně se vám strhává. Co neutratíte, vám vrátí zpět na účet.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Lenka Mikešová
Ahoj, jmenuji se Lenka
a jsem nadšená amatérská cestovatelka

Ráda cestuji bez cestovek, na vlastní pěst. Je to levnější, zábavnější a plné zážitků. Za začátku jsem cestovala pouze po Evropě, navštivila jsem některé severské a jižní země. Potom jsem objevila kouzlo Thajska a cestování tak dostalo úplně jiný rozměr.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová