Tipy a návody

5 věcí, které si nenechat ujít v Singapuru

Katka Žižlavská|21. 5. 2018|

I když se nachází uprostřed jihovýchodní Asie, což není zrovna ten nejbohatší a nejrozvinutější region světa, najdete v Singapuru všechno, co v těch nejmodernějších městech planety. Vysoké platy, futuristické mrakodrapy, čisté ulice, luxusní auta i obrovská obchodní centra přetékající výběrem těch nejslavnějších módních značek.

Bývalá britská kolonie sice těží ze strategické polohy, která z ní dělá jeden z nejdůležitějších přístavů v Asii, jen to samo o sobe ale nestačí k vysvětlení, proč v Singapuru zkrátka funguje to, co v okolních státech pořád ne. Teto malý městský stát je totiž zároveň státem s přísnými pravidly, kde si i dovoz žvýkaček raději rozhodli zakázat, jen aby neznečišťovaly chodníky na veřejných prostranstvích. Singapur je zkrátka fascinující místo, kterému se vyplatí věnovat alespoň několik dní.

Já jich v Singapuru strávila celkem 4, což by mělo být dost pro každého běžného cestovatele. Zůstávat déle navíc začíná být už poměrně zásah do peněženky. Singapur si totiž už několik let drží první příčku v žebříčku nejdražších měst planety. Věcí co vidět a dělat je v něm ale na dlouhé týdny. Pojďme se spolu podívat aspoň na 5 těch nejlepších, které byste si rozhodne neměli během své návštěvy nechat utéct.

1) Navštivte Gardens by the Bay

Nejkrásnější zahrady na světe? Nebylo by se čemu divit. Rozhodně ale unikátní synergie techniky, architektury a kouzel matky přírody, která asi nejlépe vyjadřuje proč je Singapur často označován jako město budoucnosti. Gardens by the Bay byly otevřeny v roce 2002 jako ukázkový projekt vládní strategie na ozelenění města. Zahrady se jménem Gardens by the Bay existují v Singapuru celkem 3 - východní, centrální a jižní. Rozhodně nejznámější jsou ale ty poslední jmenované. Situované hned vedle luxusního komplexu Marina Bay Sands, jižní Gardens by the Bay připomínají skoro až lunapark.

Už z dálky vás upoutá jejich nejznámější část - obrovské květovité struktury známé jako Supertree Grove. A superstromy jsou název rozhodně zasloužený. Nejenom že díky svému vertikálnímu porostu vypadají naprosto úžasně, ale zároveň generují solární energii, která následně pohání elektřinou provoz celého parku. Ale ani zbývající dvě části se rozhodně nenechávají zahanbit. Flower Dome a Cloud Forest představují dva obrovské skleníky, které udržují celoročně podmínky pro pěstování květin, pro které ani vlhké a dusné podnebí Singapuru není dostatečně exotické.


2) Nechte se unést luxusem v hotelu Marina Bay Sands

Těžko byste na světě hledali známější a ikoničtější hotel než Marina Bay Sands. Snad jen Burj-Al-Arab v Dubaji se může chlubit podobným renomé. Za noc v jednom z nejlevnějších pokojů zaplatíte okolo 460 singapurských dolarů, odměnou vám však bude přístup do 146 metrů dlouhého bazénu na střešní terase umístěné ve výšce 191 metrů nad zemí. Možnost zaplavat si v bazénu je úžasný zážitek nejen kvůli bezkonkurenčnímu výhledu, ale také proto, že jde o infinity pool, tedy bazén, který navozuje iluzi nekonečné vodní plochy bez jakéhokoliv hrazení. Pokud je noc v Marina Bay Sands nad vaše finanční možnosti, můžete se stále aspoň zdarma projít po jeho luxusní vstupní hale anebo zaplatit 23 dolarů za vstup na střešní vyhlídku, jen bohužel bez přístupu do bazénu. Tip pro vyhlídku zcela zdarma - projděte se po střešní terase přidruženého Marina Bay Sands Mall. Ta je sice o par desítek metrů nižší, pohled na panorama města ale nabízí pořád nádherný.

