Cestopis Thajsko

Ostrov Koh Tao - podmořský ráj, který vás nezklame

Lenka Mikešová|16. 2. 2018|

Koh Tao leží severně od ostrova Koh Phangan v Thajském zálivu. Svou velikostí 21km2 se řadí mezi nejmenší ze tří nejvíce navštěvovaných ostrovů (Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao), které se nachází východně od města Surat Thani. 

Dříve přezdívaný jako Želví ostrov, s velkým výskytem mořských želv, se stal turisticky vyhledávaným místem, zvláště pro nadšence potápění a šnorchlování. Na ostrově je plno potápěčských škol. Mořská viditelnost je zde vyhlášená.

Jak se dostat na Želví ostrov

Doprava na ostrov je docela zážitek, zvlášť pokud si vyberete pro dopravu ze Surat Thani rychlejší loď. Na moři to s vámi bude pěkně houpat. Pokud cestujete z Bangkoku, můžete využít noční vlakové spojení do Chumptonu (cena se pohybuje kolem 1 200 THB, na české koruny to vychází kolem 750 Kč, v ceně je zahrnuta cesta vlakem v 2. třídě, autobus do přístavu a loď na ostrov). Lodní spojení mezi ostrovy zprostředkovávají tři společnosti, jsou to Lomprayah, Seatran a Songserm.

Bez motorky ani ránu

Už v přístavu vás oslovují místní Thajci, kteří nabízejí odvoz k hotelu či apartmány u moře. Pokud si nestihnete rezervovat ubytování, určitě nezoufejte. Nabídek je dost a určitě s cenou můžete smlouvat.

Pokud nechcete využít místní taxi, můžete si blízko přístavu půjčit motorku, protože na procestování ostrova je nejvhodnější. Určitě se toho nebojte. Jen si dávejte pozor při půjčování. Motorku si vyfoťte. Ať se pak nedohadujete s majitelem, že ten velký škrábanec máte na svědomí vy. Pokud nechcete dávat pas do zástavy, můžete najít půjčovnu, kde vám jako zástavu vezmou peníze. Nezapomeňte si k motorce vyptat i helmu. Pro řidiče je povinná. Na místní provoz si rychle zvyknete, jezdí se vlevo a na motorkách tady jezdí každý. Nejvýhodnější je samozřejmě půjčit si motorku přímo v hotelu, kde bydlíte, pokud máte tu možnost. Někteří pronajímatelé hotelů vám nabídnou i zajištění odvozu z přístavu.

Blankytně modré moře, bohatá zeleň, korály

Největší pláž na Koh Tau je Sairee Beach, patří mezi nejznámější. Podél pláže je plno restaurací, místní diskotéka. Voda je tu ale docela mělká, tak jestli si chcete zaplavat, musíte jít dál do moře. Z restaurací hned u pláže můžu doporučit In Touch, kde je příjemná obsluha. Mají výborné jídlo, lahodné shaky a pohodlné polštáře.

Krásná pláž, kde není moc lidí a užijete si zde potápění nebo šnorchlování, je v Aow Leuk Bay, ve východní části ostrova. Voda je krásně průhledná, na dně vidíte písek a připadáte si jako v hlubokém bazénu.

Pokud si chcete udělat výlet do okolí, určitě nevynechejte seskupení 3 malých ostrovů Ko Nang Yuan. Patří mezi nejkrásnější v celém Thajsku. Ostrovy jsou spojeny úzkými písečnými plážemi. Turisté sem jezdí hlavně kvůli bujnému podmořskému životu a zachovalým korálům. Můžete si zde půjčit i výbavu na šnorchlování . Potápěči se zde nemůžou potápět s ploutvemi. Občerstvit se můžete v místním baru. Vstup na ostrov je placený, stojí 100 THB. Pro zachycení pěkné fotografické scenérie, si udělejte zastávku na nejvyšším vrcholu. Odměnou vám bude překrásný výhled na celé toto souostrovní království. Na Ko Nang Yuan se dostanete lodním taxi, které vás zde vysadí a pak pro vás dojede.

Nebaví vás celý den trávit u moře, půjčte si tříkolku a prozkoumejte místní jungli.

Večerní život

Po celodenním koupání je dobré si zajít na thajskou masáž. Jen tak si sednout na pláž a pokochat se nezapomenutelným západem slunce. Můžete jít nakupovat do místních obchůdků, které nabízejí oblečení, boty, suvenýry. Navštivte cestovní agentury, které vám nabídnout lákavé vyjížďky i na jiné ostrovy. Dejte si vynikající palačinku, místní ovoce či rybí speciality. Rušnější zábavu najdete na ostrovní diskotéce či v transvestit klubu. Pánové si rádi zajdou do barů, kde můžou využít služeb thajských slečen.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Lenka Mikešová
Ahoj, jmenuji se Lenka
a jsem nadšená amatérská cestovatelka

Ráda cestuji bez cestovek, na vlastní pěst. Je to levnější, zábavnější a plné zážitků. Za začátku jsem cestovala pouze po Evropě, navštivila jsem některé severské a jižní země. Potom jsem objevila kouzlo Thajska a cestování tak dostalo úplně jiný rozměr.

Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová