Tipy a návody

Kam a jak vyrazit s dětmi do světa – druhý díl seriálu o cestování s malými dětmi

Ingrid Dachová|3. 9. 2018|

Jestliže jsme vás v prvním díle našeho seriálu o cestování s dětmi navnadili k tomu, abyste co nejdříve někam vyrazili, řešíte nejspíše otázky KAM a JAK. Ačkoliv samozřejmě musíte brát na své malé spolucestovatele ohled, destinaci i způsob cestování vybírejte hlavně podle sebe - od vaší spokojenosti se totiž odvíjí úspěch celé výpravy. Vydejte se proto do světa tak, abyste sami byli z cesty nadšení a aby vás bavila.

Kromě vyloženě rizikových oblastí není důvod vynechávat z plánování jakoukoliv destinaci, pokud se v ní vy sami budete s dětmi cítit dobře a bezpečně. Pamatujte na to, že malé děti mohou snášet infekční onemocnění hůře než dospělí a například u horečky, průjmů nebo zvracení jim rychleji hrozí dehydratace. Pokud se chystáte do odlehlých oblastí, volte proto místa pobytu tak, abyste se v případě potřeby mohli snadno a rychle přesunout do civilizace s dostupnou lékařskou péčí.

Před každou cestou si pečlivě nastudujte aktuální výskyt infekčních onemocnění i požadovaná a doporučená očkování. Jelikož každé očkování představuje pro malý dětský organismus velikou zátěž, pečlivě před ním zvažte, zda je rozumné je začlenit do již tak nabitého standardního očkovacího kalendáře kojence nebo batolete.

Na cestu se těšte společně

Zatímco menší děti budou spokojené kdekoliv a nadšené z každé maličkosti, kterou na cestách objeví, starší děti určitě zapojte do plánování trasy a v rámci možností jim dejte na výběr, co by chtěly navštívit nebo zažít. Před cestou dávejte najevo svoje nadšení z místa, kam jedete, dětem ukazujte krátká videa o zemi, kterou se chystáte navštívit, naučte se společně pár slovíček v místní řeči nebo zkuste najít knihu pro děti, která se v dané zemi odehrává. Pozitivní nálada dětí a vidina skvělých zážitků se bude hodit, až budete během cest řešit nepříjemné situace jako například zpoždění vlaku nebo dopravní zácpy.

Autem nebo radši car-free?

Pro většinu lidí je cesta autem první volbou nejen na krátké, ale i na delší cesty po Evropě a díky dostupnosti autopůjčovnen i jinde po světě. Příběhy z road tripů s dětmi můžete sledovat třeba na blogu Fox on board nebo stránkách Rodinky na tripu. Skvělou variantou je i cestování v karavanu nebo obytné dodávce, inspirujte se u slovenské Karavan family nebo české Rodiny v karavanu.

Před každou delší cestou si ověřte, že děti pobyt v autě dobře snášejí a nedělá se jim špatně – míra cestovní nevolnosti se u nich totiž často mění s věkem. Vždy mějte přichystáno několik možností, jak dětem v případě potřeby ulevit – zázvorový čaj či bonbóny, inhalační tyčinky proti nevolnosti, akupresurní náramky nebo léky.

Pokud vaše děti zrovna zažívají období, kdy při cestách v autě hlasitě protestují například kvůli omezené možnosti pohybu nebo již zmíněné cestovní nevolnosti, nezoufejte. I delší cesty se s dětmi dají v pohodě zvládnout bez auta – tipy na cestování veřejnou dopravou i důvody, proč se některé rodiny rozhodly auto nevlastnit ani nevyužívat na cestách, najdete na blogu Car-free rodiny nebo Světoškoláků.

Letíme!

Zatímco dříve pro vás akční letenka se čtyřmi přestupy a odletem ve tři ráno nepředstavovala žádný problém, s malými dětmi oceníte výhody přímých letů s rozumným časem odletu a příletu.

Čekání na letištích se rozhodně bát nemusíte, často tam najdete velké dětské koutky nebo prolézačky a lákadlem pro děti jsou i jezdící schody nebo pásy, prostorné haly vyzývající k běhání a vyhlídková místa, odkud lze sledovat letadla. 

I s dětmi se nejlépe a nejlevněji cestuje jen s příručním zavazadlem, pokud však máte s sebou odbavená zavazadla, připravte se na možnost, že se některé z nich ztratí nebo opozdí. Všechno, co pro děti potřebujete na první noc a den po příletu, proto mějte v příručním zavazadle, a další dětské věci rozdělte do všech odbavených zavazadel tak, abyste si v případě nouze vystačili jen s jedním z nich. 

Ačkoliv pro příruční zavazadla obecně platí pravidla ohledně množství tekutin, které si můžete vzít na palubu, s nejmenšími dětmi máte výjimku a můžete s sebou mít i větší objem tekutého jídla a pití. U bezpečnostní kontroly vám tekutiny otestují a mohou vás požádat o to, abyste je ochutnali.

Pokud letíte s kočárkem, můžete si ho u přepážky zdarma odbavit jako nadměrné zavazadlo a vypůjčit si erární na letišti nebo vozit děti v sedačce vozíčku na příruční zavazadlo. Kočárek ale taky můžete odevzdat personálu až před nástupem na palubu, tady si však dejte pozor v případě přestupů – většinou si ho musíte znovu vyzvednout a sami dopravit k dalšímu letadlu. 

V letadle mohou děti kvůli rychlým změnám tlaku při vzlétávání a přistávání bolet ouška, u mladších dětí pomáhá kojení a větším dejte něco k pití nebo bonbon či žvýkačku.

 
Vlak

Většina dětí vlaky miluje, odhoďte proto předsudky a nechejte na kratší i delší cesty auto klidně doma. Na rozdíl od cesty autem se totiž mohou děti ve vlaku volně pohybovat, mají dost místa na hru a nebývá jim během cesty špatně. Jako bonus najdete v nových vlacích na záchodech přebalovací pultíky a dost prostoru na to, abyste se tam bez problémů vešli i s dětmi. 

S malými cestovateli máte nárok nejen na využití dětských kupé nebo oddílů ve vlaku, ale také čekáren s dětským koutkem na některých větších nádražích, kam mají jinak přístup pouze cestující první třídy. Vzhled a uspořádání vlakových oddílů pro cestující s dětmi se značně liší dle typu vlaku, v těch nejlepších vás klidně může čekat dětský koutek s hračkami a malým kinem, ve kterém se promítají pohádky. 

Kočárek bez obav vezměte s sebou – podle typu a vnitřního uspořádání vlaku jej buď při nástupu odevzdáte průvodčímu, nebo si ho můžete sami vzít do prostoru pro kočárky a vozíčkáře. Pokud cestujete v pátek nebo v neděli na frekventovaných spojích s více dětmi a/nebo více zavazadly, je dobrý nápad pořídit si pro všechny cestující místenku – například České dráhy ji nabízejí zdarma k jízdence koupené přes internet. 

Chcete-li dětem připravit výjimečný vlakový zážitek, vyjeďte s nimi do ciziny nočním lůžkovým vlakem nebo se vydejte po Česku některým z historických vlaků, které jezdí při různých příležitostech hlavně během léta a často se s nimi dostanete i na trasy, které jsou jindy zavřené.

Možností je daleko víc

Spousta cyklistických nadšenců bere s sebou odmalička děti na kola – pro tipy i inspiraci sledujte Berkovy na kolech, rodinu Vackových, autory série knih Cyklotoulky s dětmi, vozíkem a nočníkem, Markétu Hroudovou a Luďka Zigáčka nebo tipy na cyklovýlety vhodné pro děti.

Cestování autobusem na delší vzdálenosti je s nejmenšími dětmi spíše nouzovou variantou v případě, že neexistuje jiná možnost. Co naopak děti považují za skvělé dobrodružství je výlet lanovkou, cestování motorkou nebo skútrem v jihovýchodní Asii nebo let helikoptérou, která na Faerských ostrovech funguje jako běžná forma veřejné dopravy. 

A pokud je vaším snem vzít děti na cesty po moři, inspirujte se u jachtaře Tomáše Kůdely nebo u rodiny Denkových, která své zkušenosti s cestování v plachetnici popisuje na blogu Plavba kolem světa s Altegem.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho se svými přátelmi.

  
  
Ingrid Dachová
Jsem Ingrid a mám ráda svobodu. Baví mě dělat věci po svém a plnit si své sny.
Své děti chci učit doma a trávit s nimi co nejvíce času na cestách. Věřím, že se tak nejlépe naučí vše, co je v  životě důležité. A hlavně vím, že nás to bude všechny bavit! Přečtěte si o nás také na  www.svetoskolaci.cz
Zpět

Partneři

Digimadi
Digitální kancelář
Festival
digitálních nomádů
NaNomádskéStezce.cz
Nomádka Hanka Šormová