3) Vyfoťte se se symbolem města, ikonickou sochou Merliona

I když dnes už nepoutá tolik pozornosti jako Gardens by the Bay nebo Marina Bay Sands, pravým symbolem Singapuru je už po desetiletí ikonická socha „mořského lva" známá jako Merlion. Představená v roce 1972, svou kombinací lva s rybím ocasem odkazuje k původu města jakožto rybářské vesničky a zároveň k pověsti o lvu, kterého zahlédl sumaterský princ Sang Nila Utama, když se vylodil na jejím břehu. Singapur také ve starém sanskrtu znamená „Město lvů". Dnes socha stoji v Merlion parku na okraji Marina Bay a nabízí výborné místo s výhledem na celou zátoku i s komplexem Marina Bay Sands.

4) Navštivte barevné historické městské čtvrti

Singapur spíše než město s vlastní jasně danou tváří připomíná různorodou směsici vlivů a kultur. Každá z nich mu ovše propůjčuje část svého kouzla, které můžete do hloubky prozkoumat v některé z řady historických čtvrtí. Kampong Glam je bývalý arabský distrikt a nabízí nejenom mix arabské, turecké a malajské kultury, ale také řadu stylových alternativních kaváren. Jeho centrem je překrásná mešita sultána Masjida. Little India, tedy malá Indie, možná postrádá eleganci svého muslimského protějšku, zato ji ale vynahrazuje barevností a typickým chaosem indického tržiště. Budova Tan Teng Niah Residence je nejlepší ukázkou místní hravosti a barevnosti. Chinatown je přesně taková, jakou byste čínskou čtvrť čekali - v podstatě jedno velké tržiště s čínským jídlem a zbožím. Ale také místo s šarmantní koloniální architekturou a nádherným chrámem Buddha Tooth Relic Temple. Výhodou všech tří čtvrtí je to, že jsou poměrně blízko od sebe a dají se jednoduše projít pěšky během jednoho dne. To do poslední z vybraných historických částí města se budete muset projet. Stojí to ale za to. Čtvrť známá po svém zakladateli jako Joo Chiat totiž nabízí unikátní ukázku pastelově barevných domečků bohatých čínských obchodníků z 20. let minulého století.


5) Ochutnejte tradiční pouliční kuchyni v nejlevnější Michelinské restauraci světa

Doby, kdy jste za jídlo oceněné Michelinskou hvězdou museli utrácet tisíce korun v luxusních restauracích jsou dávno pryč. Ten, kdo postavil tuhle rovnici na hlavu byl pan Chan Hon Meng, který jako první získal prestižní kulinářské ocenění pro svůj stánek s pouličním jídlem. Dnes už si jeho vyhlášené kuře s rýží a sojovou omáčkou můžete vychutnat v poněkud komfortnějším prostředí klasického bistra na Smith Street v Čínské čtvrti. Původní stánek je ale pořád v provozu a to ho hned přes cestu ve druhém patře Chinatown Food Complex. Najdete ho jednoduše - hledejte stánek s těmi nejdelším řadami hladových hostů.

Za slavné kuře s rýží a sojovou omáčku zaplatíte 3,8 singapurských dolarů, což dělá v přepočtu asi 60 korun. Většina jídel v Hawker Chan Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodles, jak zní plné jméno podniku pana Chana, vás však nevyjde na víc než 5 dolarů.

Pokud byste se rádi dozvěděli víc o aktivitách v Singapuru, můžete si přečíst rozšířený článek v angličtině na mém blogu. Zároveň můžete mé cesty sledovat i na Facebooku nebo na Instagramu.

  

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Katka Žižlavská
Jmenuju se Katka a jsem typická městská holka netypická tím, že jsem nechala všeho a odstěhovala se přes půl světa.
Jsem holka, co poslechla své srdce, dala výpověď v práci a odstěhovala se za svou láskou do Japonska. Za par měsíců jsme se vzali na Bali, sbalili kufry a vyrazili na svatební cestu po celé Asii. Jsem zastánkyně toho, že cestovat se dá příjemně a stylově i s omezeným rozpočtem. Své zkušenosti sdílím na anglicky psaném blogu Katie's Postcard, nabitém užitečnými informacemi, radami a tipy.
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová